logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Σιζόπουλος: Στην Κεντρική Επιτροπή ο τελικός λόγος για το ποιον θα στηρίξει η ΕΔΕΚ

 30 Ιαν 2018 Πολιτική

Τον τελικό λόγο στην απόφαση που θα ληφθεί τον έχει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα μεταφέρει στο Πολιτικό Γραφείο τα όσα διαμείφθηκαν κατά την αποψινή συνάντηση, που είχε με τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρο Μαλά.
 


Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Σταύρο Μάλα, που έγινε απόψε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως έπεται η διαβούλευση και με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, εάν και κατά πόσο θα υπάρξει δυνατότητα κοινής θέσης την ερχόμενη Κυριακή, ωστόσο, σημείωσε πως «δεν καταργείται η αυτοτέλεια των κομμάτων».

«Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ», είπε, «είναι αυτά που στη βάση των δεδομένων που θα έχουν θα παρουσιαστούν με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, για να πάρει η Κεντρική Επιτροπή πια την τελική της απόφαση».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαλάς διαβεβαίωσε τον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι θα λειτουργήσει πολύ συλλογικά και συναινετικά στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου, αφού όπως σημείωσε τους ενώνει πρώτα από όλα η κοινή αγωνία ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κατοχή.
 
Όπως είπε ο κ. Μαλάς, «συμφωνούμε και οι δύο βεβαίως ότι το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών καταδεικνύει πως η κοινωνία ζητά μια διαφορετική διαχείριση», συμπληρώνοντας πως συμφωνούν ότι σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό υπάρχουν διακριτές διαφορές και υπάρχει σεβασμός προς τη διαφορετική άποψη, όμως, όσον αφορά τα κοινωνικοοικονομικά υπήρξε συναντίληψη ότι μια νέα προσέγγιση πρέπει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση που θα αναλάβει.

Διαβεβαίωσε τον κ. Σιζόπουλο ότι αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι δική του «όχι μόνο θα είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που θα μας δίνει αυτή τη διαφορετική πορεία, αλλά θα είναι και μια κυβέρνηση που η ίδια η κοινωνία θα την εκλαμβάνει ως κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής».
 
«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συμφωνήσαμε ότι πρέπει αν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας να είμαστε σε συνεχή διάλογο με την ΕΔΕΚ, έτσι ώστε οι δικές μας πολιτικές να ανταποκρίνονται στις επιμέρους ανησυχίες αλλά και πρωτοβουλίες που ενδεχομένως να θέλει να αναλάβει η ΕΔΕΚ», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τις επαφές με τα κόμματα υπάρχει μια εικόνα που μάλλον δεν δείχνει συνεργασία, ο κ. Μαλάς είπε πως «υπάρχει και η κοινωνία των πολιτών, η οποία βεβαίως θα αποφασίσει, γιατί δεν αποφασίζουν μόνο οι ηγεσίες των κομμάτων», προσθέτοντας πως «η συζήτηση με τις ηγεσίες είναι πάρα πολύ σημαντική, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα, που ενδεχομένως διαφωνούμε, για να αναδείξουμε την πραγματική και ειλικρινή μας έγνοια».
 
«Και αυτό διαφάνηκε από τη συζήτηση με τον κ. Σιζόπουλο να προχωρήσουμε μεν σε μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από τη μια, από την άλλη, όμως, ο Πρόεδρος οφείλει να διασκεδάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις οποιεσδήποτε επιμέρους ανησυχίες από το περιεχόμενο της λύσης, γιατί θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για την ίδια τη διαδικασία της λύσης του κυπριακού να πάμε σε λύση του Κυπριακού που να μην την αποδεχτεί ο κυπριακό λαός», ανέφερε.

Επιπλέον, ανέφερε πως «οφείλει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο να είναι αξιόπιστος προς εκείνους που τον στηρίζουν, αλλά να είναι διπλά αξιόπιστος και ειλικρινής στη σχέση του και με εκείνους που ενδεχομένως έχουν επιμέρους διαφορές».

Εξέφρασε, τέλος την πεποίθηση ότι είναι πάρα πολλά τα επιμέρους θέματα που τους ενώνουν, με πρώτη την κοινή αγωνία ότι η Κύπρος πρέπει να απαλλαγεί από την κατοχή.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι διαφορές όσον αφορά το Κυπριακό παρέμειναν, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν ενδεχομένως στο μέλλον δυνατότητες για κάποια σημαντικά ζητήματα και σημαντικές πτυχές, που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού, να υπάρχει ένα διάλογος που μπορεί ενδεχομένως να αποδώσει και συγκλίσεις, ενδεχομένως να αποδώσει και κάποιες διαφοροποιημένες θέσεις».

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της κοινωνικής και της οικονομικής πολιτικής, είπε πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι για την ΕΔΕΚ πάντοτε ο γνώμονας δεν είναι τα νομοσχέδια και ποια κυβέρνηση θα τα καταθέσει στη Βουλή, αλλά αν αυτά τα νομοσχέδια εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού και κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, αυτά που ως Σοσιαλιστικό κόμμα έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν και να στηρίξουν.

«Ειδικά στη σημερινή περίοδο που η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας κόστισε σε αυτά τα στρώματα τις μεγαλύτερες συνέπειες και ως εκ τούτου χρειάζονται μια πρόσθετη σημαντική βοήθεια. Έχω την εντύπωση ότι ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο διάλογος θα συνεχίσει και προς τις δύο κατευθύνσεις και ευελπιστούμε ότι από την πλευρά της  ΕΔΕΚ θα είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί στον να εμπλουτίσουμε και να ενισχύσουμε και την προοπτική για τη δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά κυρίως και για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», είπε ο κ. Σιζόπουλος.
 
Σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ μπορεί να αποφασίσει κάτι άλλο από τα υπόλοιπα κόμματα του κεντρώου χώρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε: «Όπως ξέρετε το Πολιτικό Γραφείο με έχει εξουσιοδοτήσει να γίνουν αυτές οι συναντήσει και στη συνέχεια η διαβούλευση και με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, εάν και κατά πόσο θα υπάρξει δυνατότητα κοινής θέσης την ερχόμενη Κυριακή. Όταν θα έχουμε πια ολοκληρωμένες απόψεις και τις δικές μας θέσεις θα τις δημοσιοποιήσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΗΚΟ το οποίο ανακοίνωσε πως δεν θα στηρίξει κανένα από τους δύο υποψηφίους, ανέφερε πως «αυτή είναι η απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, γιατί σε αυτή τη συνεργασία, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν καταργείται η αυτοτέλεια των κομμάτων».

«Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ», κατέληξε, «είναι αυτά που στη βάση των δεδομένων που θα έχουν, θα παρουσιαστούν με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για να πάρει η Κεντρική Επιτροπή πια την τελική της απόφαση».

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.