ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο διαιτητής που σιχαίνεται και μισάει όλη η Γαλλία!

Ο διαιτητής που σιχαίνεται και μισάει όλη η Γαλλία!

Αυστηρός, αυθάδης, εγωκεντρικός, θρασύς, αθυρόστομος, αδίστακτος, αινιγματικός. Ο Τόνι Σαπρόν επί σειρά ετών έκανε κατάχρηση εξουσίας, αποβάλλοντας όποιον διαφωνούσε μαζί του. Τώρα ήρθε η δική του σειρά να δει την κόκκινη κάρτα και να εξαφανιστεί από τα γήπεδα. Διά βίου.

«Ίσως ο κόσμος να βλέπει την εικόνα ενός παγερού ανθρώπου και να νομίζει ότι είναι άκαμπτος. Σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα όμως, όταν είσαι διαιτητής και παρασυρθείς από τα ανθρώπινα συναισθήματα, τότε γίνεσαι επικίνδυνος. Γίνεσαι νευρικός, ενοχλητικός, δυσάρεστος», δήλωνε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Dauphiné Libéré».

Οι φίλοι και οι γνωστοί του λένε ότι του αρέσουν οι τετράγωνες αλήθειες. Τα κουτάκια. Πρέπει τα πάντα να είναι σε τάξη. Δεν ανέχεται τα στραβά βλέμματα ή την αμφισβήτηση της εξουσία του. Εκεί, παίρνει ανάποδες.

Βιοπορίζεται από δύο επαγγέλματα που αποτελούν ορισμό της εξουσίας. Είναι επί σειρά ετών αστυνομικός στην πόλη της Γκρενόμπλ και επαγγελματίας διαιτητής, δύο δουλειές που πολλαπλασίασαν τους εχθρούς του και αυτούς που τον κοιτάνε με μισό μάτι. Ξυρισμένο κρανίο, μοχθηρό έως κακό βλέμμα, αυστηρές κινήσεις, σαν να βγάζει κακία σε κάθε του βήμα. Ο Τόνι Σαπρόν ήταν επί σειρά διαιτητών ο διαιτητής που σιχαινόταν όλη η Γαλλία. Τώρα γελάει μαζί του!

Χίλια σωστά σφυρίγματα να δώσεις, ο κόσμος θα σε θυμάται για το ένα στραβό. Ωστόσο, αυτό ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Έμοιαζε με παραλήρημα ενός ανθρώπου που κυνηγάει φαντάσματα.

Λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα στο «Μποζουάρ», η Παρί Σεν Ζερμέν βγαίνει στην κόντρα για να κάνει το 0-2 απέναντι στην Ναντ, όταν ο Τόνι Σαπρόν αρχίζει να σπριντάρει για να προλάβει την φάση. Με το βλέμμα καρφωμένο στην μπάλα σκοντάφτει απέναντι σε έναν δύσμοιρο αμυντικό των «καναρινιών», ο οποίος έτρεχε κι αυτός να προλάβει την φάση.

Ο Σαπρόν σωριάζεται στο έδαφος και μόλις σηκώνεται με μία ενστικτώδη κίνηση προσπαθεί να κλωτσήσει τον άνθρωπο που τον έριξε στο έδαφος! Κι όχι μόνο αυτό! Τον έστειλε στα αποδυτήρια με δεύτερη κάρτα δίχως να καταλάβει ποτέ κανείς το γιατί. Ο Ντιέγκο Κάρλος πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια, μα μαζί του θα πάρει και τον 45χρονο ρέφερι. Για πάντα!

 

Η γαλλική ομοσπονδία έθεσε άμεσα τον Σαπρόν σε διαθεσιμότητα επ’ αόριστον -έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει ότι θα κρεμάσει την σφυρίχτρα του στο τέλος της σεζόν. Γιατί όμως ολόκληρη η γαλλική ποδοσφαιρική κοινωνία χάρηκε με αυτό το φινάλε του Γάλλου ρέφερι; Η απάντηση έρχεται στον βίο και την πολιτεία του.

Στην 16ετή καριέρα στα γήπεδα, σφύριξε σε πάνω από 400 παιχνίδια κι έβγαλε πάνω από 1500 κίτρινες και 120 κόκκινες κάρτες. Ένας αδίστακτος ρέφερι που τιμωρούσε για ψύλλου πήδημα και δεν ανεχόταν από κανέναν να αμφισβητήσει την δύναμη της σφυρίχτρας του. Να ήταν όμως μόνο αυτό…

Στις 7 Απριλίου του 2007, ο αρχηγός της Νανσί, Σεντρίκ Λεκλίς πάει να διαμαρτρηθεί για ένα σφύριγμα στον αγώνα απέναντι στην Λοριαν για να εισπράξει μία απάντηση που τον σόκαρε: «Κλείσε επιτέλους το γαμ…νο κω…στομα σου». Ορκίστηκε να φτάσει την υπόθεση στα άκρα, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Δύο χρόνια αργότερα, ανάλογο μπινελίκι εισπράττει ο αμυντικός της Νις, Ολιβιέ Εσουαφνί στο ντέρμπι με την Μονακό. Σε ρόλο υποστηρικτή ένας αντίπαλος, ο γνωστός μας Φρανσουά Μοντέστο: «Είναι η πρώτη φορά που ακούω ένα διαιτητή να μιλάει έτσι. Ήταν ένα ήσυχο ντέρμπι, όμως τα λόγια που έβγαιναν από το στόμα του ρέφερι με σόκαραν. Ήταν επιθετικός, αυθάδης, σε δύο – τρεις περιπτώσεις έβρισε χυδαία ποδοσφαιριστές»!

Τον Μάιο του 2009 έρχεται η πρώτη μεγάλη κόντρα. Στο ημίχρονο του ματς της Βαλανσιέν με την Μπορντό, οι γηπεδούχοι διαμαρτύρονται για κάποια σφυρίγματα και ο Βραζιλιάνος στόπερ Ράφαελ Σμιτς εισπράττει μία σοκαριστική απάντηση: «Δεν έχετε ομάδα. Θα σας ρίξω στην Ligue 2. Στο δεύτερο ημίχρονο θα βγω και θα σας γ….ω»! Μετά το τέλος του ματς, ο πρόεδρος της Βαλανσιέν Φρανσίς Ντεκουριέρ, ένας ήρεμος γενικά άνθρωπος, βγαίνει από τα ρούχα του: «Είναι η ντροπή της ανθρωπότητας. Είσαι πιο βρομερός κι από ένα βουρτσάκι τουαλέτας!». Ο Σαπρόν με κάποιο μαγικό τρόπο τη γλίτωσε πάλι, αλλά ο πρόεδρος της Βαλανσιέν έφαγε ένα γερό πρόστιμο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2010 σε ένα αγώνα Λιλ – Λανς αποβάλλει τον Σεμπαστιάν Ρουντέ διότι τόλμησε να του πει: «Αυτό που έδωσες ήταν πολύ αυστηρό», προκαλώντας χάος στο γήπεδο, ενώ την 1η Μαρτίου του 2013 σε ένα ματς της Γκαζελέκ Αζαξιό κόντρα στην Μονακό φαίνεται να δείχνει το μεσαίο δάκτυλο προς την κερκίδα των γηπεδούχων (ο τηλεοπτικός φακός δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι το μεσαίο δάκτυλο ή ο δείκτης), αποβάλλοντας συγχρόνως τον υπεύθυνο ασφαλείας τον γηπεδούχων, λέγοντας του: «τράβα τώρα να δεις το ματς στην εξέδρα»!

Είναι ο διαιτητής που αρνήθηκε να δώσει την μπάλα του αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με την Λοριάν ως αναμνηστικό στον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος είχε κάνει χατ-τρικ, με την αιτιολογία: «δεν με υποχρεώνει ο κανονισμός να του την δώσω» κι αυτός που απέβαλε τον Μάριο Μπαλοτέλι επειδή είπε την λέξη «shit»

Είναι αυτός που τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ, διότι σε ένα ματς της Αθλέτικ Μπιλμπάο με την Ραπίντ Βιένης (30 Σεπτεμβρίου 2016) άλλαξε τρεις φορές την απόφαση του για να πάρει την πιο λανθασμένη. Αρχικά γκολ, μετά πέναλτι και τελικά… οφσάιντ!

Μετά από τόση αυθάδεια, ο Τόνι Σαπρόν μπορεί να πάρει την σφυρίχτρα του και να επιστρέψει στο σπιτάκι του. Η φιγούρα του δεν θα λείψει σε κανέναν…

sdna.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top