ΥΓΕΙΑ

Παμπορίδης: «Το ΓΕΣΥ θα περάσει από τρία ορόσημα – Την 1η Ιουνίου 2020 η πλήρη εφαρμογή του»

Παμπορίδης: «Το ΓΕΣΥ θα περάσει από τρία ορόσημα – Την 1η Ιουνίου 2020 η πλήρη εφαρμογή του»

Την 1η Ιουνίου του 2020 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, δήλωσε την Τρίτη (13/09) ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ θα περάσει από τρία ορόσημα.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία συζήτησε θέματα ΓΕΣΥ, Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υφυπουργεία και Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στη σύσκεψη έχει καθοριστεί ως απώτατο χρονικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Οργανισμού Δημοσίου Δίκαιου, που θα τρέξει την αυτονόμηση, την 1η Ιουνίου του 2017, προσθέτοντας ότι για την εισαγωγή της εξωνοσοκομειακής φροντίδας του ΓεΣΥ καθορίστηκε η 1η Ιουνίου του 2019.

Ο κ. Παμπορίδης είπε πως τα συγκεκριμένα ορόσημα δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νωρίτερα από τις καθορισμένες ημερομηνίες, ανάλογα με τις δυνατότητες που θα έχει το σύστημα.

Είπε ακόμα ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα κόμματα την άμεση απελευθέρωση και αποδέσμευση κονδυλίων, που αφορούν μελέτες για τη μεταρρύθμιση, ένα αίτημα το οποίο είχε υποβληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από τον περασμένο Ιούνιο από το Υπουργείο Υγείας.

“Ο ΟΑΥ μας πληροφόρησε ότι αποφάσισε να ζητήσει από τα κόμματα την άμεση απελευθέρωση και αποδέσμευση κονδυλίων, που αφορούν μελέτες για τη μεταρρύθμιση και είναι ένα αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών από το Υπουργείο Υγείας τον περασμένο Ιούνιο, για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα”, ανέφερε.

Όπως σημείωσε “προκειμένου να διασφαλιστεί και η ιδιοκτησία των νοσηλευτηρίων του κράτους, η σύσκεψη έχει καθορίσει απώτατο χρονικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, που θα τρέξει την αυτονόμηση, την 1η Ιουνίου 2017. Έχει επίσης καθορίσει απώτατο χρονικό όριο της εισαγωγής της εξωνοσοκομειακής φροντίδας του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου 2019 και ως απώτατο όριο για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ στην πλήρη του μορφή την 1η Ιουνίου 2020”.

“Τα τρία ορόσημα που έχουμε αναφερθεί”, είπε ο Υπουργός Υγείας, “δεν αποκλείουν βεβαίως την ενωρίτερη εφαρμογή των τριών σταδίων της αυτονόμησης και της πλήρους εφαρμογής του ΓΕΣΥ αναλόγως των δυνατοτήτων που θα έχει το σύστημα όπως θα τρέχει”.

Για τα θέματα της καθημερινότητας, που ταλανίζουν τους συμπολίτες μας, αλλά και το πρόβλημα που προκύπτει με τη φυγή των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι έχουν δοθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και σε σύσκεψη που θα ακολουθήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας και άλλες Υπηρεσίες θα εξεταστούν διάφορες ιδέες που έχουν τεθεί, προκειμένου στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί, μέχρι τη λειτουργία του αυτονομημένου Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, που θα τρέξει την αυτονόμηση, να δοθούν λύσεις οι οποίες θα κριθούν ως ικανοποιητικές, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής.

“Μιλάμε για μια σημαντικότατη κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία πλέον λαμβάνει σάρκα και οστά με σαφείς οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top