logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Φωκαΐδης-Βίτσας: Δυνατότητες σύμπραξης Ελλάδας-Κύπρου στον αμυντικό τομέα

 08 Ιαν 2018 Πολιτική

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κυπριακών εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς αλλά και μη στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε την Δευτέρα 8/1 ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες σύμπραξης με ελληνικές εταιρείες, στα πλαίσια της PESCO.

Είπε εξάλλου ότι στόχος της Λευκωσίας είναι οι αμυντικές δαπάνες να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ το αργότερο μέχρι το 2020, όπως είναι και ο διακηρυγμένος ευρωπαϊκός στόχος.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Βίτσα, στο Υπουργείο Άμυνας, στη Λευκωσία, ο κ. Φωκαΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι Αθήνα και Λευκωσία οριστικοποίησαν σήμερα, με τη συμβολή και της Νομικής Υπηρεσίας, μια Σύμβαση που εκκρεμούσε για αρκετά χρόνια αναφορικά με την προμήθεια 11 φορτηγών οχημάτων γενικής χρήσης από την Ελλάδα.

Ο κ. Φωκαΐδης έκανε λόγο για ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με τον κ. Βίτσα αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της έρευνας, ενόψει των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Όπως είπε ο Υπουργός, Κύπρος και Ελλάδα θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότησή στον τομέα της άμυνας, τόσο για ερευνά όσο και για προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων.

Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες. Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτή έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε.

Ο Υπουργός παρέπεμψε εξάλλου στην ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας, που διοργανώθηκε πρόσφατα σε Λευκωσία και Αθήνα και είπε ότι «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, καταγεγραμμένο και από κυπριακές εταιρείες», πέραν των ελληνικών εταιρειών που έχουν μεγάλη παράδοση, ιδιαίτερα «στον τομέα που αφορά προϊόντα διττής χρήσης».

Ανέφερε επίσης ότι η PESCO είναι εξόχως σημαντική για την Κύπρο στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς στο παρελθόν η Λευκωσία αντιμετώπιζε προβλήματα στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, λόγω του εμπάργκο κάποιων χωρών. «Με τη λειτουργία της PESCO όχι μόνο αίρονται τα όποια εμπόδια για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά η προμήθεια ευρωπαϊκού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμών καθίσταται πλέον βασικό ζητούμενο για όλα τα κράτη μέλη».

Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι με την PESCO τίθενται επίσης ποιοτικά κριτήρια και στόχοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανομή τους. Συνέχισε, λέγοντας ότι το 2017 το Υπουργείο Άμυνας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας στο 1,92% του ΑΕΠ. Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε ότι με βάση το κατατεθειμένο εθνικό σχέδιο υλοποίησης, στόχος είναι να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες της Κύπρου στο 2% του ΑΕΠ, το αργότερο σε δύο χρόνια.

Ακόμη είπε ότι το 2017 απορροφήθηκε κατά 100% το κονδύλι που αφορά τους εξοπλισμούς, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο».

Ευχαρίστησε, τέλος, την Κυβέρνηση, τις ένοπλες δυνάμεις και τον λαό της Ελλάδας για τη «συνεχή, αταλάντευτη, και ανιδιοτελή στήριξη προς την άμυνα της Κύπρου». Η αμυντική σύζευξη των δύο χωρών ενισχύεται και διευρύνεται στο περιφερειακό πλαίσιο, με τριμερείς στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, είπε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «από κοινού αξιολογούμε όλα τα δεδομένα, όλες τις εξελίξεις, από κοινού σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε τη στρατηγική προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να προωθήσουμε τα κοινά εθνικά συμφέροντα σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας είπε ότι συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι κάθε φορά «κάνουμε ένα βήμα παραπάνω». «Σε άλλο επίπεδο βρισκόμασταν πριν τρία χρόνια, σε άλλο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα» σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες, τις προμήθειες και την ανταλλαγή πληροφοριών, είπε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε εξάλλου ότι οι δύο χώρες έκαναν σήμερα (8/1) ένα ακόμη βήμα στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας. Εξήγησε ότι το βήμα αυτό αφορά στις δυνατότητες των εταιρειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας να παρέχουν σε ορισμένα ζητήματα αυτονομία και σε άλλα να λειτουργούν συμπληρωματικά, στο πλαίσιο της PESCO, για το οποίο, όπως είπε, Ελλάδα και Κύπρος δούλεψαν πάρα πολύ για να γίνει.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι δύο χώρες επέμειναν να ενταχθεί στην PESCO και η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία, πέραν των ιδιωτικών, κατά κύριο λόγο, βιομηχανιών που διαθέτουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. «Αυτό ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία» είπε και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να τύχει εκμετάλλευσης.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε εξάλλου ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή όπου αυξάνεται η αστάθεια και οι απειλές και συμπλήρωσε ότι Κύπρος και Ελλάδας είναι «πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης».

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες είπε ότι αυτές στηρίζονται στην αδελφική συνεργασία και φιλία των δύο χωρών. Η συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλες χώρες δίνουν μια καινούρια δυναμική, παρατήρησε ο κ. Βίτσας, λέγοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Οι τριμερείς συνεργασίες, μέσα από την εμπέδωση ενός κλίματος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μπορούν φέρουν ανάπτυξη, την οποία θα πρέπει να μετουσιώσουμε σε θέσεις εργασίας και σε πολιτική σταθερότητα, κατέληξε ο Υπουργός.

Από ΚΥΠΕ