Η πρόταση επιδιώκει τη θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος των εργαζομένων να λαμβάνουν τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες, έπειτα από καταγγελίες για παρακράτηση ή καταχρηστική διαχείρισή τους από εργοδότες.
Η εισήγηση έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στο ThemaOnline ότι η πρόταση θεωρείται προσβλητική για τους επιχειρηματίες του κλάδου. «Ένιωσαν ότι χαρακτηρίστηκαν "κλέφτες"», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη εσωτερικούς μηχανισμούς δίκαιης διανομής των φιλοδωρημάτων.
Εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για πιθανή φορολόγηση των φιλοδωρημάτων και αύξηση της γραφειοκρατίας, κάτι που –όπως είπε– λειτουργεί ανασταλτικά για την προσέλκυση προσωπικού στον ήδη υποστελεχωμένο τομέα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Παρακρατούν τα tips από τους εργαζόμενους – Στη Βουλή νομοθεσία «μπλόκο» από το ΑΚΕΛ
Σαφείς επιφυλάξεις εκφράζει και το ΚΕΒΕ, μέσω του Γενικού Γραμματέα Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη, ο οποίος ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως εξήγησε, η πρόταση παρεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργώντας επιπλέον κόστος και ανάγκη για πρόσθετο προσωπικό.
«Πρέπει να αφεθούν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν με τον τρόπο που θεωρούν καλύτερο, τόσο εσωτερικά όσο και σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρουσουνίδης υποστήριξε ότι στην πράξη τα φιλοδωρήματα διαμοιράζονται συνήθως κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ εξέφρασε και προβληματισμό για τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιχειρούν «να διεμβολίσουν τις επιχειρήσεις ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα».
Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους, κάτι που –όπως σημειώνει– καθιστά αναγκαία την παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.