ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Κύπρος στο μέσο πολιτικής διαμάχης - Διαδρομές εκατομμυρίων για σύμβουλο του Τραμπ

Η Κύπρος στο μέσο πολιτικής διαμάχης - Διαδρομές εκατομμυρίων για σύμβουλο του Τραμπ

Δεκάδες εκατομμύρια που ο Πολ Μάναφορτ απέκρυψε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές μέσω ενός λαβυρίνθου εταιρικών δομών σε διάφορες χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Τα παρουσιάζει με λεπτομέρεια πρόσθετο κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι αμερικανικές αρχές σε επαρχιακό δικαστήριο της Κολούμπια.

Είναι γνωστό ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ που διερευνά τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατηγορεί τον Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλτ Τραμπ ότι προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρες ώστε να ψευδορκήσουν.

Όπως αναφέρεται σε πρόσθετο κατηγορητήριο, που κατατέθηκε την Παρασκευή, ο Μάναφορτ είχε εισοδήματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία, (ως πολιτικός σύμβουλος) από το 2006 μέχρι το 2017 μαζί με άλλους περιλαμβανομένου και του Ρίτσαρντ Γκέιτς του τρίτου και ενεπλάκη σε ένα σχέδιο συγκάλυψης των εισοδημάτων αυτών από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Από το 2006 μέχρι το 2015 ο Μάναφορτ απέφυγε την καταβολή φόρων κρύβοντας εισοδήματα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ως κατ’ ισχυρισμό «δάνεια» σε υπεράκτιες εταιρείες αντιπροσώπευσης (nominee) και διεξάγοντας μη δηλωμένες πληρωμές εκατομμυρίων από λογαριασμούς στο εξωτερικό σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έλεγχε και σε άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ με τη βοήθεια του Gates διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές σε διάφορες εταιρείες αντιπροσώπευσης και τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες χώρες και ειδικότερα στην Κύπρο, στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, στις Σεϊχέλες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν με τα διάφορα σχέδιά του, ο Μάναφορτ «ξέπλυνε» πέραν των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται, από το 2008 μέχρι το 2014, ο Μάναφορτ εκτέλεσε εμβάσματα που ξεπερνούν τα $12 εκατ σε εταιρείες (vendors) για αγορά προσωπικών αντικειμένων, χωρίς ωστόσο να δηλωθούν ως εισόδημα.

Πρόκειται για εισοδήματα εταιρειών στο εξωτερικό, που είτε ήταν ιδιοκτησία είτε ελέγχονταν από τον Μάναφορτ, τα οποία παρουσιάζονταν ως εμβάσματα σε εταιρείες στις ΗΠΑ για σκοπούς αγοράς οικιών, αυτοκινήτων, για σκοπούς ανακαίνισης, τοπιοτέχνησης, ακόμη και για αγορά ρουχισμού.

Από τα εμβάσματα αυτά, ποσό που ξεπερνά τα $10 εκατομμύρια πραγματοποιήθηκαν από την Κύπρο, μεταξύ των ημερομηνιών του 2008 και αρχές του 2013.

Στο σχέδια συγκάλυψης εισοδημάτων, περιλαμβάνονταν και «υποτιθέμενα δάνεια» πέραν των $13 εκατομμυρίων που δόθηκαν από τις εταιρείες του Μάναφορτ και συνεργατών του, που ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, σε εταιρείες ιδιοκτησίας του ιδίου στις ΗΠΑ.

«Τα δάνεια αυτά ήταν μια απάτη σχεδιασμένη για να μειώσει το δηλωμένο φορολογητέο εισόδημα του Μάναφορτ», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ωστόσο, το σημαντικό που προκύπτει είναι ότι στον κατάλογο αυτό παρουσιάζονται και «δάνεια» που προήλθαν από την Κύπρο το 2014 και το 2015. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν χαρακτηρίσει το 2013 ως έτος – σταθμό για έναρξη της διαδικασίας κάθαρσης του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος από ύποπτες συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, στο κατηγορητήριο παρουσιάζονται δύο λεγόμενα δάνεια ύψους $1,9 εκατ, που έγιναν το 2014 και το 2015, με δανειστή την εταιρεία Telmar Investments Ltd (εταιρεία εγγεγραμμένη στο Γιβραλτάρ) στην DMI (εταιρεία του Μάναφορτ στις ΗΠΑ). Τα «δάνεια» αυτά προήλθαν από την Κύπρο.

Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, μετά που ξέσπασε το ζήτημα Μάναφορτ τις ΗΠΑ, είχαν δηλώσει πως η Κύπρος, ως διεθνές κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βρίσκεται στο μέσο μιας πολιτικής διαμάχης. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές ανέθεσαν σε δικηγορικό οίκο τη διενέργεια διεθνούς εκστρατείας κυρίως στις ΗΠΑ για αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Μάναφορτ και συνεργάτες του, ενέγραψαν στην Κύπρο συνολικά έντεκα εταιρείες από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2011.

O κ. Μάναφορτ αντιμετωπίζει συνολικά έξι κατηγορίες, της συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος, της μη δήλωσης εκπροσώπου ξένου παράγοντα, των ψευδών δηλώσεων βάσει του νόμου για αντιπροσώπου ξένου παράγοντα (FARA), ψευδών φορολογικών δηλώσεων, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top