ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΟ: Οι μεν αποσύρουν χάρτες και οι δε ετοιμάζονται για συναντήσεις

ΣΧΟΛΙΟ: Οι μεν αποσύρουν χάρτες και οι δε ετοιμάζονται για συναντήσεις

Δεν βιάζεται να διορίσει νέο διαπραγματευτή ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως δήλωσε στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Απαιτώντας την αλλαγή νοοτροπίας της ε/κ πλευράς, ο κ. Ακιντζί αποχαιρέτισε τον συνεργάτη του, ο οποίος διορίστηκε «υπουργός» από τη νέα ψευδοκυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, έβλεπε το φως της δημοσιότητας συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο «Γιουρονιους».

Ο επανεκλεγείς Πρόεδρος εξέφραζε την πρόθεση να επιδιώξει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί για να διαβλέψει τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αφού όμως συμβουλευτεί το Εθνικό Συμβούλιο.

Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της απόσυρσης του χάρτη που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι στη διάσκεψη που έγινε στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017.

Πράγμα που χαρακτηρίστηκε «ωμή παρέμβαση» στην προεκλογική από σύσσωμη την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ κατηγορίες εκτοξεύθηκαν από την αντιπολίτευση.

Σαφώς, τα πράγματα είναι κρίσιμα. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν δείχνουν έτοιμες να καθίσουν εκ νέου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κι αυτό δεν θέλει ούτε παπά για να το πει ούτε συνάντηση για να ανιχνευθούν οι προθέσεις.

Πάντως, οι προθέσεις των δύο πλευρών δεν φαίνεται να συμπίπτουν. Από τη μια, το Προεδρικό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειχναν διάθεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και μάλιστα με τους ίδιους όρους που δημιουργήθηκαν στις 7 Ιουλίου στο Κραν Μοντανά. Αυτό βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ.

Από την άλλη, στα κατεχόμενα «δεν βιάζονται» να διορίσουν διαπραγματευτή και ως εκ τούτου δεν δείχνουν διάθεση ούτε για λύση ούτε για συνομιλίες.

Άρα, η «εποικοδομητική και ρεαλιστική πολιτική» για την οποία κάλεσε τον Αναστασιάδη ο Ακιντζί στο συγχαρητήριο μήνυμά του, είναι προφανές ότι αναφέρεται σε προσέγγιση των δικών του θέσεων, δηλαδή των θέσεων της Τουρκίας.

Επομένως, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο χειρισμός των συναντήσεων ή των μη συναντήσεων, καθώς και η επαναπροσέγγιση πλέον με τον κατοχικό ηγέτη. Ούτως ή άλλως, τα κεφάλαια του Κυπριακού είναι ορθάνοικτα, εφόσον «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα». Και σ’ αυτό επιμένει κυρίως η άλλη πλευρά. Καλύτερα, λοιπόν, να μην εγκλωβίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε συναντήσεις άνευ περιεχομένου, αν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με τον σωστό τρόπο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top