logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

ΚΥΠΡΟΣ: Θεραπεία αντί ποινής - Δεκάδες θετικοί στο νάρκοτεστ

 03 Απρ 2018 Κοινωνία

Σε 15 ημέρες θα είναι έτοιμα πρωτόκολλα για τους χρήστες που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ώστε να τους παρέχεται η δυνατότητα θεραπείας στο πλαίσιο της διαδικασίας δίωξης με ανάλογη πορεία στη διαχείριση του αδικήματος.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου με κλιμάκια της Αστυνομίας και αρμόδιους υπηρεσιακούς, υπό το φως των ανησυχητικών στοιχείων που παρουσίασαν οι 104 έλεγχοι νάρκοτεστ που διενεργήθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2018.

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο 70 οδηγοί μετά την αποστολή του δείγματος στο χημείο εντοπίστηκαν θετικοί και οι 33 ήταν ηλικίας από 15 μέχρι 24 ετών (45,95%), οι 31 ηλικίας από 25 μέχρι 39 ετών (45,95%) και 6 ηλικίας από 40 μέχρι 59 ετών (8,11%).

Με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στη σύσκεψη από τους θετικούς οδηγούς οι 48 (67,57%) ήταν Ελληνοκύπριοι, 1(1,37%) ήταν Τουρκοκύπριος και 21 ήταν αλλοδαποί (31,08%). Κανένας τουρίστας με βάση τα στοιχεία αυτά δεν συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν ήταν 21 από το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου που εντόπισε 14 θετικούς οδηγούς, 8 από την τροχαία Λευκωσίας όπου εντοπίστηκαν 7 θετικοί, 24 έλεγχοι από την τροχαία Λεμεσού με 20 θετικούς, 18 έλεγχοι από την τροχαία Λάρνακας με 5 θετικούς, 21 έλεγχοι από την τροχαία Πάφου με 17 θετικούς, 9 από την τροχαία Αμμοχώστου με 7 θετικούς και 3 έλεγχοι από την τροχαία Μόρφου με κανένα θετικό.

Από τους 70 θετικούς οδηγούς οι 68 ήταν άνδρες και οι 2 γυναίκες.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν τη σύσκεψη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι ευκαιρίες που μπορεί να παράσχει η πολιτεία στους οδηγούς που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων νάρκοτεστ δεν μπορούν να αφήσουν κάποιον αδιάφορο.

Επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, από τους ελέγχους που έγιναν, 74 άτομα που οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών, (με βάση τα στοιχεία, οι 4 αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα για επιβεβαίωση από το χημείο), ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο στόχος είναι αυτοί που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ανάλογα με την ηλικία τους και την ουσία που χρησιμοποιούν, να παραπέμπονται σε θεραπείες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα πως έγινε συνεννόηση Αστυνομίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων ώστε αυτός που θα συλλαμβάνεται να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών να επικοινωνεί μαζί του η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και ακολούθως να παροτρύνεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα θεραπείας.

Παρατηρώντας ότι οι περισσότεροι χρήστες που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια είναι ηλικίας 16 μέχρι 40 ετών, εξήγησε ότι σε αυτές τις ηλικίες θα προτείνονται ένα από τα δύο πρωτόκολλα συνεργασίας, ένα για τους χρήστες μέχρι 24 ετών και οι οποίοι αν διεκπεραιώσουν το προτεινόμενο πρόγραμμα θα μπορούν να επωφεληθούν μη ποινικής δίωξης από τον Γενικό Εισαγγελέα και το άλλο για ηλικίες από 25 μέχρι 40 που θα μπορούν να επωφεληθούν της θεραπείας που θα προτείνει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και αφού την ολοκληρώσουν θα μπορούν να επικαλεστούν τη θεραπεία ενώπιον Δικαστηρίου ως ελαφρυντικό και προς αξιοποίηση της νομοθεσίας για τους χρήστες, που προβλέπει διαδικασία θεραπείας ενόσω η ποινική υπόθεση θα εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι η ποινική δίωξη θα γίνεται για παράβαση του νόμου για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι σε 10 ημέρες θα είναι έτοιμα τα πρωτόκολλα και σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη ώστε να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πρωτοκόλλων θεραπείας αντί δίωξης και ίσως να αποφασιστούν πρόσθετα κίνητρα και αυξημένη παρότρυνση για να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα.

Τα προγράμματα θεραπείας είναι αδήριτη ανάγκη μετά τα όσα διαπιστώσαμε μέσα από τους ελέγχους, είπε ο κ. Νικολάου.

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη σύσκεψη, προσθέτοντας ότι οι χρήστες οδηγοί προσεγγίστηκαν με ευαισθησία και κινούμαστε προς η σωστή κατεύθυνση ώστε από τη μια να προσφέρουμε προστασία στους πολίτες και από την άλλη να βοηθήσουμε, όσους από τους χρήστες οδηγούς θεωρούν ότι χρειάζονται βοήθεια.

Είπε ακόμα πως συζητήθηκε και η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Ερωτηθείς εάν κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να προσφερθεί βοήθεια και σε εξαρτημένους από το αλκοόλ οδηγούς, ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι είναι μια πτυχή που θα πρέπει να εξεταστεί. Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχει νομοθεσία για το αλκοόλ και την οδήγηση και προσπαθούμε να εφαρμόζεται. Είπε ακόμα πως υπάρχουν διάφορα προγράμματα για τους αλκοολικούς.

Σημείωσε ότι το δύσκολο με τις εξαρτήσεις είναι ότι η θεραπεία είναι εθελοντική και το μόνο που μπορεί να κάνουν άλλοι είναι να κινητοποιήσουν τον χρήστη και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με όλες τις ουσίες.


Σύσκεψη για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε δημοσίους χώρους.
…………..
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της διενέργειας ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας για το κάπνισμα και κατέστη ξεκάθαρο ότι με τα αυξημένα καθήκοντα που είναι επιφορτισμένη η Αστυνομία δεν μπορεί να έχει στις προτεραιότητες της ελέγχους για το κάπνισμα και ότι αυτοί πρέπει να διενεργούνται από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, με την αστυνομία να επεμβαίνει εφόσον οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί κατά τη διενέργεια ελέγχων διατρέχουν κίνδυνο.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε προτεραιότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια και το σοβαρό έγκλημα, αμολώντας την Αστυνομία στους δρόμους για να καταγγείλει παραβάτες για το κάπνισμα, είπε διευκρινίζοντας ότι η Αστυνομία δεν θα διενεργεί ελέγχους, αλλά αυτοί θα πρέπει να διενεργούνται από τους επιθεωρητές υγείας, λειτουργούς των δήμων και των κοινοτικών συμβουλίων, επιθεωρητές του Υπουργείου Εργασίας.

«Η Αστυνομία δεν είναι για όλες τις δουλειές» σημείωσε, προσθέτοντας ότι έχουν ενημερωθεί οι συναρμόδιοι Υπουργοί.

Από ΚΥΠΕ

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.