Video - ΠτΔ: Η σημασία του πακέτου SAFE για την αμυντική ενίσχυση της Κύπρου - Πως συνδέεται με τα Ευρωτουρκικά και το Κυπριακό
28.05.2025 - 13:02
Σε μια σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της άμυνας και των υποδομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκρίθηκε νέο αμυντικό πακέτο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει δάνεια που θα διατεθούν σε κράτη-μέλη, με στόχο την αναβάθμιση των αμυντικών τους συστημάτων, την ενίσχυση των υποδομών και την προώθηση κοινών στρατηγικών πρωτοβουλιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αξιοποιήσει ενεργά τους πόρους και τις δυνατότητες που παρέχει ο νέος κανονισμός SAFE, ο οποίος επιτρέπει την χρηματοδότηση στρατηγικών έργων και υποδομών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις δυνατότητες, σε συνδυασμό και με τη νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία πλέον προχωρεί σε δανειοδότηση και για τομείς που άπτονται της άμυνας, των υποδομών και άλλων συναφών πεδίων.
Συγκεκριμένα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Αναβάθμιση υποδομών και στρατηγικές αποφάσεις
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η Κυπρος θα λάβει τελικές αποφάσεις σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών των σημαντικών στρατηγικών βάσεων της χώρας μας. Συγκεκριμένα, αναμένονται αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» και της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία και η αποτρεπτική ισχύς της κυπριακής άμυνας.
Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η αξιοποίηση αυτών των πόρων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμη ευκαιρία» για να ενισχύσει την άμυνά της, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο στρατηγικής σημασίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η ουσιαστική απόφαση από την ΕΕ, πλέον έχουμε κινηθεί από τις πολλές συζητήσεις τα τελευταία 7-8 χρόνια σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Είναι ένα πακέτο 150 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ, την αμυντική συμφωνία, όπου έχουμε πρόσβαση σε αμερικανικό στρατιωτικό υλικό αλλά και με την κυπριακή αμυντική βιομηχανία που είναι πάρα πολλά υποσχόμενη - ήμουν και πρόσφατα στη σχετική Έκθεση στην Ελλάδα - και ήδη έχει γίνει καταγραφή κάποιου αμυντικού εξοπλισμού που χρειαζόμαστε.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις τόσο όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό όσο και των υποδομών που είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικότερα η Αεροπορική Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου΄ και η Ναυτική Βάση ‘Ευάγγελος Φλωράκης’.
Είναι ένα εργαλείο που σίγουρα θα τύχει αξιοποίησης από την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με (το θέμα των δανειοδοτήσεων από την ΕΤΕπ)– υπάρχει και αυτή η διάσταση, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να συμπεριλάβει και αμυντικές υποδομές και γενικότερα θέματα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των κρατών μελών μέσα στο πλαίσιο των δανειοδοτήσεων που προβαίνει. Και αυτό το εργαλείο θα το αξιοποιήσουμε με ένα και μοναδικό στόχο, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».
Ευρωτουρκικά και SAFE
Σε μια περίοδο που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων, η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει ανοικτή και έτοιμη να εξετάσει κάθε πιθανή προοπτική για βελτίωση της επικοινωνίας και της συνεργασίας.
Ερωτηθείς τι θα γίνει αν ο κ. Ερντογάν ζητήσει ανταλλάγματα μέσω SAFE για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτης χώρας προϋποθέτει αμυντική συμφωνία της ΕΕ με αυτή την τρίτη χώρα, κάτι που προϋποθέτει ομοφωνία. Αν η Τουρκία αυτά που λέει σε σχέση με την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων τα εννοεί, εδώ είμαστε να τα εξετάσουμε όλα με θετική προσέγγιση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες όχι μόνο για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου αλλά για επίλυση του Κυπριακού, μια λύση που σίγουρα θα πρέπει να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Σημειώνεται ότι το SAFE είναι ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ που θα στηρίξει εκείνα τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανική παραγωγή μέσω κοινών προμηθειών, εστιάζοντας σε δυνατότητες προτεραιότητας.
Μέσω του SAFE, η ΕΕ θα παράσχει έως και 150 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευθούν στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος και βάσει εθνικών σχεδίων. Οι εκταμιεύσεις θα λάβουν τη μορφή δανείων μακράς διάρκειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τα οποία θα αποπληρωθούν από τα δικαιούχα κράτη μέλη.
Σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφέρει η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σειράς νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, που στόχο έχουν τη διεύρυνση της συμμετοχής στις εκλογές και τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας.