ΚΟΙΝΩΝΙΑ

25η Μαρτίου και η Κύπρος βγήκε στους δρόμους - Κορυφώνονται οι εορτασμοί

25η Μαρτίου και η Κύπρος βγήκε στους δρόμους - Κορυφώνονται οι εορτασμοί

Κορυφώνονται οι εορτές σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Πάφος

Κορυφώνονται σήμερα στην Πάφο οι εκδηλώσεις για τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό την ομπρέλα της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, κορυφώνονται με  την παρέλαση παλαιών πολεμιστών, μαθητών/τριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς και εκπροσώπων σωματείων και οργανώσεων, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, από ειδική εξέδρα στην είσοδο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου (επί της Λεωφ. Γεωργίου Γρίβα Διγενή).

Πριν την παρέλαση θα τελεστεί η  καθιερωμένη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821.

Εξάλλου την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε πανδημοτική εορταστική εκδήλωση για την ιστορική εθνεγερσία, στο Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

Ο  Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου, ανέφερε πως "ιδιαίτερα σήμερα που η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της αναχρονιστικής τουρκικής κατοχής, σήμερα που λαός και ηγεσία συνεχίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης,  βιώσιμης και λειτουργικής λύση του εθνικού μας προβλήματος,  ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει κάθε λόγο να αντλεί δύναμη και ψυχικό σθένος από το ιστορικό παρελθόν του."

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  επίσης ομιλία από τον Διευθυντή Σύνταξης της τηλεοπτικής εκπομπής “Μηχανή του Χρόνου” και εκδότη της ιστοσελίδας Μηχανή του Χρόνου – Κύπρος Χρίστο Βασιλόπουλο , με θέμα: “Η Πατρίς Αγνωμονούσα – Οι Αδικημένοι Ήρωες του 1821”.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη  χορωδία του Μουσικού Ομίλου  Πάφου, την Παιδική Χορωδία του Δήμου Πάφου και το Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτισμικού Λαογραφικού Εργαστηρίου Κονιών. 

Απόψε Σάββατο (6.30 – 8.00 μ.μ.), θα δοθεί δεξίωση προς τιμή των αγωνιστών της εθνεγερσίας και της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου. Τη δεξίωση οργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις, η Εθνική Φρουρά και ο Δήμος Πάφου.

Περιοχή Αμμοχώστου


Με κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Στις 06.30 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.
 
Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αντώνης Θεοδώρου, Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και γύρω στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου.
 
 Αγία Νάπα

Στην Αγία Νάπα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 09.30 το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός Σπύρος Βασιλείου.   
 

Δερύνεια

Στη Δερύνεια η δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09:15 το πρωί στην εκκλησία Αγίων Πάντων, προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Πυλιώτη. 
 
Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χρυσαφίνης Έπαρχος Αμμοχώστου και γύρω στις 10 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Ελευθερίας.

Σωτήρα

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.15 το πρωί στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Μιχαήλ Λοϊζίδης, Α΄ Λειτουργός Εκπαίδευσης και Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας – Αμμοχώστου
 
Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων, ενώ γύρω στις δέκα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Για άλλες 8 μέρες στο κελί οι 6 συλληφθέντες - Σήμερα η απόφαση για τους άλλους 3

Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου για τους Πυροβολισμούς στο Ζακάκι - Δύο οι δράστες

Δεν υποφέρονται οι τιμές ηλεκτρισμού: Έχουμε το πέμπτο πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ - Η διαφορά με τις υπόλοιπες χώρες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται ρυθμίσεις σε βελάκια πρόστιμα και γραμμές - «Δε θέλουμε να ταλαιπωρείται ο κόσμος»

Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο για τα επεισόδια το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό - Συνεχίζονται οι έρευνες



Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Λετυμπιώτης: «Αναμένει να ακούσει από Ολγκίν για αποτελέσματα επαφών της ο ΠτΔ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένει να ακούσει από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ Μαρία Άνχελα Ολγκίν τα αποτελέσματα των επαφών της τις προηγούμενες μέρες και τις σκέψεις της για τα επόμενα βήματα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top