ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυβ. Εκπρόσωπος: Προέχει η επανάρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν

Kυβ. Εκπρόσωπος: Προέχει η επανάρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν

Προεξάρχων θέμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκαν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε απόψε ενόψει του ανεπίσημου δείπνου, που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Δευτέρα.


Ο κ. Προδρόμου είπε πως η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα έχει ημερήσια διάταξη και ως εκ τούτου μπορούν να τεθούν ελεύθερα θέματα, προσθέτοντας πως και ο Πρόεδρος Ανατασιάδης θα θέσει κάποια ζητήματα ενώπιον του Τ/κ ηγέτη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου είπε πως υπήρξε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων τόσο ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτή τη στιγμή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Εκπρόσωπος, προχωρώντας για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, ήθελε να έχει τις απόψεις, τις εισηγήσεις υπόψιν του όλων των πολιτικών αρχηγών. «Και θεωρούμε ότι τώρα ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στο δείπνο με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα τρία σημεία που θέτει ο κ. Ακιντζί και συγκεκριμένα το θέμα της πολιτικής ισότητας, το θέμα των μηδέν στρατευμάτων και των μηδέν εγγυήσεων και το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως το δείπνο είναι χωρίς ημερήσια διάταξη, δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά έχει σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως «τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας ανάγνωση».

«Το δείπνο δεν έχει ημερήσια διάταξη και όταν δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη μπορούν να τεθούν ελεύθερα οποιαδήποτε θέματα», είπε, για να προσθέσει πως «και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει κάποια ζητήματα στη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί».

«Και προεξάρχων θέμα θα είναι η ανάγκη να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που είχαμε μείνει όπως ήταν και κατεύθυνση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο κ. Γκουτέρες», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στην κρίση στη Συρία

Ερωτηθείς σχετικά, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως στη συνεδρία συζητήθηκε και η κατάσταση στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή την ώρα», είπε, προσθέτοντας πως όπως όλοι παρακολουθούμε, εξελίξεις υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.

Εκφράζοντας την ευχή όπως να αποτραπεί περαιτέρω σύγκρουση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι απομένει να δούμε τι γίνεται.

«Πάντως υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε και μια περιστασιακή, σύντομη ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μπορεί να εστιαστεί στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως σίγουρα όλα επηρεάζουν και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μέρος της κρίσης στη Συρία.

«Όμως η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση που θα γίνει με τον Τ/κ ηγέτη την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος αν κάποια τρίτη χώρα ζήτησε κάποιες διευκολύνσεις στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορες χώρες.

«Έστω και αν πρόκειται για φιλικές χώρες, κάποτε για κράτη – μέλη εταίρους μας στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος αυτών των σχεδιασμών ούτε ζητήθηκε ούτε υπάρχει κάποια ανάμειξη», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top