ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόθεση πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου: Οι ποινές με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Ανδρέας Ηλιάδης

Υπόθεση πρώην στελεχών Τρ. Κύπρου: Οι ποινές με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο Ανδρέας Ηλιάδης

Ένοχος κρίθηκε ως φυσικό πρόσωπο ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος, με άλλα τέσσερα πρόσωπα, τέθηκε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για την πολύκροτη υπόθεση που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς, λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που έγινε στις 19/6/2012.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη


Όπως είχε προαναφερθεί από την ιστοσελίδα μας, Ηλιάδης και Τράπεζα Κύπρου κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία "4" του κατηγορητηρίου, που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/2012 στη Λευκωσία.


«Κατά παράβαση των Άρθρων 19 ως εξειδικεύεται από το Άρθρο 20(1)(γ) και (23)(3)…» του Ν.116(Ι)/05 «και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα», ο Ανδρέας Ηλιάδης τίθεται αντιμέτωπος με τις ποινές που επισύρει η εν λόγω παράβαση.


Συγκεκριμένα, επειδή ο Ανδρέας Ηλιάδης, ενώ ήταν μέλος του Δ.Σ. και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα έτη ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.


Όπως αναφέρει το Άρθρο 23(3)(α) «παράβαση του Μέρους ΙV (που αφορά διατάξεις σχετικά με τη χειραγώγηση της αγοράς) συνιστά ποινικό αδίκημα που σε περίπτωση καταδίκης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα έτη ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο αυτές ποινές».


Επιπρόσθετα, ο Ανδρέας Ηλιάδης, που κρίθηκε ένοχος, «στερείται αυτόματα του δικαιώματος να συναλλάσσεται, άμεσα ή έμμεσα, σε χρηματοοικονομικά μέσα για διάστημα πέντε ετών από την καταδίκη του, εκτός εάν πρόκειται για την ολοκλήρωση προγενέστερων της καταδίκης του νόμιμων πράξεων», όπως εξηγεί το Άρθρο 23(3)(β) του Μέρους IV του Ν.116(Ι)/05 του Ποινικού Κώδικα.


Όπως, τέλος, έγινε γνωστό ένοχη κρίθηκε και η Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο με τις ποινές να επηρεάζουν «εκτός από το ίδιο το νομικό πρόσωπο και οποιαδήποτε από τα μέλη των διοικητικών, διευθυντικών ή ελεγκτικών οργάνων του που αποδεικνύεται ότι συναίνεσε ή συνέπραξε, με οποιοδήποτε τρόπο, στην τέλεση του αδικήματος», σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top