ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ακολούθησε τον Υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.

Οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit έλαβαν αυτή την απόφαση μετά από την υιοθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή της πρότασης της Ντάουνινγκ Στριτ για μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ για τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα μετά από το Brexit.

Παρά την ικανοποίηση που εξέφρασε η πρωθυπουργός Μέι για τη συμφωνία, η συμφωνία γρήγορα απορρίφθηκε από τους Brexiteers ως τεράστια υπαναχώρηση προς ένα «μαλακό» Brexit.

Η παραίτηση Τζόνσον έγινε ενώ άρχιζε στο Λονδίνο η Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι ήταν ο οικοδεσπότης, να μην παρίσταται στην έναρξη και στο γεύμα των υπουργών Εξωτερικών.

Οι παραιτήσεις εντείνουν την πίεση επί της Τερέζα Μέι, καθιστώντας πιο πιθανή μία πρωτοβουλία βουλευτών που στηρίζουν το «σκληρό» Brexit να επιδιώξουν την εκκίνηση διαδικασίας για πιθανή αντικατάσταση της πρωθυπουργού.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές 48 Συντηρητικών βουλευτών και να υποβληθούν στο αρμόδιο όργανο, τη λεγόμενη Επιτροπή 1922 του κόμματος. Κατά σύμπτωση, το απόγευμα η κα Μέι είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τα μέλη της επιτροπής που γενικά θεωρείται ευρωσκεπτικιστική.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «χάος» στην κυβέρνηση, με τους Εργατικούς να σχολιάζουν ότι βλέπουμε την κατάρρευση της διακυβέρνησης Μέι να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Μετά από τη χθεσινοβραδινή παραίτηση Ντέιβις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι ούτως ή άλλως έτοιμες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανεξαρτήτως προσώπων.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε μετά από την παραίτηση Τζόνσον στο Twitter ότι «οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει για τον κόσμο παραμένουν», αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο των κ.κ. Ντέιβις και Τζόνσον υπέρ του Brexit.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top