logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

ΥΠΕΣ: Δεν ζήτησε επίδομα η οικογένεια προσφύγων που κοιμάται σε αυτοκίνητο

 12 Απρ 2018 Πολιτική

Δεν ζήτησε επίδομα ενοικίου η οικογένεια Ιρακινών προσφύγων που κοιμάται σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ουδέποτε ζήτησε να λάβει προκαταβολή ή επίδομα ενοικίου από το κράτος η οικογένεια Ιρακινών προσφύγων, αναφέρεται σε τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Οικογένεια προσφύγων κοιμάται σε αυτοκίνητο».

Η Δημοκρατία, προστίθεται, έδρασε εντός της ευελιξίας που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τέτοιου είδους περιπτώσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει παράλληλα ότι μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας, θα διερευνηθεί το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, όπως οφείλουν να πράξουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Στη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη οικογένεια αναγνωρισμένων προσφύγων αφίχθη στην Κύπρο από την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Μετεγκατάστασης, και παραπέμφθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Με την αναγνώρισή του ως πρόσφυγας, ο αναφερόμενος Ιρακινός αποτάθηκε για εξεύρεση εργασίας και επειδή αυτό δεν έγινε εφικτό, κατέστη δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Από το Νοέμβριο 2017 μέχρι και σήμερα, συνεχίζει το ΥΠΕΣ, λαμβάνει μηνιαίο βασικό επίδομα ύψους €1.008 ενώ λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ένα εκ των τριών παιδιών του, η Δημοκρατία μερίμνησε, στις 15 Φεβρουαρίου 2018, για την προσωρινή μεταφορά της εν λόγω οικογένειας σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Όπως αναφέρεται, το ημερήσιο κόστος παραμονής τους στην ξενοδοχειακή μονάδα, το οποίο ανερχόταν σε €47, καλύφθηκε από το Κονδύλι Μετεγκατάστασης, το οποίο έλαβε η Δημοκρατία από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης. Το συνολικό κόστος διαμονής τους στην ξενοδοχειακή μονάδα ανήλθε στα €3.862, ενώ για την περίοδο Νοεμβρίου 2017 – Απριλίου 2018, η οικογένεια έλαβε συνολικά από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ), επίδομα ΕΕΕ ύψους €6.048.

«Δεδομένου ότι η εν λόγω οικογένεια είναι λήπτες ΕΕΕ, όφειλε να εξεύρει στέγη από μόνη της, κάτι που ισχύει για όλους τους λήπτες ΕΕΕ. Στον υπό αναφορά πρόσφυγα είχε επανειλημμένως επισημανθεί δε, τόσο πριν όσο και μετά από τη μεταφορά του στην ξενοδοχειακή μονάδα, ότι θα έπρεπε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση κατοικίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, θα μπορούσε να λαμβάνει επιπλέον επίδομα ενοικίου, το ύψος του οποίου, για την επαρχία Λάρνακας, ανέρχεται στα €294, συν η προκαταβολή.

«Σημειώνεται ότι η εν λόγω οικογένεια ουδέποτε ζήτησε να λάβει προκαταβολή ή επίδομα ενοικίου από το κράτος» ενώ για να διευκολυνθεί η προσπάθεια εξεύρεσης κατοικίας, η Δημοκρατία τον έφερε παράλληλα σε επαφή με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών (MiHub), προστίθεται.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στις 3 Απριλίου 2018, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασύλου επισκέφθηκαν εκ νέου τον αναφερόμενο αλλοδαπό και του επεσήμαναν πως δεν ήταν δυνατή η παράταση της κάλυψης του κόστους διαμονής του στην ξενοδοχειακή μονάδα και ότι θα έπρεπε, είτε να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διαμονής του στο ξενοδοχείο από το επίδομα που λαμβάνει από την ΥΔΕΠ είτε να εξεύρει κατοικία.

Όπως αναφέρεται, η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώθηκε το Σάββατο 7 Απριλίου 2018, ότι ο εν λόγω πρόσφυγας αναχώρησε από το ξενοδοχείο.

«Ως εκ τούτου, όπως ξεκάθαρα διαφαίνεται από τα πιο πάνω, η Δημοκρατία όχι απλώς κάλυψε τις βασικές συνθήκες υποδοχής όπως προνοούνται από τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική παράμετρο και τις ειδικές ανάγκες υποδοχής της οικογένειας, έδρασε εντός της ευελιξίας που προβλέπεται από τις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές Οδηγίες για τέτοιου είδους περιπτώσεις, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων και τυγχάνουν ειδικές συνθήκες υποδοχής» καταλήγει το ΥΠΕΣ.

BONUS €100: Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα στην www.megabetplus.com.cy και λάβετε 100% μπόνους εγγραφής μέχρι €100.