Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι είναι «στάσιμοι» αυτή την στιγμή επειδή περιμένουν αν θα επέλθει η συμφωνία για τους δασμούς από την Αμερική.
«Η συμφωνία φαίνεται ότι θα είναι πικρή η γεύση της αν κρίνω από το τι ανακοίνωσε η ΗΠΑ για την Ιαπωνία. Είναι καλός οδηγός για το που περίπου θα κινηθεί στην Ευρώπη, ίσως και λίγο πιο πάνω δεδομένου ότι είμαστε οι αγαπημένοι του εχθροί», είπε.
Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκε η επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
«Σίγουρα θεωρώ αυτή την φορά δεν θα υπάρξει μείωση διότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν ξέρει η ΕΚΤ από ποια πλευρά θα γυρίσει η οικονομία, οπότε θα τα κρατήσουν σταθερά. Σίγουρα βλέπουν ακόμη μια μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου. Σεπτέμβρη-Οκτώβρη αναμένεται να δούμε νεότερα», πρόσθεσε ο κ. Τελώνης.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η ΕΚΤ περιμένει να δει τι θα γίνει με την περιβόητη συμφωνία των ΗΠΑ, αν δηλαδή θα γίνει και με τι είδους όρους θα επέλθει, ώστε να κοιτάξει την επίπτωση πάνω στην Ευρωπαϊκή οικονομία.
«Θέλουν κυρίως να δουν κατά πόσο τα επιτόκια, όπως έχουν τώρα, είναι απαγορευτικά, ενθαρρυντικά ή ουδέτερα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Λαγκάρντ, περίπου είμαστε στο ουδέτερο σημείο αυτή την στιγμή, δηλαδή ούτε περιορίζουν την επέκταση ούτε την ενθαρρύνουν», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, η Ευρώπη θέλει να δει αν η επέκταση από τους δασμούς, θα χαμηλώσει αισθητά την παραγωγή και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη στη Γερμανία, η οποία είναι το 30-40% της Ευρωζώνης, από πλευράς οικονομίας.
«Αν υπάρχουν δασμοί πάνω στα αυτοκίνητα και επηρεαστεί η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας είναι άμεση η επίδραση πάνω στην Ευρώπη. Ήδη τα τελευταία νούμερα των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν είναι καλά, για παράδειγμα η Stellantis (που κυρίως είναι γαλλικά αυτοκίνητα) είχε 30% πτώση στην παραγωγή και κυρίως στην Αμερική, που παράγονται jeeps», πρόσθεσε.
Καταληκτικά, αναφορικά με τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Τελώνης είπε ότι έχουν μεταφέρει τις προηγούμενες μειώσεις και θα φανούν αυτό τον μήνα στα επόμενα στατιστικά στοιχεία της ΚΤΚ που βγάζει επί μηνιαία βάση για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά.