ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

21 Μαρτίου - Γιορτάζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλο τον κόσμο

21 Μαρτίου - Γιορτάζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλο τον κόσμο

Σήμερα Tρίτη 21 Μαρτίου, γιορτάζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί σε όλο τον κόσμο.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται στο πλευρό συνανθρώπων μας. Συνανθρώπων μας οι οποίοι μπορεί να είναι ενήλικες και παιδιά, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, οικονομικά, οικογενειακά, νομικά θέματα, άνθρωποι άστεγοι, άνθρωποι και παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά, ψυχολογικά, σωματικά, άνθρωποι χωρίς οικογένεια, άνθρωποι οι οποίοι καταπατούνται τα ανθρώπινα, ατομικά τους δικαιώματα, άνθρωποι οι οποίοι είναι στο περιθώριο και αδικούνται από την κοινωνία. Αυτοί οι άνθρωποι στηρίζονται, υποστηρίζονται, ενθαρρύνονται από τους κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί εκπαιδεύονται για να αποδέχονται, να βοηθούν χωρίς ανταλλάγματα, να στηρίζουν χωρίς κριτική, να υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν και να συνηγορούν για να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα που δικαιούνται να έχουν, βοηθούν να ενταχθούν στην κοινωνία ανεξάρτητα φύλου, ηλικίας, καταγωγής, φυλής, χρώματος.

Στην Κύπρο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί ανήκουν σε μια ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι είναι οι λιγότερο προνομιούχοι λόγω του συστήματος και της νοοτροπίας μας. Αυτό βέβαια έχει αντίκτυπο στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και σε όλη την κοινωνία η οποία μέρα με τη μέρα τα προβλήματα πληθαίνουν και γίνονται πιο σύνθετα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενώ είναι πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθούν στην επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων, σε πολλούς τομείς αυτό δεν συμβαίνει και δεν υπάρχουν καθόλου κοινωνικοί λειτουργοί.

Τρανταχτά παραδείγματα είναι η έλλειψη κοινωνικών λειτουργών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου καθημερινά ακούμε τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία μας που έρχονται αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά και γενικότερα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Παρόμοια προβλήματα από την έλλειψη των κοινωνικών λειτουργών διαπιστώνονται στο σύστημα υγείας όπου καθημερινά συνάνθρωποι μας επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγείας έχοντας πολλά προβλήματα και θέματα τα οποία συσχετίζονται με την σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά κανένας δεν μπορεί να ενδιαφερθεί και να τους βοηθήσει.

Γυναίκες και παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο με σημάδια κακοποίησης και βίας, άτομα τα οποία ξαφνικά λόγω ατυχήματος έχουν κάποιου είδους αναπηρία, άτομα τα οποία επισκέπτονται το γιατρό ο οποίος κάνει διάγνωση κάποια σοβαρή ασθένεια, ανήλικα άτομα τα οποία είναι παραμελημένα από την οικογένεια τους, ανήλικες κοπέλες οι οποίες είναι έγκυος και βρίσκονται σε απόγνωση.

Αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι μερικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας, τα οποία δεν χρήζουν μόνο ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας αλλά κάποιον ο οποίος θα στηρίξει και θα ενδυναμώσει αυτά τα άτομα, κάποιον ο οποίος μετά τη νοσηλεία τους θα ενδιαφερθεί να τους επισκεφτεί να δει τι κάνουν, κάποιον ο οποίος θα είναι η σανίδα σωτηρίας αυτών των ανθρώπων. Αυτός είναι ο Κοινωνικός Λειτουργός!

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών λειτουργών Κύπρου εύχεται ολόψυχα σε όλους τους κοινωνικούς λειτουργούς να είναι πάντα δυνατοί και ανθεκτικοί, να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο που κάνουν, να βοηθούν και να εξυπηρετούν τα άτομα που τους έχουν ανάγκη. Επίσης, ευχόμαστε οι αρμόδιοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα του Κοινωνικού Λειτουργού και να το βοηθήσουν να ανθίσει στην Κύπρο.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί είναι αυτοί που συνδέουν τον κόσμο με τις διάφορες υπηρεσίες, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των προβλημάτων των ανθρώπων και της λύσης των προβλημάτων αυτών.

Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Κύπρου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top