ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: Οι ευκαιρίες δημιουργούνται και τώρα είναι ευκαιρία για λύση

Αβέρωφ: Οι ευκαιρίες δημιουργούνται και τώρα είναι ευκαιρία για λύση

Με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Κύπρος θα έστελνε το καλύτερο μήνυμα αν μέσα από μια σωστή λύση του Κυπριακού Ε/κ και Τ/κ ζούσαν και ευημερούσαν μαζί, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Τονίζοντας τη σημασία των σημαντικών επισκέψεων των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Κύπρο, είπε πως οι ευκαιρίες δεν δημιουργούνται, αλλά συμβαίνουν, και τώρα είναι ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να επανενώσουμε τον τόπο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στα ενεργειακά με την TOTAL και ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει έτσι ώστε τα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου είπε πως οι επισκέψεις Λαβρόφ, Κέρι, σε συνέχεια των επισκέψεων των ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας είναι από μόνες τους θετικές, και αποδεικνύουν το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Το το συμβαίνει στην περιοχή μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στην περιοχή που μπορεί να προσφερθεί ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα συνεργασίας πολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής, και διπλωματικής”, είπε.

Σημείωσε το μήνυμα που θα έστελνε η Κύπρος, με όσα συμβαίνουν με τον πόλεμο κατά του ΙΚ και τις θρησκείες να είναι στην πρώτη γραμμή, αν μέσα από μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Ε/κ και Τ/κ, μουσουλμάνοι και χριστιανοί θα ζουν, θα ευημερούν και θα δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο εντός της Ενωμένης Ευρώπης.

“Θεωρώ πως έχουμε αυτή την ευκαιρία και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε. Οι ευκαιρίες και οι συγκυρίες δεν δημιουργούνται, συμβαίνουν και σήμερα έχουμε συγκεκριμένες ευκαιρίες και συγκυρίες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για να εκπληρώσουμε το μεγάλο μας όραμα για επανένωση του τόπου μας”, είπε.

Ερωτηθείς αν χαιρετίζει την απόφαση της Ρωσίας και του κ. Λαβρόφ να μην μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη, είπε πως θέλει να αποφύγει να το σχολιάσει γιατί, όπως πρόσθεσε, “αν είναι θετικό, και είναι θετικό, που δεν μεταβαίνει στα κατεχόμενα, θα πρέπει την ίδια ώρα να καταγράψω ως αρνητικό ότι ο Κέρι θα πάει”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως έχουμε κάποια γεγονότα εδώ και κάποιες πενταετίες, αφού και επί Τάσσου Παπαδόπουλου και επί Δημήτρη Χριστόφια ξένοι αξιωματούχοι, ακόμα και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέφθηκε και συναντήθηκε με Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα και μάλιστα με κόκκινο χαλί.

“Αυτά θα παραμένουν και θα τα σχολιάζουμε και για τις επόμενες πενταετίες και δεκαετίες με άλυτο το Κυπριακό, και πρέπει να φύγουμε από τα μικρά και πρέπει να επικεντρωθούμε στα μεγάλα”, είπε. Η μεγάλη εικόνα, συνέχισε, είναι ότι οι ΥΠΕΞ των δύο πιο σημαντικών χωρών στη διεθνή πολιτική σκηνή σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν μπαίνει στη λογική να παίρνει την όποια δήλωση, είτε αποσπασματική είτε ολοκληρωμένη, και να σχολιάζει.

Επανέλαβε ωστόσο τη θέση του ΔΗΣΥ για μια λύση σωστή και βιώσιμη που θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές, με μια σωστή διευθέτηση του περιουσιακού αλλά και με σημαντικές εδαφικές αναπροσαρμογές για να επιτραπεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Μια λύση που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Νταβούτογλου για νέα Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κάποιος μπορεί να θεωρήσει θετική αυτή τη δήλωση αλλά πρόσθεσε πως θα αποφύγει να την σχολιάσει καθώς θα ήταν ανακόλουθος αν το έπραττε. Ωστόσο, δήλωσε πως δεν είναι με τις δηλώσεις που θα λύσουμε το Κυπριακό αλλά μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

ΤΟΤΑL

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι σημαντικά τα νέα από την ΤΟΤΑL για τον τομέα της ενέργειας. Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου και του Λιβάνου και του Ισραήλ.

“Αυτά αν αξιοποιηθούν από κοινού μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θεωρώ πως η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στο να συμβάλει η Ανατολική Μεσόγειος και τα κοιτάσματα της στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και με τις διαφορές που υπάρχουν στις διάφορες χώρες, η Κύπρος μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό”, κατέληξε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top