Υπόθεση ηλικιωμένης στη Λάρνακα – Η σκληρή απάντηση της ΠΑΔΥΣΥ στις επικρίσεις

Υπόθεση ηλικιωμένης στη Λάρνακα – Η σκληρή απάντηση της ΠΑΔΥΣΥ στις επικρίσεις

Τοποθέτηση εξέδωσε ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΔΥΣΥ, με αφορμή το περιστατικό κακοποίησης ηλικιωμένης γυναίκας στη Λάρνακα, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τις αναφορές που –όπως τονίζει– εσφαλμένα επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ουδέποτε υπήρξε επίσημη καταγγελία προς τις ΥΚΕ για την κακοποίηση της ηλικιωμένης, και ότι μόλις ενημερώθηκαν, οι λειτουργοί ενήργησαν άμεσα για την προστασία της γυναίκας και τη μεταφορά της σε ασφαλές περιβάλλον. Παράλληλα, η ΠΑΔΥΣΥ ζητά από το κράτος να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους κοινωνικούς λειτουργούς ως αποδιοπομπαίους τράγους και να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Κράτους Πρόνοιας.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ως Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις ευθύνες που εσφαλμένα επιχειρείται για ακόμη μία φορά να αποδοθούν τους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών σε σχέση με το πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης ηλικιωμένης γυναίκας στη Λάρνακα.

Οφείλουμε κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) ουδέποτε έγιναν δέκτης καταγγελίας για κακοποίηση της ηλικιωμένης συμπολίτισσάς μας, ώστε να ενεργήσουν αναλόγως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μετά την επίσημη καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έγιναν όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί από τους Λειτουργούς ΥΚΕ, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της ηλικιωμένης. Οι εργαζόμενοι στις ΥΚΕ, μόλις περιήλθε στην αντίληψή τους το περιστατικό, ενέργησαν άμεσα και με ενσυναίσθηση, για να βοηθήσουν την ηλικιωμένη συμπολίτη μας παρέχοντας την απαραίτητη φροντίδα σε ένα χώρο που θα έχει την αξιοπρέπεια που της αξίζει.

Οι όποιες ανακριβείς πληροφορίες αφήνονται να κυκλοφορήσουν, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το μόνο που εξυπηρετούν είναι να πλήξουν το σημαντικό έργο που επιτελείται από τις ΥΚΕ και τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας και την αξιοπιστία τους.

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει την ανάγκη οι ΥΚΕ να αποκτήσουν επιτέλους ταυτότητα και προσανατολισμό και ότι δεν αποτελούν τον μοναδικό βραχίονα αυτού που ονομάζεται «Κράτος Πρόνοιας».

Οπότε ως Κοινωνία και ως Κράτος οφείλουμε να λάβουμε μια απόφαση.

Θέλουμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίχνουμε το φταίξιμο και να χρησιμοποιούμε το πολυθρύλητο «πού είναι το γραφείο ευημερίας;»

Ή επιθυμούμε ένα σύγχρονο Κράτος Πρόνοιας που βοηθάει τον ευάλωτο συμπολίτη μας, που λειτουργεί προληπτικά και δεν επιτρέπει να αναπτύσσονται νοσηρές καταστάσεις, όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Αν θέλουμε το πρώτο, δεν χρειάζεται να προβούμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές. Να παραμείνουμε με το γραφείο ευημερίας, το οποίο από την ίδρυσή του έχει αναλάβει με συνέπεια και υπευθυνότητα πλήθος υποχρεώσεων και κάθε φορά, να δημοσιεύουμε το δράμα ενός συμπολίτη μας, να κατηγορούμε τον αποδιοπομπαίο τράγο και να συνεχίζουμε τις ζωές μας.

Αν θέλουμε όμως σύγχρονο Κράτος Πρόνοιας και Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, θα πρέπει να πάρουμε ως Κράτος και ως Κοινωνία σημαντικές αποφάσεις.

Να αναλάβει κάθε υπηρεσία τις ευθύνες που της αναλογούν. Κράτος Πρόνοιας είναι και άλλες υπηρεσίες, όπως το ΤΚΕΑΑ και η ΥΔΕΠ του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, τα Δικαστήρια η Αστυνομία, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι.

Μαζί με τις νέες νομοθεσίες, που προϋποθέτουν και πρόσθετες αρμοδιότητες, να περιλαμβάνονται ταυτόχρονα και πρόνοιες για πρόσληψη νέου προσωπικού προς ενίσχυση των ΥΚΕ. Να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση των ΥΚΕ και να τύχει επιτέλους διαχείρισης, το θέμα του υπερβολικού φόρτου εργασίας.

Πρέπει άμεσα να σταματήσουν τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις και να περάσουμε στις πράξεις και τη χρηματοδότηση. Διαφορετικά σε λίγο καιρό, θα ενημερωθούμε για το επόμενο δράμα που έζησε συμπολίτης μας και θα αναζητούμε πάλι τον ίδιο αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξουμε το φταίξιμο.

 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ηλεκτρική διασύνδεση: Επιτάχυνση του έργου συζήτησαν Παπαναστασίου με Παπασταύρου

Ηλεκτρική διασύνδεση: Επιτάχυνση του έργου συζήτησαν Παπαναστασίου με Παπασταύρου

Να συνεχιστούν οι τεχνικές και θεσμικές συνεννοήσεις στο προσεχές διάστημα, με στόχο την άμεση προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη των επόμενων φάσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, συμφώνησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη, στην Αθήνα.

BEST OF TOTHEMAONLINE