ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ή αποικία της Ρωσίας;»-Σαφείς αιχμές σε ένα από τα κορυφαία σκανδαλοθηρικά blog

«Μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ή αποικία της Ρωσίας;»-Σαφείς αιχμές σε ένα από τα κορυφαία σκανδαλοθηρικά blog

Η Κύπρος στο στόχαστρο αμερικανικών συμφερόντων ιστοσελίδων μεγάλης επισκεψιμότητας.

Του Φάνη Μακρίδη

Το Νεοϋρκέζικο site BuzzFeed του Γιόχαν Περέτι, ιδιοκτήτη και της ιστοσελίδας The Huffington Post (τα δυο μπλογκς μέσα στα πρώτα 125 του κόσμου), προβάλλει δεόντως τη θέση ότι οι αρχές μας συμπεριφέρονται λες και η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος του Δυτικού κόσμου, αλλά αποικία της Ρωσίας.

Αφορμή μια υπόθεση απάτης 230 εκ. δολαρίων που φέρεται να ξεσκέπασε ο Ρώσος δικηγόρος Sergei Magnitsky. Ο τελευταίος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ενώ κατήγγειλε απάτη 230 εκ. δολαρίων βρέθηκε άδικα σε θέση κατηγορούμενου και πλέον διερευνάται υπόθεση σε βάρος του, λίγα χρόνια μετά το θάνατό του στη φυλακή…  

«Η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοηθά τώρα τη Ρωσία στις διαδικασίες που γίνονται σε βάρος του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, έναν δικηγόρο που πέθανε στην φυλακή, μετά που οι άνθρωποι τους οποίους κατηγορούσε για υπεξαίρεση 230 εκατομμυρίων δολαρίων τον έθεσαν υπό σύλληψη», σημειώνεται αρχικά στο δημοσίευμα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Όταν ο δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεκάλυψε μια μεγάλη απάτη 230 εκ. δολαρίων, οι Ρώσοι αξιωματούχοι που κρύβονταν από πίσω  -όπως είπε- τον έθεσαν υπό σύλληψη. Τελικά, τον πέρασαν από δίκη, τέσσερα χρόνια μετά που πέθανε στη φυλακή υπό περίεργες συνθήκες. Τώρα, η Ρωσία διερευνά την υπόθεση Μαγκνίτσκι πάλι – αυτή τη φορά με την κατηγορία ότι έκλεψε ο ίδιος τα χρήματα».

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ στη συνέχεια εστιάζει στον… υποτιθέμενο ρόλο της Κύπρου στην όλη υπόθεση, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Δικαιοσύνης: 

«Η υπόθεση του Μαγκνίτσκι πήρε νέα τροπή μετά την απόφαση των Ρώσων αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα να κάνουν επιδρομή στο κυπριακό δικηγορικό γραφείο της Hermitage  Capital Management που έχει ως έδρα της το Λονδίνο. Αυτό ανέφερε στο BuzzFeed News ο επικεφαλής της εταιρείας.

Η έρευνα διεξήχθη υπό την πλήρη συγκατάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου.

Για πρώτη φορά μια Δυτική χώρα γίνεται συνεργός με την προσπάθεια της Ρωσίας να φταίξει τον Μαγκνίτσκι για την απάτη που αποκάλυψε.
 

‘Συνεργάζονται με τους ανθρώπους που υποτίθεται πως έπρεπε να θέσουν υπό διερεύνηση’ είπε ο Γουίλιαμ Μπράουντερ στο BuzzFeed News. Και πρόσθεσε: ‘Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή αν είναι αποικία της Ρωσίας’».

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στο ιστορικό της όλης υπόθεσης: «Ο Μαγκνίτσκι ήταν ένας 30άρης τυπικός δικηγόρος, μέχρι που αποκάλυψε την απάτη σε βάρος της Hermitage. Ανακάλυψε ότι αξιωματούχοι από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Φορολογίας της Ρωσίας συνωμότησαν για να πάρουν ένα ποσό της τάξεως των 230 εκ. ως επιστροφή φόρου, χρησιμοποιώντας κλεμμένα έγγραφα από την Hermitage. Η υπόθεσή του έγινε συνώνυμη της διαφθοράς και της δικαστικής κακοποίησης στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο Μαγκνέτσκι φυλακίστηκε από τους ίδιους τους αξιωματούχους που κατηγορούσε ότι έκαναν την απάτη και κτυπήθηκε τη στιγμή που κρατείτο χωρίς να κατηγορείται. Πέθανε το 2009 μετά που αρνήθηκε ιατρικής περίθαλψης. Παρόλο που το ρωσικό συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μαγκνίτσκι βασανίστηκε, κανείς αξιωματούχος δεν τέθηκε υπό κράτηση ως υπεύθυνος για τον θάνατό του».

Πριν κλείσει το άρθρο του ο ανταποκριτής του BuzzFeed στο Βερολίνο, Μαξ Σέντον, υποστηρίζει ότι «ούτε η Κύπρος, αλλά ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, έχουν απαντήσει στα αιτήματά μας για σχετικά σχόλια μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης». 

Καταλήγει ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιντερπόλ έχουν κηρύξει τις διαδικασίες σε βάρος του Μαγκνίτσκι ως υποκινούμενες πολιτικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top