Ο Υπουργός, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία, είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στην ΕΕ, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις να αποτελούν το 95% των επιχειρήσεων στην Κύπρο.
Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ουσιαστικά αποτελούν τον βασικό παραγωγικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ΑΕΠ και την απασχόληση, με το ποσοστό των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελεί περίπου το 75% του συνόλου των εργαζομένων.
"Η παρουσία μου εδώ, επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κυβέρνηση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και τη σταθερή πολιτική της Κυβέρνησης για συνεχή ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων μας, ιδιαίτερα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις και αβεβαιότητες" είπε.
Αναμφίβολα, συνέχισε, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες σε οικονομικές κρίσεις, σε μεταβολές της αγοράς ή σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ενώ παρουσιάζουν αντικειμενικά περιορισμένη εξωστρέφεια, καθώς η συμμετοχή τους σε διεθνείς αγορές είναι εξ αντικειμένου συχνά μικρή ή ανύπαρκτη.
"Βέβαια το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων αυτών έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η ευελιξία και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, καθώς μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές της αγοράς" σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Κεραυνός, σημαντικό επίσης πλεονέκτημα του μικρού μεγέθους, είναι η δυνατότητα της άμεσης επαφής με τους πελάτες, κατανοώντας καλύτερα τις ανάγκες τους και παρέχοντας πιο προσωπική εξυπηρέτηση.
Αναφερόμενος στα μειονεκτήματα που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και την ανάπτυξή τους, είπε ότι ένα βασικό μειονέκτημα είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τραπεζικό δανεισμό, είτε λόγω έλλειψης εγγυήσεων είτε λόγω μικρού μεγέθους και ρευστότητας.
Ακόμα, είπε, πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα η διαχείριση να βασίζεται σε λίγα άτομα που αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους.
Ένα εμπόδιο, επεσήμανε, στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης και συνεχώς ψηφιοποιούμενης οικονομίας είναι η περιορισμένη ικανότητα για τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία. Όπως είπε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους ή να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
"Όλα αυτά τα μειονεκτήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχουν και μπορούν να αναπτύξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν κίνητρο για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις που θα μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακος, να μπορούν να καινοτομούν ευκολότερα, να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να προσελκύσουν εξειδικευμένο προσωπικό και να γίνουν πιο εξωστρεφείς" ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Κύπρο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως λόγω και του είδους των επιχειρήσεων, δηλαδή οικογενειακές επιχειρήσεις σε παραδοσιακούς τομείς, όπου δεν υπάρχει η κουλτούρα της συγχώνευσης.
"Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης, με κύριο στόχο την ενίσχυση και ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών" ανέφερε ο Υπουργός.
Είπε ότι το Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2023, έχει τριετές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2024-2027 και εστιάζεται στους σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας, είπε ο κ. Κεραυνός, αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένου πλαισίου στήριξης και αλλαγής της κουλτούρας αναφορικά με την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
"Στα πλαίσια αυτά, μεταξύ άλλων, ετοιμάζεται στοχευμένο επικοινωνιακό πλάνο, με βάση το οποίο θα προωθούνται η διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων, καθώς και προβολή επιτυχημένων συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού" ανέφερε.
Δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και παράλληλα βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών που άπτονται του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Στο σημείο αυτό ο Υπουργός σημείωσε ότι το πλαίσιο θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μην οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Ο τρίτος πυλώνα, είπε, αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
"Τα μέτρα διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σχέδια επιδότησης εξοπλισμού και μηχανημάτων, η οποία θα παρέχεται με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ή εξαγοράς, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως η γεωργία, η μεταποίηση και οι εξαγωγές".
Ο Υπουργός ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια, πρόθεση είναι να εξεταστεί επίσης η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων στους επενδυτές που θα χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένη εξαγορά ή συγχώνευση.
Για το σκοπό αυτό, είπε ο κ. Κεραυνός, η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Equity Fund) το οποίο θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες, με κρατική συνεισφορά ύψους €30 εκ. που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από το ΣΑΑ. Η διαχείριση του Ταμείου έχει ανατεθεί στην ΕΤΕπ.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, προωθείται η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, ο οποίος θα λάβει χρηματοδότηση από το κράτος για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ύψους €107 εκ.
Ο Υπουργός είπε ότι στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, κάποιες από τις προτάσεις εστιάζονται στη στήριξη και ανάπτυξη των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και στην παροχή στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων που θα βοηθήσουν οριζόντια όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
"Ως Κυβέρνηση φιλοδοξούμε ότι μέσω της σωστής εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα καταστούν πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις μας" είπε.
Τέλος, κάλεσε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν όποια κίνητρα προσφέρονται και είπε ότι είναι πάντα ανοικτοί για εισηγήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ