ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Ζήτησε τη συνδρομή της Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικές ροές - «Είμαστε σε κατάσταση κρίσης»

ΠτΔ: Ζήτησε τη συνδρομή της Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικές ροές - «Είμαστε σε κατάσταση κρίσης»

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις αυξημένες ροές Σύρων μεταναστών από τον Λίβανο.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση της Ανόρθωσης για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου στο Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είεπ πως η ΕΕ παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στον Λίβανο, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για το γεγονός ότι φιλοξενεί Σύρους μετανάστες, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής να επικοινωνήσει η ίδια με τις αρχές του Λιβάνου, καθώς δεν μπορεί να δίδεται αυτή η βοήθεια και να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει επιθυμία από πλευράς της ΕΕ να βοηθήσει ακόμη περισσότερο οικονομικά τον Λίβανο, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι για να μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει και ο Λίβανος να μην επιτρέπει να φεύγουν μετανάστες και να έρχονται στην Κύπρο.

«Είμαστε σε μια κατάσταση κρίσης στο μεταναστευτικό. Έγινε σημαντικότατη δουλειά εσωτερικά, για πρώτη φορά φτάσαμε να απελαύνονται περισσότεροι από αυτούς που έρχονται, και μιλώ για παράνομους και παράτυπους μετανάστες, δεν μιλώ για αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας πως εσωτερικά έχουν γίνει όσα έπρεπε να γίνουν έτσι ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και το πρόβλημα που προκύπτει είναι εξωτερικά με αυτές τις συμπεριφορές, για αυτό και ζήτησε, όπως σημείωσε, την προσωπική παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής.

«Παράλληλα, και σε συνέχεια της εσωτερικής σύσκεψης που είχαμε σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κρίσης και ενδεχομένως να ληφθούν εσωτερικά και κάποιες αποφάσεις που δεν θα είναι αρεστές, αλλά θα είναι μεταβατικής φύσεως αποφάσεις, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σε σημαντικό βαθμό την κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Άρα ζητώ και την κατανόηση αν προκύψει και ανάγκη να λάβουμε και κάποιες αποφάσεις σε μεταβατική περίοδο που δεν θα είναι αρεστές αλλά θα είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμες για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να μην προκύψουν δεδομένα που θα αναγκάσουν να γίνει αυτό, προσθέτοντας πως «οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε προληπτικά και είναι ένα μέρος των αποφάσεων που πήραμε σήμερα. Μακάρι να μην χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί θα λάβουμε αποφάσεις που ενδεχομένως να μην είναι αρεστές, θα είναι αποφάσεις για κάποιο διάστημα, μεταβατικής φύσεως, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι άλλα τρία πλοιάρια κατευθύνονται προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι για αυτό ζήτησε παρέμβαση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πως η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει ευθύνη να μην επιτρέπει την κάθοδο των μεταναστών στην Κύπρο, τη στιγμή που λαμβάνει σημαντικότατη, όπως επανέλαβε, βοήθεια από την ΕΕ και για τους ίδιους τους υπηκόους της χώρας και για τους μετανάστες, ενώ υπάρχει επιθυμία να δοθεί περισσότερη. «Αυτό είναι υπό προϋποθέσεις, δεν είναι μόνο η ΚΔ, είναι η ίδια η ΕΕ που με αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία και... φέρνει μαζί της σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η περιοχή μας - Ποια σενάρια επεξεργάζεται η Κυβέρνηση

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

LIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top