ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα – Έτος ανάπτυξης το 2016

Κομισιόν: Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα – Έτος ανάπτυξης το 2016

Στη δημοσιότητα έδωσε τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Προβλέπεται ύφεση -0,7% το 2016, ανάπτυξη 2,17% το 2017, ενώ το Α.Ε.Π. θα παραμείνει σταθερό (0,0%) το 2015.

Παρομοίως η Κομισιόν προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας το 2015 στο 25,1%, 24% το 2016 και 22,8% το 2017. Σε σχέση με το έλλειμμα, αυτό προβλέπεται αυξημένο στο -7,6% το 2015 (από -3,6% το 2014), αλλά μειώνεται στο -3,4% το 2016 και -2,1% το 2017.

Επιπλέον, πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2016 και του 2107, πέραν των όσων προβλέπονται ήδη, ζητά η Κομισιόν από την κυβέρνηση για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Η Κομισιόν δεν προσδιορίζει το ύψος των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, το βέβαιο είναι πάντως ότι πρέπει να υπερβαίνουν τα μέτρα ύψους 1,1% του ΑΕΠ που η κυβέρνηση θα λάβει το 2016 και 2% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2017.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι το χρέος θα αγγίξει την οροφή του το 2016 (185%) και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2017 (181,8%). Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έδειξε σημαντική αντοχή ακόμα και μπροστά στα capital controls, η ύφεση το 2015 είναι λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι αναμενόταν, η κατανάλωση παραμένει σταθερή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό το πρόγραμμα του ESM, η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις και άλλοι παράγοντες ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα από το δεύτερο μισό του 2016.

Η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη μνεία στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, στη μείωση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών και αναμένει χαλάρωση των capital controls στο δεύτερο μισό του 2016, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση της οικονομίας.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναφέρει πως θα συνεχίσει να μειώνεται και η ευελιξία στην αγορά εργασίας δημιουργεί την πτώση στην ανεργία. Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί και από τις χαμηλές τιμές ενέργειας και πετρελαίου.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Επίτροπος μιλώντας στον Τύπο κατά την παρουσίαση των προβλέψεων, δήλωσε ότι "δεν μπλέκουμε τη συζήτηση για τη μετανάστευση και τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου”. Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι το κλειδί για την επίτευξη των στόχων και την επιβεβαίωση των θετικών οικονομικών προβλέψεων είναι η πιστή, έγκαιρη και χωρίς παλινωδίες εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε ακολούθως, ότι η ελληνική οικονομία έχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξής, όμως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει το δυναμικό πράξη.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε και πάλι την ελπίδα να ολοκληρωθούν έγκαιρα, όμως όπως τόνισε αυτό αποτελεί “αμφίδρομη υπόθεση”, άρα έχει να κάνει με τη στάση της ελληνικής πλευράς

Η Κομισιόν αναφέρει ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά, τα capital controls θα αρθούν και τα στοιχεία θα είναι ακόμη καλύτερα, αν όμως δεν εφαρμοστεί πλήρως και με ακρίβεια και συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια τότε τα νούμερα θα πέσουν έξω.

Επιπλέον, η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τις αρχές θα επιφέρουν αποταμίευση 2% του Α.Ε.Π. έως το 2017 και θα οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% το 2015.

Για το 2016 προβλέπεται πρόσθετη αποταμίευση 1,1% από τον τομέα των συντάξεων, το φόρο εισοδήματος και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ως εκ τούτου, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι +0,5% και +1,75% το 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top