ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ χαϊδεύουν την Τουρκία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ χαϊδεύουν την Τουρκία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πει αν έχει ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να προσπαθήσει να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι ο πόλεμος στη Συρία.

Σε σχετικό ερώτημα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, αφού ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «έχουν μιλήσει σε κάθε έθνος που το αγγίζει η κρίση», είπε ότι δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες, καθώς για όλα αυτά φταίει το καθεστώς Άσαντ.

«Η Ελλάδα είναι πράγματι ένα από αυτά τα έθνη. Και η Τουρκία είναι σίγουρα ένα από αυτά. Γι’ αυτά (έθνη), οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης,” είπε, ενώ αναφέρθηκε στη συνεισφορά κονδυλίων και πόρων για τη βοήθεια εθνών που σχετίζονται με αυτό, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. “Να ανταποκριθούν με τους πρόσφυγες που έχουν και προσπαθούν να φροντίσουν. Γι’ αυτό το πράγμα μιλούμε συνεχώς, όμως δεν θα δείξουμε με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνη», πρόσθεσε.

Σε νέο ερώτημα αν έχουν ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσουν τα σκάφη που φεύγουν απ’ εκεί και παράλληλα προσκαλώντας τον να πει πώς τελικά οι πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα και απ’ εκεί στην Τουρκία, ο κ. Κίρμπι κάλυψε την Τουρκία, λέγοντας ότι η πηγή του προβλήματος είναι ο Πρόεδρος της Συρίας.

«Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Πρόκειται για απελπισμένους που προσπαθούν απεγνωσμένα με διάφορα μέσα να δραπετεύσουν απ’ τη βία και το θάνατο και την καταστροφή των σπιτιών και της περιουσίας τους. Η πραγματική πηγή (ΣΣ του προβλήματος) είναι ο Άσαντ και το καθεστώς του κι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία. Μιλήσαμε γι’ αυτό και αυτό προσπαθούμε εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βρεθεί πολιτική λύση, να βρεθεί λύση στη σύγκρουση ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο και τη σύγκρουση, ώστε ο κόσμος να μην εγκαταλείπει τη Συρία», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ μιλούν με όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επηρεάζονται βαθιά από την προσφυγική κρίση και συνεχίζουν να συνεισφέρουν περισσότερους πόρους. Επανέλαβε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Λονδίνο επιπρόσθετους πόρους για τους Σύριους πρόσφυγες και θα συνεχίσουν να αναζητούν τρόπους για ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική συνεισφορά.

«Προηγουμένως μνημονεύσατε την Τουρκία», συνέχισε ο κ. Κίρμπι. «Αυτό δεν είναι γι’ αυτούς θεωρητική άσκηση. Ασχολούνται με εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους στη δική τους πλευρά των συνόρων και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, ίσως και περισσότερους, στην άλλη πλευρά. Είμαστε δεσμευμένοι να εργαστούμε μαζί τους, προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top