ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ: Δεν θα επιτραπεί υποκατάσταση του Υπουργείου Παιδείας από εκπ. οργανώσεις

ΚΕ: Δεν θα επιτραπεί υποκατάσταση του Υπουργείου Παιδείας από εκπ. οργανώσεις

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε την Παρασκευή, ότι «εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων από πλευράς εκπαιδευτικών τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να υποκατασταθεί το Υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία του, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνομοσπονδίες των οργανωμένων γονέων τις οποίες ενημέρωσε για τις προτάσεις που κατέθεσε ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα όσα ακούγονται από το πρωί και συγκεκριμένα μια σύσταση της ΟΕΛΜΕΚ προς τους Διευθυντές των σχολείων, δημιουργούν ανησυχίες».

Πρόσθεσε ότι «τυχόν εφαρμογή αποφάσεων για αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, όπως η σημερινή έκκληση της ΟΕΛΜΕΚ, μάς αναγκάζει να υπογραμμίσουμε ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδραση της Κυβέρνησης».

Κληθείς να πει αν αναφέρεται στους διευθυντές των σχολείων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ευνόητο ότι ανάμεσα στα καθήκοντα των διευθυντών είναι τόσο στο επίπεδο του σχολείου του οποίου προΐστανται όσο και συνολικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και προετοιμασίες για την επανέναρξη της λειτουργίας του σχολείου».

 «Είναι μέρος των καθηκόντων των διευθυντών και η πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας σε μια κοινή σύσκεψη με τους διευθυντές ισοδυναμεί με την εκτέλεση καθήκοντος από τους διευθυντές», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε ότι «εάν υπάρξει, είτε σε αυτό το επίπεδο είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων – η απεργία είναι κάτι το διαφορετικό - τότε το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο, όπως θα ήταν ο κάθε εργοδότης, να λάβει τα μέτρα του».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να επιτρέψει να υποκατασταθεί η λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας από αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων».

Σημείωσε ότι «αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο πρέπει να είναι πως εάν δεν ισχύουν οι χθεσινές αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύσκεψη από κοινού – δηλαδή οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και εάν οι αποφάσεις αυτές απορριφθούν, τότε δεν υπάρχει καμιά άλλη πρόταση της Κυβέρνησης».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να ξεκινήσει κανονικά η σχολική χρονιά, με την εφαρμογή και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου».

Δήλωσε, ωστόσο, ότι «θέλουμε να ελπίζουμε ότι ακόμη και αυτή τη στιγμή οι προτάσεις, στις οποίες από κοινού κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων, θα γίνουν αποδεκτές».

Σημείωσε ότι «σε περίπτωση που απορριφθούν θα έχουμε οπωσδήποτε μια αρνητική εξέλιξη» και παράλληλα «πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη πρόταση από την πλευρά της Κυβέρνησης και τα όσα ανακοινώθηκαν από τη χθεσινή συνάντηση δεν θα μπορούν να ισχύουν».

 «Υπήρχε αίτημα για διάλογο, έγινε διάλογος, εδώ και δύο μήνες», είπε καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των οργανωμένων γονέων για τη χθεσινή σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και για τις προτάσεις «στις οποίες καταλήξαμε από κοινού με τους εκπροσώπους των οργανώσεων».

Πρόσθεσε ότι «οι γονείς εξέφρασαν την έγνοια τους για το δημόσιο σχολείο, αλλά και  την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν και να συνεργαστούν για αλλαγές, που χρειάζονται, απαιτώντας να γίνουν ποιοτικές αναβαθμίσεις στο δημόσιο σχολείο».

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος, «οι γονείς επανέλαβαν ότι αναμένουν και τον εξορθολογισμό προς όφελος του δημόσιου σχολείου και ότι θέλουν να δουν να προχωρούν τα προγράμματα και οι δράσεις που συζητήθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα, είτε πρόκειται για την ασφάλεια και υγεία στα σχολεία είτε για υλικοτεχνικές υποδομές είτε και για άλλα παρόμοια προγράμματα».

Σημείωσε ότι «στη σημερινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το όποιο όφελος προκύψει από τη διαδικασία του εξορθολογισμού, θα παραμείνει στην εκπαίδευση και θα επιστρέφεται κατά το ένα τρίτο στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και κατά τα δύο τρίτα στα προγράμματα και τις δράσεις υπέρ του σχολείου».

Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση νιώθουν την ανάγκη να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων και όλης της κοινωνίας, διότι αισθανόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο και να φροντίσουμε για την ποιότητα στην εκπαίδευση».

Τον λόγο έλαβα ακολούθως οι Πρόεδροι των συνομοσπονδιών γονέων.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δήλωσε ότι μέσα από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται να υπάρχει πεδίο για διάλογο και για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία ομαλά κατά τη νέα σχολική χρονιά.

«Ελπίζουμε να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία σωστά και να μπούμε σε ένα διάλογο σχετικά με τον εξορθολογισμό του δημόσιο σχολείου ο οποίος θα αφορά και την οικονομική πτυχή αλλά και την εκπαιδευτική πτυχή», είπε ο κ. Νικηφόρου.

Ανέφερε ότι «φεύγουμε ικανοποιημένοι από αυτά που ακούσαμε και ελπίζουμε η σημερινή μέρα να φέρει ειρήνη στα σχολεία, να φέρει την ομαλή έναρξη και λειτουργία των δημοσίων σχολείων και να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε στη συνέχεια με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα προβλήματα που έχουμε να συζητηθούν και να αντιμετωπισθούν».

Όπως είπε ο κ. Νικηφόρου, «για μας είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά και δια μέσω του υψηλότερου επιπέδου που είναι η προεδρία της Δημοκρατίας γίνεται σαφές ότι θα προχωρήσει ο εξορθολογισμός μέσα και από ένα σχέδιο αξιολόγησης και του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου κάτι που ως οργανωμένοι γονείς το απαιτούσαμε».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, δήλωσε ότι  όπως προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «οι προτάσεις είναι ως πακέτο, θα πρέπει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδεχθούν τις νέες προτάσεις του Προέδρου, να μπουν σε ένα διάλογο για να διορθώσουμε όλες τις στρεβλώσεις στην εκπαίδευση».

Πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας έχει ενημερώσει ότι για τις εξοικονομήσεις εκείνες, οι οποίες δεν αφορούν τα εργασιακά θέματα ο διάλογος με τους οργανωμένους γονείς θα συνεχίσει για να βρεθούν και να διατεθούν τα κονδύλια στους τομείς στους οποίους η κάθε βαθμίδα έχει θέσει ως προτεραιότητα».

Ο κ. Σολομωνίδης, εξήγησε ότι για τη Δημοτική είναι η Ειδική Εκπαίδευση, τα θέματα ασφάλειας και υγείας και η παραβατικότητα.

Καταλήγοντας είπε ότι «οι οργανωμένοι γονείς και στο ανώτατο επίπεδο που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούνται ως εταίροι της εκπαίδευσης και ως τέτοιοι από δω και μπρος θα προχωρούμε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Νηπιαγωγείων Κώστας Γιάγκου δήλωσε ότι η συνομοσπονδία «είναι ευχαριστημένη» μετά τη συνάντηση, καθώς και με το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί για κάποια θέματα στα οποία θα υπάρχουν εξοικονομήσεις και κάποια από τα χρήματα, αυτά θα καταλήξουν στην προδημοτική εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι θα δοθούν χρήματα για ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία και στη δημιουργία παιδότοπων για υγιή και ασφαλή ψυχαγωγία των παιδιών.

Ο κ. Γιάγκου είπε ότι οι γονείς θα βρίσκονται δίπλα στους εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικά ζητήματα, δεν θα εμπλακούν ωστόσο σε συνδικαλιστικά θέματα, ενώ η συνομοσπονδία είναι πάντα στη διάθεση και του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Χρίστος Αυγουστίνος, εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί τόσο ο Υπουργός Παιδείας με την ανάληψη των καθηκόντων του όσο και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "μας έχουν δώσει λόγο για τα θέματα της εκπαίδευσης".

 «Θέλω να εκφράσω από αυτό το βήμα τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί τόνισε και συνεχίζει να τονίζει ότι θα δώσει κομμάτι από τον οικονομικό εξορθολογισμό στην ειδική εκπαίδευση αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες», είπε ο κ. Αυγουστίνος.

Πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να γίνει κατορθωτό να ανοίξουν χωρίς προβλήματα και στην ώρα τους τα δημόσια σχολεία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top