Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει η εκτύπωση των 580 χιλ. επίσημων ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές

Αρχίζει η εκτύπωση των 580 χιλ. επίσημων ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές

Ξεκινά την Κυριακή 7/1, στο Τυπογραφείο της Δημοκρατίας, η διαδικασία εκτύπωσης των 580 χιλιάδων επίσημων ψηφοδελτίων για τις προεδρικές εκλογές.

‘Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών και Βοηθός Γενικός ‘Εφορος Προεδρικής Εκλογής Δημήτρης Δημητρίου, τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραδοθούν από το Τυπογραφείο στους Εφόρους Εκλογής, το τριήμερο από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, κατά την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

«Ηδη έχουμε δηλώσει στο Τυπογραφείο από τις 580 χιλιάδες πόσες θα πάρει κάθε Εφορος. Θα ετοιμάσουν τα κιβώτια με τα ψηφοδέλτια για κάθε επαρχία και θα έλθει εκπρόσωπος της κάθε Επαρχιακής Διοίκησης να τα παραλάβει», είπε ο κ. Δημητρίου.
Πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία διαμοιρασμού τους, ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων που έχει κάθε εκλογικό κέντρο.

Ανέφερε πως μέχρι την παράδοσή τους στους Εφόρους τα ψηφοδέλτια θα βρίσκονται υπό την ευθύνη του Τυπογραφείου, το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο, το δίπλωμα και τη συσκευασία τους. Για να μοιραστούν και να μπουν στα κιβώτια, που είναι συνήθως χωρητικότητας 500 ψηφοδελτίων το κάθε ένα, περνούν από μηχανήματα, ενώ στο τέλος γίνεται και μέτρημα στο χέρι. Γίνονται τρεις με τέσσερις έλεγχοι για τον αριθμό των ψηφοδελτίων, σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο λόγος που ξεκινά Κυριακή η διαδικασία της εκτύπωσης είναι «γιατί είναι ημέρα που μπορούν να την αφιερώσουν εξ’ ολοκλήρου σε αυτή τη διαδικασία για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων».

Εάν γινόταν καθημερινή κάποια άτομα από το προσωπικό θα έπρεπε να ασχολούνται και με άλλες εργασίες, σημείωσε, και επεσήμανε πως οι υπάλληλοι στο Τυπογραφείο θα χρειαστεί να εργαστούν επιπλέον ώρες και τις καθημερινές, γιατί τις ημέρες αυτές έχουν και τις τρέχουσες εργασίες να διεκπεραιώσουν.

Σε σχέση με την γενικότερη πορεία προς τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, ο κ. Δημητρίου είπε πως «είμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο. Αναμένω στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, Δευτέρα με Τρίτη, να είμαστε κοντά στην οριστικοποίηση των εκλογικών κέντρων», σημείωσε.

Ανέφερε πως «ήδη γίνεται προετοιμασία από τις Επαρχιακές Διοικήσεις για τη στελέχωση των κέντρων», σημειώνοντας πως «οι αριθμοί των ψηφοφόρων που είναι σε κάθε κέντρο χρειάζονται λίγη διαφοροποίηση».

Επεσήμανε πως «μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει μετακίνηση των ψηφοφόρων που κατοικούν σε μια οδό σε άλλο κέντρο για να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα κέντρα, δηλαδή πχ σε ένα σχολείο που έχει πέντε εκλογικά κέντρα να μην υπάρχουν στο ένα 200 ψηφοφόροι και στο άλλο 600».

Ανέφερε πως πιθανόν να υπάρξει κάποια μείωση στον αριθμό των εκλογικών κέντρων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, που ήταν 1100, αλλά όχι ουσιαστική.

Αποστολή ΟΑΣΕ

Σε ό,τι αφορά την αποστολή στην Κύπρο παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Δημητρίου είπε πως «είχαμε το προηγούμενο διάστημα την επίσκεψη δυο λειτουργών του ΟΑΣΕ για να δουν αν χρειάζεται να στείλουν παρατηρητές για τις εκλογές».

«Από τις συναντήσεις που είχαν έκριναν σκόπιμο ότι θα πρέπει να έλθουν να δουν το ζήτημα της προβολής των υποψηφίων, την προεκλογική καμπάνια και το ζήτημα των εξόδων των υποψηφίων. Και αντιλαμβάνομαι ότι θα έλθουν για να παρακολουθήσουν και την όλη διαδικασία την ημέρα της εκλογής», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ανάλογη αποστολή του ΟΑΣΕ και σε προηγούμενες εκλογές, ο κ. Δημητρίου είπε πως «στις βουλευτές του 2011 είχαμε μια τέτοια αποστολή που παρακολούθησαν μόνο την ημέρα της εκλογής».

Τώρα φαίνεται ότι θέλουν να δουν και τα θέματα των εξόδων των υποψηφίων και της προβολής τους, είπε, επισημαίνοντας πως φαίνεται πως κατά τις συναντήσεις που είχαν οι λειτουργοί του ΟΑΣΕ με υποψηφίους και κόμματα κάποιοι ήγειραν ζητήματα ίσης μεταχείρισης από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Δημητρίου είπε, παράλληλα, πως από την έκθεση που ετοίμασαν οι λειτουργοί του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκαν την Κύπρο φαίνεται πως είναι απόλυτα ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τις εκλογές.

Εγκλωβισμένοι, φυλακισμένοι και Τ/κ

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους που είναι εγκλωβισμένοι, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως «είμαστε σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων για να μας επιβεβαιώσουν ότι ο κατάλογος που τους στείλαμε είναι πλήρης, δηλαδή περιλαμβάνει όλους τους εγκλωβισμένους και να κάνουν τις διευθετήσεις τους με τα Ηνωμένα ‘Εθνη για την ομαλή μεταφορά τους σε δυο χώρους, για την επαρχία Κερύνειας στον Κύκκο και την επαρχία Αμμοχώστου στην Αχερίτου».

Για τους φυλακισμένους ψηφοφόρους, ο κ. Δημητρίου είπε πως «ήδη έχουμε πάρει από τη Διευθύντρια των Φυλακών καταστάσεις ποίοι θα είναι μέχρι την ημέρα των εκλογών στις φυλακές για να τους αφαιρέσουμε από τον κατάλογο, στον οποίο βρίσκονται με βάση τη διαμονή τους και να μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο των φυλακών».

Για τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους είπε πως ο αριθμός τους θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη φορά, που ήταν 632.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό για κατοχή και χρήση ναρκωτικών - Τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Πτώμα στη Λεμεσό: Εντοπίστηκαν αθλητικά παπούτσια και παντελόνι στο σημείο - «Ξεσκονίζουν» φακέλους με ελλείποντα πρόσωπα

Θανατηφόρο στη Λάρνακα: «Μίλησε» η νεκροτομή της 75χρονης Μαρίας – Όσα κατέδειξε

Υπό κράτηση μέχρι τις 18/10 ο 20χρονος που έκλεψε τσάντα από αυτοκίνητο στο Παραλίμνι

Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτραΣτήριξη Κασσελάκη στις πρωτοβουλίες ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών – Υπέρ λύσης χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

Στήριξη Κασσελάκη στις πρωτοβουλίες ΠτΔ για επανέναρξη των συνομιλιών – Υπέρ λύσης χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top