ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται εκτάκτως η Βουλή - Αποφασίζουν εάν αποδέχονται την αναπομπή ή όχι του νόμου για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες

Συνέρχεται εκτάκτως η Βουλή - Αποφασίζουν εάν αποδέχονται την αναπομπή ή όχι του νόμου για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες

Η Ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 στις 10.00 για να αποφασίσει εάν αποδέχεται η όχι την αναπομπή του νόμου για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες και τον νόμο για την  προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων που ψηφίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας.

Της Ολομέλειας της Βουλής θα προηγηθεί συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιροπής Εργασίας στις 8.30 που θα εξετάσει τους λόγους αναπομπής που επικαλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα θα συνέλθει εκτάκτως και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για να εξετάσει τους λόγους αναπομπής του νόμου για την προστασία των φυσικών προσώπων κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι δύο νόμοι αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη.

Ο νόμος για τη σύνταξη χηρείας προς τους άνδρες αναπέμφθηκε ως αντισυνταγματικός  επειδή με την τροποποίηση του νομοσχεδίου που επέφερε η Βουλή ώστε ανεξάρτητα από την ημερομηνία θανάτου της συζύγου ο χήρος να καθίσταται δικαιούχος από την ημερομηνία έγκριση της αίτησης για σύνταξη χηρείας συνεπάγεται αναπόφευκτη αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι τροποποιήσεις που επέφερε η Βουλή αυξάνουν το κόστος στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και κατ’ επέκταση στα δημόσια οικονομικά, από €3,4 εκ. σε €42,3 εκ. για το 2018.

Για το 2019 το κόστος αυξάνεται από €6,5 εκ. που είχε προϋπολογίσει η Κυβέρνηση, στα €43,7 εκ..

Περαιτέρω το κόστος για το 2020 θα φθάσει στα €44,9 εκ. από €9,7 εκ. και για το 2021 στα €46,6 εκ. από €13 εκ. με ανάλογες αυξήσεις να ακολουθούν τα επόμενα έτη.

Επίσης ο νόμος αναπέμφθηκε ως αντισυνταγματικός επειδή συνιστά παρέμβαση της Βουλής στην εκτελεστική εξουσία, κατά παράβαση του συνταγματικού άρθρου για τον διαχωρισμό των εξουσιών.

Όπως διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ο νόμος αναπέμφθηκε για να διαμορφωθεί ως ήταν το αρχικό νομοσχέδιο με έναρξη ισχύος του δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας προς όσους κατέστησαν ή καθίστανται χήροι μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του, ανέπεμψε τον νόμο για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για ασυμβατότητα, ανακολουθία άρθρων και επειδή προκαλεί νομική σύγχυση και αβεβαιότητα.

Περαιτέρω αναφέρει ότι ο νόμος όπως διαμορφώθηκε από τη Βουλή δεν προσδιορίζει από ποιους μπορεί να επιτρέπεται και να είναι νόμιμη η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και χαρακτηρίζει τροπολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο νόμο ως προβληματικές.

Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ψηφισθείς νόμος βρίσκεται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του ευρωπαϊκού κανονισμού στον οποίο βασίζεται η νομοθεσία.

Ο νόμος αναπέμπεται και επειδή  εντοπίζονται πρόνοιες με τις οποίες παραβιάζεται το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως και άρθρα που έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους.

Στην επιστολή αναπομπής γίνεται αναφορά και σε αυθαίρετη, ανεπίτρεπτη και χωρίς νομικό έρεισμα προσθήκη τριών άρθρων στο νόμο, η οποία συγκρούεται με το ενωσιακό δίκαιο και με το Σύνταγμα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείεςΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top