ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιθυμία Ηνωμένου Βασιλείου για πρόοδο στις επικείμενες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα

Επιθυμία Ηνωμένου Βασιλείου για πρόοδο στις επικείμενες συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να έχει ένα δευτερεύοντα ρόλο στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά την ερχόμενη βδομάδα, να υποστηρίξει τη συζήτηση ώστε να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα αλλά δεν έχει τα ίδια θεμελιώδη συμφέροντα που διακυβεύονται όπως έχουν και άλλοι. Παράλληλα ευελπιστεί ότι θα γίνει καλή πρόοδος στις συνομιλίες.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για Συνθήκη Εφαρμογής που θα προκύψει από τις νέες συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «είναι μια νέα ιδέα που αξίζει να συζητηθεί σοβαρά την επόμενη βδομάδα στην Ελβετία και ότι θα βοηθήσει να εντοπίσουμε αν μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο μέρος της απάντησης/λύσης». Ωστόσο σημείωσε, «είναι μια ιδέα η οποία δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη, αλλά αξίζει σίγουρα να την αναπτύξουμε και να δούμε πόσο εφικτή είναι».

Σε ερώτηση αν η χώρα του πιστεύει ότι υπάρχουν σημεία που χρήζουν αλλαγής στο κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε και αν αυτό το έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας οδηγός για τη διαδικασία, ο κ. Κιντ απάντησε «ελπίζω ότι το έγγραφο θα αποτελέσει ένα οδηγό για τη συζήτηση, ένα είδος δομής για τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και όχι να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μόνο του, η ιδέα είναι, όπως είπε ο υπουργός Κασουλίδης, ότι θα αποτελέσει μίαν ατζέντα εργασίας αντί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι προσδοκίες του για το Κραν Μοντάνα, ο κ. Κιντ είπε «ελπίζω ότι θα κάνουμε μια καλή πρόοδο. Πιστεύω ότι είναι μια στιγμή όπου τα μέρη έχουν προετοιμαστεί για σοβαρή διαπραγμάτευση. Είχαμε χρόνο για να αναλογιστούμε τις συζητήσεις στην Ελβετία τον Ιανουάριο και θα υπάρχει χρόνος και ευκαιρία για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Σε παρατήρηση αν το Κραν Μοντάνα είναι το τέλος του δρόμου, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε «πιστεύω ότι  αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι υποβοηθητικός. Είναι μια ευκαιρία, δεν είναι μια απειλή. Είναι μια ευκαιρία πραγματικά για μεγάλη συζήτηση, μεγάλη πρόοδος που πρέπει να γίνουν και όλοι οι σωστοί άνθρωποι θα είναι εκεί για να φθάσουμε σε κάτι πραγματικά σημαντικό».

Σε ερώτηση πώς μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει να προχωρήσει ο διάλογος, είπε «αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε είναι ότι μπορούμε να έχουμε δευτερεύοντα συμμετοχή (junior participant) στη συζήτηση. Θα είμαστε εκεί αλλά δεν έχουμε τα ίδια θεμελιώδη συμφέροντα που διακυβεύονται όπως έχουν και άλλοι και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να είμαστε προσεκτικοί, να υποστηρίξουμε τη συζήτηση, να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση και να προκαλέσουμε τη συζήτηση, να τη βοηθήσουμε να επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα με έναν δευτερεύοντα και σεβαστό τρόπο γνωρίζοντας ότι άλλοι έχουν ζωτικά συμφέροντα που διακυβεύονται».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top