ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων – Όλοι εναντίον της Τουρκίας

ΑΟΖ: Πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων – Όλοι εναντίον της Τουρκίας

Παραμένει καθηλωμένο και ενώπιον τουρκικών πολεμικών σκαφών το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI, 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της πορείας του πλωτού γεωτρύπανου και η άμεση γεώτρηση στο τεμάχιο 3, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για παρασκήνιο που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί αλλά αποδεικνύει τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Παρασκευή (9/2).

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ έχει δώσει οδηγίες όπως το Saipem 12.000 παραμείνει στην περιοχή, ωστόσο η παράνομη τουρκική Navtex λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαιολογία αυτής, καθώς και ασκήσεων με πραγματικά πυρά, παρουσιάζεται ως πρόσχημα από την Τουρκία για την παρεμπόδιση τόσο του γεωτρύπανου όσο και πλοίων τρίτων χωρών που προσπαθούν να περάσουν από την περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ενημερώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν ρητό σε ανακοίνωσή του, κατά την οποία υποστηρίζει ότι η Τουρκία «αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα», ενώ και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για επίλυση του θέματος.

Από την πλευρά της, η Τουρκία δεν δείχνει έτοιμη να κάνει βήματα πίσω για να αποφευχθεί η συνέχιση της έντασης.

Ενδεικτική είναι ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς εμποδίζει στη λύση του Κυπριακού.

Πρόσθετα, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, έκανε σαφείς τις τουρκικές απειλές σημειώνοντας ότι «όποτε συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον καιροσκοπισμό είχαν σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μπορούμε δώσουμε ως παράδειγμα την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου και τα Ίμια».

Παρόλα αυτά, η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τους τόνους τουλάχιστον μπροστά από τις κάμερες. Το σίγουρο είναι ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν βοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top