ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ: Αναξιόπιστη η Τουρκοκύπρια!-Αθώωση «εκ πρώτης όψεως»!

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ-ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ: Αναξιόπιστη η Τουρκοκύπρια!-Αθώωση «εκ πρώτης όψεως»!

Πρωτοφανής απόφαση για τα δικαστικά δρώμενα της Κύπρου! Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κατέληξε την Παρασκευή (19/02) σε αθώωση κατηγορουμένων από το στάδιο της «εκ πρώτης όψεως υπόθεσης».

Η Δικαστής Γιώτα Κυθραιώτου-Θεοδώρου, έχοντας ενώπιον της τα δεδομένα της υπόθεσης που αφορούσε κατ' ισχυρισμόν κλοπή από Τουρκοκύπρια, ποσού 3,85 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθε από απαλλοτρίωση τ/κ γης στα Πολεμίδια στην οποία ανηγέρθη ο οικισμός της Ασπρογής, αθώωσε τους κατηγορούμενους Μάμα Χατζηχριστοφή και Γεώργιο Κυπρή, χωρίς καν να τους καλέσει σε απολογία.

ΔΙΑΒΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Δημητρίου: «Ποιος θα απολογηθεί σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που διαπομπεύτηκαν από τα Μ.Μ.Ε.;»

Από τα γεγονότα της υπόθεσης καθίσταται σαφές ότι η παραπονούμενη Τουρκοκύπρια είχε συμφωνήσει με τους κατηγορούμενους να εισπράξει 2.750.000 ευρώ από την πώληση του επίδικου κτήματος και ότι οποιοδήποτε άλλο ποσό που θα προέκυπτε από την πώληση θα το επωφελούνταν ο αγοραστής. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που η Τουρκοκύπρια εισέπραξε τα 2.750.000 ευρώ, δεν υπήρχε ζήτημα εξαπάτησης ή  οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Τα πιο πάνω υπερτονίστηκαν στο δικαστήριο από τον δικηγόρο του κατηγορούμενου 2 Γεώργιου Κυπρή, Αντώνη Δημητρίου, ο οποίος μαζί με τον Σωτηράκη Χαραλάμπους ανέλαβαν την υπεράσπισή του.

Στην απόφασή της η Δικαστής, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η υπογραφή της συμφωνίας, Τεκμήριο 4, αι του πληρεξούσιου εγγράφου, Τεκμήριο 5, από την παραπονούμενη τροχοδρόμησε τις εξελίξεις που ακολούθησαν. Από τα παραδεκτά γεγονότα και τα κατατεθέντα τεκμήρια, αλλά και από τη μαρτυρία της ίδιας της παραπονούμενης – με όλες τις επιφυλάξεις με την οποία την προσεγγίζω για τους λόγους που εξήγησα – φαίνεται πως ό,τι ακολούθησε ήταν η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Το σύνολο της μαρτυρίας που έχω ενώπιον μου δείχνει ότι όλες οι ενέργειες των κατηγορουμένων 1 και 2 που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας, Τεκμήριο 4, και του πληρεξούσιου, Τεκμήριο 5, ήταν συμβατές με τις πρόνοιες των εγγράφων αυτών.

Το δε ποσό των 2.750.000 ευρώ που η παραπονούμενη συμφώνησε να λάβει ως αντίτιμο από τη συναλλαγή, κατατέθηκε πράγματι σε λογαριασμό της και διανεμήθηκε στα παιδιά της και στην ίδια σύμφωνα με τις γραπτές οδηγίες της (Τεκμήριο 13 και 13Α).

Έλαβε δηλαδή από τη συναλλαγή το ποσό το οποίο η ίδια είχε συμφωνήσει να λάβει με τη συνομολόγηση του πωλητήριο εγγράφου, Τεκμήριο 4, ενώ πρόκειται για το ίδιο ποσό το οποίο και ο σύζυγός της είχε συμφωνήσει να λάβει με το πωλητήριο έγγραφο, Τεκμήριο 1, που είχε συνάψει πριν το θάνατό του.

Τα πιο πάνω προδιαγράφουν το αποτέλεσμα σε σχέση με τις κατηγορίες της κλοπής και κλοπής υπ΄ αντιπροσώπου αφού κατ  ακολουθία ελλείπει μαρτυρία ικανή να στοιχειοθετήσει συστατικό στοιχείο της κλοπής, ήτοι ότι το ποσό των 3.850.400 ήταν περιουσία της παραπονούμενης.

Αυτό συμπαρασύρει και τις κατηγορίας για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αφού ελλείπει και πάλιν το βασικό συστατικό στοιχείο για τη διάπραξη των αδικημάτων αυτών που είναι η ύπαρξη του γενεσιουργού αδικήματος της κλοπής και κλοπής υπ  αντιπροσώπου ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν –έστω και εκ πρώτης όψεως- οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ενόψει όλων των πιο πάω, τα οποία καθορίζουν και το αποτέλεσμα, κρίνω ότι δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τα άλλα επί μέρους θέματα τα οποία εγέρθηκαν από τους συνηγόρους υπεράσπισης και που αφορούσαν ζητήματα ελαττωματικότητας του κατηγορητηρίου.

Καταληκτικά, για τους λόγους που έχω εξηγήσει, κρίνω ότι δεν έχει αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορούμενων 1 και 2 και απαλλάσσονται και αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες».

Στο στάδιο της «εκ πρώτης όψεως υπόθεση» παρέχεται πάντα η δυνατότητα στο Δικαστήριο να εξετάσει κατά πόσο η προσαχθείσα μαρτυρία, εξ όψεως κρινόμενη, στοιχειοθετεί τα συστατικά στοιχεία του εγκλήματος. Το θέμα διακρίνεται από την αξιοπιστία των μαρτύρων και τη βαρύτητα που μπορεί να αποδοθεί στη μαρτυρία τους.

Σημειώνεται ότι ο Χρίστος Γεράνης, πρώην παράγοντας της Ανόρθωσης, ήταν εκ των κατηγορούμενων, ωστόσο είχε επιστρέψει τα χρήματα που είχε πάρει από την αγοραπωλησία και αφαιρέθηκε από το κατηγορητήριο. Ωστόσο, μετά απ΄ αυτή τη δικαστική απόφαση αναμένεται να διεκδικήσει το ποσό.

Φάνης Μακρίδης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top