ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στη Μόσχα: Σύλληψη 11 ατόμων - Στους 93 οι νεκροί από τρομοκρατική επίθεση

Μακελειό στη Μόσχα: Σύλληψη 11 ατόμων - Στους 93 οι νεκροί από τρομοκρατική επίθεση

Τη σύλληψη 11 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα στην επίθεση στη συναυλιακή αίθουσα Κρόκους Σίτι Χολ στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κατά τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν περισσότερων συνεργών στην επίθεση, οι τέσσερις φερόμενοι ως αυτουργοί ανακρίνονται, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει πλέον στους 93.

Σύμφωνα με την FSB η σύλληψη των τεσσάρων αυτουργών έγινε στη ρωσική περιφέρεια του Μπριανσκ με διαφορά μερικών ωρών, και τώρα μεταφέρονται στη Μόσχα για περαιτέρω ανακρίσεις.

Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει ανεπίσημες πληροφορίες ότι στην εθνική οδό, που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία, στο ύψος της ρωσικής πόλης Μπριανσκ και με κατεύθυνση το ουκρανικό έδαφος, επιχειρήθηκε να ακινητοποιηθεί από την τροχαία λευκό ΙΧ όχημα, όπως αυτό, που καταγράφηκε χθες στις κάμερες του συνεδριακού κέντρου, όμως ο οδηγός του προσπάθησε να διαφύγει, καταδιώχθηκε και οι επιβάτες του συνελήφθησαν, πιθανώς έπειτα από ανταλλαγή πυρών.

Σε ανακοίνωσή της η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι ο μέχρι τώρα καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών από την επίθεση είναι 93, όμως ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον 3 παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών.

Σε τουλάχιστον 121 υπολογίζονται οι τραυματίες από την επίθεση, εκ των οποίων 60 ενήλικες και ένα παιδί είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμη μη ταυτοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί εκτός των άλλων βαριά εγκαύματα από το εύφλεκτο υγρό, που έριξαν οι δράστες στο χώρο για να προκαλέσουν πυρκαγιά και μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Οι τέσσερις φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, μετέφεραν πολλά πυρομαχικά και είχαν σκοπό κατά τις ρωσικές αρχές να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αιματοχυσία και να σκορπίσουν τον τρόμο στους χιλιάδες πολίτες, που βρίσκονταν στο χώρο, εκτελώντας εν ψυχρώ, κάποτε και εξ επαφής απλούς θεατές, που είχαν προσέλθει να παρακολουθήσουν τη συναυλία του αγαπημένου τους συγκροτήματος «Πικ-νικ».

Η Ιντερπόλ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί με τις ρωσικές αρχές για τη διαλεύκανση της εγκληματικής τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ πηγές στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χαρακτήρισαν στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» τις πληροφορίες των αμερικανικών αρχών περί επικείμενης επίθεσης, που τους είχαν διαβιβαστεί, ως «γενικού και αορίστου χαρακτήρα».

Μεγάλη συζήτηση στα ρωσικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ειδικά η ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, η οποία είχε καλέσει στις 7 Μαρτίου τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν το επόμενο, εορταστικό τότε, 48ωρο όλους τους χώρους δημοσίων συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιακών αιθουσών.

Πολυάριθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα και ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι εγκάλεσαν τις ΗΠΑ γιατί δεν παραχώρησαν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα έγκαιρα όποιες πληροφορίες είχαν, απόρησαν δε με ποιο τρόπο και από ποια πηγή μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τέτοιες πληροφορίες.

Στα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύονται πολλές διεθνείς αντιδράσεις για το τρομοκρατικό χτύπημα, μεταξύ των οποίων και η προσέλευση απλών πολιτών σε ρωσικές πρεσβείες σε διάφορες χώρες, στην περίφραξη των οποίων εναποθέτουν λουλούδια, κεριά, σημειώματα και παιχνίδια στη μνήμη των θυμάτων στη Μόσχα.

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ χαρακτήρισε «τερατώδες» το τρομοκρατικό χτύπημα και υποσχέθηκε πλήρη διαλεύκανση και τιμωρία των ενόχων, ενώ ο Ρώσος γερουσιαστής Α.Κλίσας υπογράμμισε ότι είναι αδύνατη η διοργάνωση μιας τέτοιας επίθεσης «χωρίς τη συμμετοχή δυτικών μυστικών υπηρεσιών».

Νωρίτερα χθες, περί τις 7-8 ώρες πριν την επίθεση, οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη στη Μόσχα επτά μελών του «Ρωσικού Εθελοντικού Σώματος», το οποίο χαρακτηρίζεται από τις ρωσικές υπηρεσίες ως τρομοκρατική οργάνωση εθνικιστικού-νεοναζιστικού χαρακτήρα, που συνεργάζεται με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες και προετοίμαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, όμως μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχουν συνδεθεί τα δύο περιστατικά συλλήψεων πριν και μετά το αιματηρό χτύπημα στο ρωσικό εκθεσιακό – ψυχαγωγικό κέντρο.

Ο πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Ρωσίας, νυν Αντιπρόεδρος του ΣΑ της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, είχε δηλώσει χθες ότι εάν αποδειχθεί ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκονται Ουκρανοί ηγέτες, η μόνη μέθοδος αντιμετώπισης τρομοκρατών «είναι η εξόντωσή τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top