ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ: Ακούνε την ποινή τους οι Χριστάκης Πέτρου και Ιμάντ Μπακλές

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ:  Ακούνε την ποινή τους οι Χριστάκης Πέτρου και Ιμάντ Μπακλές

Την Παρασκευή 09/06, στις 12:00, προχωρεί το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στην επιβολή ποινής στους κατηγορούμενους Χριστάκη Πέτρου και Ιμάντ Μπακλέ στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης. Οι δυο κατηγορούμενοι έχουν προβεί σε παραδοχή διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων.

Ανακοινώνοντας την ημερομηνία και ώρα επιβολής της ποινής ο Πρόεδρος του τριμελούς σώματος Λεωνίδας Καλογήρου ανέφερε  ότι παρά τις εισηγήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης να παραμείνουν ελεύθεροι, ως την ανακοίνωση επιβολής ποινής, οι δύο κατηγορούμενοι, το Δικαστήριο κρίνει ότι θα πρέπει  να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την Παρασκευή.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο οι δικηγόροι υπεράσπισης Ηλίας Στεφάνου για τον κ. Πέτρου και Χριστάκης Χριστάκη για τον κ. Μπακλέ αγόρευσαν υπέρ του μετριασμού της ποινής που θα επιβληθεί στους πελάτες τους.

Την αναστολή ποινής φυλάκισης του Χριστάκη Πέτρου εισηγήθηκε στο Δικαστήριο ο Ηλίας Στεφάνου, καλώντας το Σώμα να λάβει υπόψη το μεμονωμένο της πράξης, το ύψος της μέγιστης ποινής, τη συνολική συμπεριφορά του, την παρέλευση του χρόνου (6 χρόνια) και την αλλαγή των οικογενειακών του συνθηκών, αφού στο μεταξύ απόκτησε δύο παιδιά.  

Αυτός ο συνδυασμός, επιχειρηματολόγησε ο ίδιος, «παρέχει στο δικαστήριο τη δυνατότητα να του παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία».

Έθεσε στην κρίση του Δικαστηρίου ότι το γεγονός ότι ο πελάτης του δεν προέβη σε μια συνεχόμενη συμπεριφορά. Ήταν ένα λάθος, είπε, το οποίο ο ίδιος εμπράκτως όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να αναιρέσει με την αυστηρή τήρηση των κανονισμών, αλλά και των πληροφοριών που έδινε στον Γενικό Ελεγκτή.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το Σύνταγμα καταδεικνύει ότι το Δικαστήριο οφείλει να επιβάλλει δίκαιη ποινή ανάλογη όχι μόνο στα γεγονότα αλλά και τις προσωπικές περιστάσεις. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ως προς το μεμονωμένο του περιστατικού, επικαλέστηκε, την μαρτυρία του ίδιου του κ. Κοκότση, ο οποίος σε μια εκ των πολυσέλιδων καταθέσεων του έκανε αναφορά σε «φιλοδώρημα» που έδωσε στον κ. Πέτρου σε μια μόνο γραμμή, σε αντίθεση, πρόσθεσε, με άλλες αναφορές, με άλλο χαρακτηρισμό.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας μετριασμού ωστόσο σύμφωνα με το δικηγόρο υπεράσπισης του κ. Πέτρου είναι η πάροδος μεγάλου χρονικού διαστήματος. Αντικειμενικά, είπε, έχουμε την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος σε συνάρτηση με αλλαγή των οικογενειακών συνθηκών του κατηγορούμενου.  

Νωρίτερα ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Νίνος Κέκκος είχε αναφέρει ότι ο κ. Πέτρου έχει παραδεχθεί τις κατηγορίες 34 και 35 του κατηγορητηρίου για τη διάπραξη αδικήματος που αφορά δωροληψία και επίδειξη εύνοιας δημόσιου λειτουργού και δόλο και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό. Ο κ. Πέτρου έχει παραδεχθεί ότι έλαβε ποσό €3.000 από τον τότε Διευθύνων Σύμβουλο της Helector Cyprus Ιωάννη Κοκότση για επίδειξη εύνοιας για τα έργα που εκτελούσε η εταιρεία. Ο κ. Κέκκος επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα που έχει εκφράσει ο κατηγορούμενος να συνεργαστεί με την Κατηγορούσα Αρχή και αν χρειαστεί να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Οι άλλες κατηγορίες, οι οποίες αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος έχουν ανασταλεί.

Την επιβολή του προστίμου εισηγήθηκε στο Δικαστήριο ως την καταλληλότερη ποινή από την πλευρά του ο συνήγορος του κ. Μπακλέ, Χριστάκης Χριστάκη, τονίζοντας, όπως είπε, το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, τη συνεργασία του με τις διωκτικές αρχές, τη δήλωσή του ανεπιφύλακτα να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, τον περιορισμένο ρόλο του στην όλη υπόθεση (υπογραφή δύο πλαστών τιμολογίων), το ότι δεν έχει αποκομίσει κανένα όφελος, καθώς και το θέμα της ίσης μεταχείρισης, αφού άλλα πρόσωπα που επίσης είχαν υπογράψει τιμολόγια κατά παραδοχή τους δεν συνελήφθησαν.

Καταλληλότερη ποινή κατά την ταπεινή μου άποψη είναι αυτή του προστίμου, εισηγήθηκε ο κ. Χριστάκη, προσθέτοντας ότι αν η εντιμότητά σας διαφωνεί μαζί μου, τα δεδομένα είναι τέτοια που συνηγορούν υπέρ της αναστολής της ποινής. Την ίδια ώρα διαβίβασε στο Δικαστήριο εκ μέρους του πελάτη του «την πραγματική του μεταμέλεια».

Μοναδικός ρόλος του πελάτη του σύμφωνα με τον ίδιο ήταν να συνεργαστεί με τον κ. Κοκότση και να υπογράψει τα δύο τιμολόγια (€20.000 & €30.000) που του ζήτησε να υπογράψει.  Συμμορφώθηκε με την απαίτηση φοβούμενος να μην χάσει τη δουλειά του, επιχειρηματολόγησε. Το ίδιο έπραξαν και τα υπόλοιπα πρόσωπα, τα οποία ανακρίθηκαν ως ύποπτοι στο αεροδρόμιο Λάρνακας από μέλη της ανακριτικής ομάδας αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανισότητα που αισθάνεται ο πελάτης του.

Ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής είχε νωρίτερα αναφέρει στο Δικαστήριο ότι ο  κατηγορούμενος 9, Ιμάντ Μπακλέ έχει προβεί σε παραδοχή για τις κατηγορίες 57, 58, 60 και 61 που αφορούν κύρια τα αδικήματα της πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, καθώς και ότι οι υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον του έχουν ανασταλεί. Ο κ. Κέκκος ενημέρωσε επίσης το Δικαστήριο ότι η Κατηγορούσα Αρχή προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον κατηγορούμενο ως μάρτυρα κατηγορίας.

Για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD αλλά και πως έχουν ήδη καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση ο Σάββας Βέργας και 18μηνη φυλάκιση με αναστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Την  Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί, αναμένεται να αρχίσει η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας υπ` αριθμόν 3, Κωνσταντίνου Κοτζάμπαση, Πολιτικού Μηχανικού, Ανώτερου Λειτουργού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών και αποσπασμένου στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου εκτελεί καθήκοντα Υπεύθυνου του Τομέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων από τον δικηγόρο υπεράσπισης των Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε και Θεοφάνη Λώλου (κατηγορούμενοι 13+14), Κρις Τριανταφυλλίδη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top