ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΝΑΓΗ: Στέγασε τις Φαρμακευτικές σε τρεις ορόφους κι αγόρασε το ισόγειο για τη γυναίκα του - ΕΓΓΡΑΦΟ

ΠΑΝΑΓΗ:  Στέγασε τις Φαρμακευτικές σε τρεις ορόφους κι αγόρασε το ισόγειο για τη γυναίκα του - ΕΓΓΡΑΦΟ

Πιθανή σύγκρουση συμφερόντων συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών στις 2 Νοεμβρίου 2017.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Συγκεκριμένα, μετά από θέμα που τέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και Βουλευτή Μαρίνο Σιζόπουλο, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε θέμα διαδικασίας που ακολουθήθηκε για μεταστέγαση των Κεντρικών Γραφείων των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, καθώς και πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων του Διευθυντή τους, λόγω αγοράς καταστήματος από τον ίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες χωρίς να ακολουθήσουν τις νενομισμένες διαδικασίες ζήτησαν κι ενοικίασαν ακόμη έναν όροφο στην πολυκατοικία όπου στεγάζονταν, ενώ σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή ο διευθυντής των Υπηρεσιών αγόρασε κατάστημα για τη γυναίκα του από την ίδια πολυκατοικία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ερεύνησε το θέμα και την Παρασκευή (16/3) ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της .

Το ιστορικό

Όπως φαίνεται, όλα άρχισαν στις 17.11.2000 όταν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας ότι ο χώρος που στεγάζονταν οι Υπηρεσίες ήταν ανεπαρκής.

Μάλιστα, σε επιστολή της ενημέρωσε τον Γ.Δ. για κατάλληλο γραφειακό χώρο σε δύο ορόφους στην πολυκατοικία «Δορυφόρος» στην Αγλαντζιά.

Ζητήθηκε, έτσι, έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Επαρχιακή Επιτροπή Καθορισμού Ενοικίων Λευκωσίας.

Μετά από σύντομες διαδικασίες, συμφωνήθηκε στις 20.12.2000, παρουσία του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και εκπροσώπων της πολυκατοικίας, η ενοικίαση γραφειακού χώρου 900 τ.μ. (3ος και 4ος όροφος), έναντι μηνιαίου ενοικίου Λ.Κ. 3,00 ανά τ.μ. (5,1 ευρώ).

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η περίοδος ενοικίασης θα ήταν για 7 χρόνια.

Στις 14.5.2001 υπογράφτηκε σύμβαση μεταξύ του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, εκ μέρους του Κράτους και της εταιρείας K. ATHIENITIS DEVELOPERS LTD, ως ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας «Δορυφόρος», για ενοικίαση των δύο ορόφων και αποθηκευτικού χώρου, έναντι ετήσιου ενοικίου 56.524 ευρώ και 54.128 αντίστοιχα.

Τέσσερις μέρες μετά, εκπρόσωπος της εταιρείας K. ATHIENITIS DEVELOPERS LTD, ενημέρωσε τον Διευθυντή των Φ.Υ. ότι ο γραφειακός χώρος και η αποθήκη πωλήθηκαν στην εταιρεία NEW WINNER INVESTMENTS LTD και ζήτησε όπως υπογραφούν δύο νέες συμβάσεις ενοικίασης με τον νέο ιδιοκτήτη.

Όπερ και εγένετο, με την ίδια μάλιστα ημερομηνία με την πρώτη σύμβαση, δηλαδή 14.5.2001.

Στις 11.9.2003, ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών (τότε και νυν) ζήτησε έγκριση από τον Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας για ενοικίαση επιπρόσθετου γραφειακού χώρου στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας «Δορυφόρος», εμβαδού 440 τ.μ.

Ένα μήνα μετά, ο Γ.Δ. του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε σχετικά και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος έδωσε την κατ’ αρχήν έγκριση.
Ο Διευθυντής των Φ.Υ. ζήτησε και από την Επαρχιακή Επιτροπή Καθορισμού Ενοικίων να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Η ΕΕΚΕ Λευκωσίας εξέτασε το θέμα στις 9.12.2003 και στις 13.1.2004 αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη του Ιδιοκτήτη, την ενοικίαση από τις Φ.Υ. του χώρου έναντι μηνιαίου ενοικίου 5,98 ευρώ ανά τ.μ. για περίοδο επτά ετών.

Στις 10.2.2004 υπογράφτηκε σύμβαση ενοικίασης μεταξύ του Διευθυντή των Φ.Υ. εκ μέρους του Κράτους και της εταιρείας K. ATHIENITIS LTD DEVELOPERS, ως ιδιοκτήτριας της πολυκατοικίας για την ενοικίαση του 2ου ορόφου, συνολικού εμβαδού 450 τ.μ. και ετήσιου ενοικίου 32.292 ευρώ, το οποίο θα αυξάνεται κατά 8% κάθε επόμενη διετία.

Στις 17.3.2009 η ΕΕΚΕ Λευκωσίας εισηγήθηκε στον Ιδιοκτήτη επαναδιαπραγμάτευση του ενοικίου για τον 3ο όροφο κατά 14% και για τον 4ο όροφο και την αποθήκη κατά 10%, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Ωστόσο, στη συνεδρία έγινε αναφορά στην κακή κατάσταση του κτηρίου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρές ζημιές, για τις οποίες ζητήθηκε από τον Ιδιοκτήτη όπως λάβει μέτρα.

Στις 31.8.2012 τερματίστηκαν οι συμβάσεις ενοικίασης του του 3ου και του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας, ενώ στις 15.9.2012 τερματίστηκε και η σύμβαση για τον 2ο όροφο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ερεύνησε το θέμα κατόπιν εισήγησης του Μαρίνου Σιζόπουλου διαπίστωσε ότι οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες έχουν παραβιάσει τις αρχές της χρηστής διοίκησης, ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας, καθώς η επιλογή της εν λόγω πολυκατοικίας έγινε χωρίς τη δημοσίευση Πρόκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος.

Ακόμα, δεν καθορίστηκαν οι απαιτήσεις των Φ.Υ. ή τα κατάλληλα κριτήρια επιλογής, καθώς δεν έχει εντοπιστεί οποιαδήποτε γραπτή αναφορά/έκθεση σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Αναφορικά με την αλλαγή ιδιοκτήτη –η εταιρεία K. ATHIENITIS DEVELOPERS LTD πούλησε ανάμεσα στις 14 και 18 Μαΐου 2001 τους ορόφους και την αποθήκη στην NEW WINNER INVESTMENTS LTD– η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι τα πωλητήρια έγγραφα για τον 3ο και 4ο όροφο έχουν ημερομηνία 11.6.2001 και άρα κάποιες από τις ημερομηνίες και παραστάσεις είναι ψευδείς.

Επίσης, ο Διευθυντής των Φ.Υ. υπέγραψε νέες συμβάσεις ενοικίασης χωρίς να παραπέμψει το θέμα στην ΕΕΚΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών για τελική έγκριση.

Αντίφαση προκύπτει και σε σχέση με το εμβαδό, καθώς ο συνολικός χώρος που ενοικιάστηκε ήταν τελικά 1.330 τ.μ. και έτσι δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη για ενοικίαση και του 2ου ορόφου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, κακοτοπιά παρατηρείται και στην υπογραφή της σύμβασης για τον 2ο όροφο, καθώς αντί να προνοείται ενοίκιο 5,12 ευρώ ανά τ.μ. (όπως στον 3ο και 4ο όροφο) προνοήθηκε ενοίκιο 5.98 ευρώ.

Εν τέλει, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρατηρεί ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν συνάδει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο Διευθυντής αγόρασε και κατάστημα για λογαριασμό της γυναίκας του

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών εμπλέκεται και σε αγορά καταστήματος στο ισόγειο της πολυκατοικίας «Δορυφόρος», ιδιοκτησίας της εταιρείας K. ATHIENITIS DEVELOPERS LTD έναντι του ποσού των Λ.Κ. 190.000 (324.634 ευρώ) που έγινε στις 10.1.2001.

Σύμφωνα με τη διερεύνηση, η εταιρεία P.G.A. BABIES R.US. LTD ανήκει στη σύζυγο του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος ενημέρωσε ότι η αγορά ακυρώθηκε.

Υπάρχει δε πωλητήριο έγγραφο ημερομηνίας 18.5.2003 με τα ονόματα του Διευθυντή και της πεθεράς του. Η μεταβίβαση έγινε στις 30.6.2003.

Όταν, όμως, έγινε η πρώτη αγορά, ο Διευθυντής Φ.Υ. ενεργούσε εκ μέρους του Κράτους για την ενοικίαση του 3ου και 4ου ορόφου του ιδίου κτηρίου από την ίδια εταιρεία και όταν έγινε η δεύτερη αγορά για την ενοικίαση του 2ου ορόφου για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και Αν. Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Κύπρου συμφώνησαν με τα πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τις απόψεις του κατέθεσε με επιστολή του στην Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Ο περαιτέρω χειρισμός της υπόθεσης θα αποφασιστεί μετά από νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για το εν λόγω θέμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top