Ο κ. Παπαχαραλάμπους ξεκαθάρισε πως ο φυσικός βράχος που βρίσκεται άνωθεν του ιερού σπηλαίου δεν παρουσιάζει καμία αστάθεια, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί επανεμφάνισης γεωλογικών κινδύνων. Όπως διευκρίνισε, η κατολίσθηση που σημειώθηκε το 2019 δεν προήλθε από φυσικά αίτια, αλλά ήταν συνέπεια ανθρώπινης παρέμβασης, και συγκεκριμένα εργασιών για την ανέγερση παρακείμενου πρατηρίου πετρελαιοειδών.
«Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε έκδηλα παράνομη την πολεοδομική άδεια που δόθηκε για την ανέγερση του πρατηρίου», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη καταδείξει τις ευθύνες.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ορατός ο κίνδυνος κατολίσθησης στον χώρο της Χρυσοσπηλιώτισσας – Δείτε φωτογραφίες
Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τη σημασία της πρόληψης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή και η Κοινοτική Αρχή ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή άνωθεν του σπηλαίου ως “Λευκή Ζώνη”, έτσι ώστε να διασφαλιστεί με απόλυτο τρόπο η προστασία του αρχαίου και ιερού αυτού χώρου. Η περιοχή αυτή έχει πλέον ενταχθεί σε οικιστική ζώνη, γεγονός που, όπως τόνισε, προκαλεί ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικών παρεμβάσεων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε πως ο χώρος της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας είναι πλήρως ασφαλής για τους πιστούς και τους επισκέπτες, καθώς τελεί υπό τη συνεχή παρακολούθηση όλων των αρμόδιων αρχών.
Η παρέμβαση του κ. Παπαχαραλάμπους έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση ενεργοποίηση αρμόδιων υπουργείων, την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης και την κήρυξη της περιοχής ως “Λευκής Ζώνης” μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.