ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Με την πλάτη στον… τοίχο το υπουργείο Οικονομικών για τις «κατά χάριν» χορηγίες

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Με την πλάτη στον… τοίχο το υπουργείο Οικονομικών για τις «κατά χάριν» χορηγίες

Την ετήσια έκθεσή της για το 2016 δημοσίευσε η Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το υπουργείο Οικονομικών.

«Διαπιστώθηκε ότι παραχωρούνται “κατά χάριν” χορηγίες σε φυσικά πρόσωπα, κοινοτικά συμβούλια, αγροτικές οργανώσεις κ.λ.π. για σκοπούς που δεν εμπίπτουν στην έννοια της “κατά χάριν” οικονομικής βοήθειας», αναφέρει.

Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί 6 περιπτώσεις παροχής «κατά χάριν» οικονομικής βοήθειας για πληρωμή οφειλών φόρου εισοδήματος συνολικού ποσού 30.413 ευρώ, μια περίπτωση για πληρωμή μέρους οφειλής ΦΠΑ για ποσό 2.764 ευρώ και άλλες 7 περιπτώσεις για πληρωμή οφειλών σε διάφορα Τμήματα/Υπηρεσίες της Κυβέρνησης, συνολικού ποσού 7.727 ευρώ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «δεν ενδεικνύεται η παροχή “κατά χάριν” οικονομικής βοήθειας για εξόφληση των οφειλών ορισμένων πολιτών προς το Κράτος.

Επίσης, η έκθεση περιέχει και παροχή «κατά χάριν» οικονομικής βοήθειας ύψους 30.000 ευρώ σε κοινοτικό συμβούλιο για ασφαλτόστρωση των δρόμων της κοινότητας και 10.000 ευρώ προς άλλο κοινοτικό συμβούλιο για αγορά γης, καθώς και 37.581 ευρώ για επιδιόρθωση κτηρίου που ανήκει σε σωματείο. 15.000 ευρώ παραχωρήθηκαν για κατασκήνωση.

Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «κατά χάριν» χορηγία στις αγροτικές οργανώσεις παρουσιάζουν παραβάσεις, καθώς «σε ορισμένες αγροτικές οργανώσεις η χορηγία που παραχωρήθηκε είναι μεγαλύτερη των εξόδων της».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως μελετηθούν οι περιπτώσεις που αφορούν επαναλαμβανόμενη «κατά χάριν» οικονομική βοήθεια, για να γνωστοποιούνται στη Βουλή και να λαμβάνεται ή όχι η έγκρισή της.

Επίσης, εισηγείται επανεξέταση κριτηρίων ή τερματισμό των υποθέσεων που αφορούν πληρωμή φόρων ή άλλων οφειλών προς το Κράτος.

Όσον αφορά στην παραχώρηση «κατά χάριν» οικονομικής βοήθειας σε αγροτικές οργανώσεις και άλλα σωματεία, η Υπηρεσία θεωρεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει υποχρεωτικά, πριν την παραχώρηση κρατικής χορηγίας, να βεβαιώνεται ότι τυγχάνουν εφαρμογής και από τις αγροτικές οργανώσεις, τηρούμενων των αναλογιών, οι πρόνοιες της νομοθεσίας αναφορικά με τη μείωση των απολαβών των εργοδοτουμένων, εφόσον αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις του εκάστοτε περί Προϋπολογισμού του Κράτους Νόμου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top