ΔΙΕΘΝΗ

'Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές εκλογές'

'Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές εκλογές'

Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) μετά την ανακοίνωση στις 18 Απριλίου για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, ενάμιση χρόνο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Επιτροπή που συνέρχεται σήμερα στο Στρασβούργο, υιοθέτησε δήλωση σε σχέση με τις πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στην οποία επισημαίνει ακόμη πως οι τροπολογίες στον εκλογικό νόμο υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο μόνο ένα μήνα πριν την ανακοίνωση για τις πρόωρες εκλογές.

Αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν ουσιωδώς τους κανόνες των εκλογών και την προεκλογική εκστρατεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας πως περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για σχηματισμό προεκλογικών συμμαχιών που δεν ήταν δυνατή μέχρι τώρα.

Προστίθεται πως η εξαιρετικά σύντομη περίοδος μεταξύ της υιοθέτησης αυτών των νέων κανόνων και των επερχόμενων εκλογών δίδει πολύ λίγο χρόνο στα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν και να ολοκληρώσουν τις ετοιμασίες τους για τις εκλογές.

Η αλλαγή των εκλογικών κανόνων τρεις μήνες πριν την ημέρα των εκλογών είναι αντίθετη με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας, αναφέρεται ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται πως η Συνέλευση σημειώνει με λύπη ότι το 10% του εκλογικού κατώτατου ορίου - το υψηλότερο στην Ευρώπη - δεν μειώθηκε με την τροποποίηση του νόμου, παρά την έκκληση της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Συνέλευσης.

Αυτό το πολύ υψηλό κατώτατο όριο θα υπονομεύσει περαιτέρω τον πολιτικό πλουραλισμό, θέτοντας στο περιθώριο πολιτικά κόμματα, προστίθεται.

Παράλληλα, η Επιτροπή καταδικάζει το γεγονός ότι την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόστηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις εκφρασθείσες από την Επιτροπή της Βενετίας ανησυχίες, η Επιτροπή επαναλαμβάνει πως είναι αδύνατη η διεξαγωγή γνήσια δημοκρατικών εκλογών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εν μέσω συνεχιζόμενων επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε δυσανάλογα μέτρα και απαράδεκτους περιορισμούς θεμελιωδών ελευθεριών λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω αυτών των μέτρων και περιορισμών.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως κάποιες πρόνοιες του νέου εκλογικού συστήματος εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και πιθανή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις αρχές που είναι αρμόδιες για τις εκλογές.

Εν κατακλείδι, η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΣΣΕ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη δυνατότητα διεξαγωγής και διοργάνωσης γνήσια δημοκρατικών εκλογών, σημειώνοντας πως διακυβεύεται στο τέλος της διαδικασίας η νομιμότητα των εκλογών, και υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της διεξαγωγής ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.

ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top