ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι: ‘Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ’

Οζερσάι: ‘Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ’

«Για τους Τ/κ οι εγγυήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ», δήλωσε ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι στο πρακτορείο Ανατολού από το Λονδίνο όπου βρίσκεται στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο ‘Η πατρίδα σε καλεί’.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι οι μέρες πριν το 1974 ήταν μαύρες για τους Τ/Κ, προσθέτοντας ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της επιχείρησης αυτής, όπως αποκαλεί την εισβολή, είναι η Συμφωνία Εγγυήσεων του 1960. Ανέφερε ότι σε περίπτωση ενός τέτοιας νομικής έλλειψης η Τουρκία δεν θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια επιχείρηση ή εάν την έκανε θα είχε διαφορετικές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Όταν γίνεται αναφορά στο 1974 δεν είναι σωστό να συμπεριφέρονται σαν να μην είχε γίνει τίποτα στην Κύπρο και η Τουρκία έκανε μια τέτοια επιχείρηση. Πριν από αυτή έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο και επιπλέον μια άλλη χώρα, η Ελλάδα έκανε το πραξικόπημα στην Κύπρο», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Οζερσάι υποστήριξε ακόμη  η Τ/κ και η Ε/κ πλευρά έχουν ανάγκη από νέες ιδέες, επειδή «μιλώντας για τα ίδια και τα ίδια χωρίς αποτέλεσμα έχουν κουράσει τους πάντες», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός πια να δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας»

«Αν η διεθνής κοινότητα επιζητεί λύση στο Κυπριακό, όπως διατείνεται, τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστεί η ειλικρίνειά της», ανέφερε. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην πραγματικότητα άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας και στις δύο πλευρές και τους είπε ‘πηγαίνετε και σκεφτείτε’».

Ο Οζερσάι αναφερόμενος στην εκστρατεία που ξεκίνησε από το Λονδίνο είπε ότι στόχος είναι οι Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό να δημιουργήσουν πιο στενούς δεσμούς υπό κάθε έννοια με την πατρίδα, αλλά και να διευκολύνουν την επιστροφή όσων Τ/κ το επιθυμούν.

Η εκστρατεία θα καταγράψει τους Τ/Κ που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα επαγγέλματα τους, το γένος τους και το αν έχουν κάποια πολιτική παρουσία εκεί όπου βρίσκονται.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/κ ζει στην Τουρκία και την Αυστραλία, όπως έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, και  όπως υπολογίζεται οι Τ/Κ του εξωτερικού ξεπερνούν τον πληθυσμό των Τ/Κ που ζουν στα Κατεχόμενα, αν και το ακριβές νούμερο των Τ/Κ της διασποράς είναι άγνωστο.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top