ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: Σε αναμμένα κάρβουνα η Λευκωσία – Από τον Ακάμα στον Απόστολο Ανδρέα η νέα Navtex - ΧΑΡΤΗΣ

ΑΟΖ: Σε αναμμένα κάρβουνα η Λευκωσία – Από τον Ακάμα στον Απόστολο Ανδρέα η νέα Navtex - ΧΑΡΤΗΣ

Φωτιές σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ειδικά στο Προεδρικό Μέγαρο έβαλε η ανανέωση της τουρκικής Navtex που καλύπτει μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Συγκεκριμένα, η Navtex, που διαρκεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, καλύπτει μεγάλα τμήματα των τεμαχίων 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 13 και θέτει εν αμφιβόλω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και από 1 Μαρτίου υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν, ωστόσο η εμπλοκή στη γεώτρηση του στόχου «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 προκαλεί μεγάλη αναταραχή.

Η αξιοποίηση της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής (23/2) συμφωνήθηκε την Τρίτη (20/2) σε έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό, ενώ, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Από την άλλη, η συνεισφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν μπορεί να θεωρείται χρήσιμη, καθώς η στάση του έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982. Η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει.

Ο κύριος Γκουτέρες, λοιπόν, με τη στάση του κλείνει τα μάτια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το Κυπριακό.

Η παρανομία των ενεργειών των τουρκικών πολεμικών πλοίων είναι η παρεμπόδιση της ενάσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

Άρα, η εκ νέου «δέσμευση» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ακάμα στον Απόστολο Ανδρέα, έπρεπε ήδη να θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να απαιτήσει διακοπή της ιδιότητας του υπό ένταξη κράτους για την Τουρκία, όπως και τη διακοπή της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top