ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες 7,9 εκατ. Ούγγροι - Φαβορί η... ξενοφοβία

Στις κάλπες 7,9 εκατ. Ούγγροι - Φαβορί η... ξενοφοβία

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 7,9 εκατ. Ούγγροι για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, με τον απερχόμενο λαϊκιστή και ξενόφοβο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να είναι το φαβορί και να διεκδικεί με αξιώσεις τρίτη θητεία.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20.00 ώρα Ελλάδας και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, καθώς δεν θα υπάρξουν exit polls, θα γίνουν γνωστές αργά το βράδυ. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν στο εθνικιστικό, συντηρητικό κόμμα Fidesz του Όρμπαν προβάδισμα 20 με 30 μονάδες.

Βασικός άγνωστος των εκλογών αυτών είναι το ποσοστό συμμετοχής και το εύρος της νίκης, με όλους να παραδέχονται ότι ο Όρμπαν, έστω και αν χάσει λίγη από τη δύναμή του, θα κερδίσει τις εκλογές.

Ο ίδιος, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε δήλωσε «αισιόδοξος» ότι όλοι θα ψηφίσουν υπέρ του μέλλοντος της χώρα και τόνισε πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα εκείνος θα το σεβαστεί.

Ο Όρμπαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και παρά τη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα της οικονομίας και την ανεργία, δεν σταμάτησε να επισείει την απειλή μιας ενδεχόμενης ήττας του Fidesz, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα σημαίνει μεταναστευτικό χάρος και νίκη «των εχθρών» που «επιθυμούν να διώξουν» τους Ούγγρους «από τη χώρα τους».

Ποιος είναι

Ο Ορμπάν είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς λόγω των πολιτικών που ακολουθεί, και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό έχει συχνά συγκρουστεί με την Ε.Ε.

Παρά το γεγονός ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής του έχει περιορίσει κάποιες ελευθερίες στο όνομα «του εθνικού συμφέροντος», θέτοντας υπό κρατικό έλεγχο την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, και η αντιπολίτευση και πολλοί διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του Όρμπαν πλήττουν το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες στη χώρα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει πάψει ποτέ να στηρίζει τον Όρμπαν. Ο πρόεδρός του, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, εξέφρασε την ελπίδα να νικήσει ο Όρμπαν, εκτιμώντας ότι «θα συνεχίσει να προσφέρει σταθερότητα και ευημερία στους πολίτες της Ουγγαρίας».

Ο Ορμπάν είναι σύμβολο της σκληροπυρηνικής Δεξιάς στην Ευρώπη και θαυμαστής ταυτόχρονα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για την παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών στην Ουγγαρία ή για την άρνησή του να δεχθεί πρόσφυγες δεν τον κλονίζουν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές «έχει ταλέντο και δεξιότητα να αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα τα πράγματα» και τελικά θεωρούν ότι είναι πάνω απ΄όλα πραγματιστής που αντιλαμβάνεται τις τάσεις της ουγγρικής κοινωνίας και γνωρίζει πότε και που να υποχωρεί, αλλά και πότε να επιμένει.

efsyn.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top