ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: «Τίποτα δε μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας »

Νίκος Αναστασιάδης: «Τίποτα δε μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας »

«Κανένα ιδιοτελές συμφέρον, κανένας ετσιθελισμός από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, δεν θα αποτρέψει την αμετάκλητη απόφαση για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και επιτέλους την ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρα Λάκη Αναστασιάδη «Κυπρίων Ιατρών Έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 50χρονων του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου εξήγησε ότι θεωρεί υποχρέωσή του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεγάλου ζητήματος της υγείας στον τόπο μας. 

Καλούμαστε μέσα στις συνθήκες «που εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους, να εξορθολογήσουμε τον τομέα της Υγείας, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και εν τέλει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς», είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και έχει, είπε, «πλήρη συνείδηση του γεγονότος πως για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που οραματιζόμαστε θα χρειαστεί να αντιπαρατεθούμε με κατεστημένα συμφέροντα. Για να πετύχουμε όμως θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε όλοι – Κυβέρνηση και γιατροί- τις γνώσεις μας, το σθένος μας και την εργατικότητας μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε προβλήματα που διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί».

Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είπε, «είναι σαφές: Κανένα ιδιοτελές συμφέρον, κανένας ετσιθελισμός από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, δεν θα αποτρέψει την αμετάκλητη απόφαση μας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας και επιτέλους την ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ώστε ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο κράτος».

Το ΓΕΣΥ, εξήγησε, δεν είναι ένα πρόγραμμα ή μία υποχρέωση του κράτους η οποία ανεφύη πρόσφατα. Μετά τη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας το 2001, είπε, έγιναν προσπάθειες από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καμιά των Κυβερνήσεων δεν θέλησε να αμελήσει την υλοποίηση ενός στόχου, δηλαδή να παράσχει όσο το δυνατόν τις βέλτιστες υπηρεσίες υγείας. Η αδυναμία, σημείωσε, οφειλόταν στην οικονομική επιβάρυνση από τη μια των δημοσίων οικονομικών και από την άλλη των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Προκειμένου να φτάσουμε με επιτυχία στον τελικό μας στόχο που είναι η εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι απαραίτητες άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υλοποίηση της πραγματικής οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κάτι που θα σημαίνει πιο ευέλικτα, πιο οργανωμένα, λιγότερο γραφειοκρατικά και πιο αποτελεσματικά δημόσια νοσοκομεία. Επίσης την ολοκλήρωση της κοστολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρονται και την εφαρμογή ενός σύγχρονου λογισμικού.

Ωστόσο, σημείωσε, πως πολύ λίγα βήματα μπορούμε να κάνουμε εάν δεν επικρατήσει περιβάλλον διαλόγου και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να επικεντρωθούν και στα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των ασθενών. «Δεν πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για να διορθώσουμε στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα και που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Και αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο γιατί απαιτεί σκληρή δουλειά σε συνθήκες και υποδομές που γνωρίζουμε πως πάσχουν σοβαρά», είπε.

Ο Πρόεδρος είπε ακόμα ότι μέχρι που να υλοποιηθεί πλήρως το Σχέδιο Υγείας θα υπάρξει οδικός χάρτης - εντός των αμέσως επόμενων δύο μηνών το αργότερο, «δεν θα παραλείψουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, όπως μακρές λίστες αναμονής. Δεν θα παραλείψουμε να δούμε πώς καταργείται αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, όπως και δεν θα αφήσουμε αναξιοποίητα τα νοσηλευτήρια και τις επενδύσεις του κράτους, που εργάζονται κατά το ήμισυ της ημέρας και αδρανούν το υπόλοιπο».

Η μεταρρύθμιση του κράτους μας, συμπλήρωσε, «αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό μας στόχο, ο οποίος διαπερνά όλες τις πτυχές της λειτουργίας των θεσμών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top