ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠτΔ: «Στην ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας και συνείδησης συνέβαλε το Pafos Aphrodite Festival»

ΠτΔ: «Στην ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας και συνείδησης συνέβαλε το Pafos Aphrodite Festival»

Τη θέση ότι η διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival αναμφίβολα συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας και συνείδησης, μέσα από τη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής εκτίμησης, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του πολιτιστικού επίπεδου του νησιού μας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της όπερας «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», που ανεβάζει το 20ο Pafos Aphrodite Festival 2018 στο Μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου.

Σε δηλώσεις του, ο ΠτΔ είπε πως πρόκειται για ένα θεσμό που εδώ και 20 χρόνια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όχι μόνο των Κυπρίων, αλλά και των ξένων τουριστών.

Πρόκειται, συνέχισε, για μια πολιτιστική δράση - εκδήλωση που δημιουργεί προοπτικές για αναβάθμιση του πολιτιστικού μας προϊόντος, αλλά και κουλτούρας στην Κύπρο, προσθέτοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση έχει σημαντικά συμβάλει ο ετήσιος θεσμός του Φεστιβάλ της Πάφου.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως “αναδεικνύοντας την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική ιστορία του τόπου έχει πρόσθετα εδραιώσει τον πολιτιστικό τουρισμό στο νησί μας καθιερώνοντας το ως έναν προορισμό που προσφέρει στους επισκέπτες πληθώρα ξεχωριστών και αξιόλογων δυνατοτήτων ψυχαγωγίας”.

O ΠτΔ ανέφερε πως δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή συρρέουν στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου πλήθος μόνιμων κατοίκων της Κύπρου αλλά και επισκεπτών του τόπου, εν όψει των παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Χαρακτήρισε επίσης, καθοριστική τη συμβολή του Φεστιβάλ στον στόχο του εμπλουτισμού και της αναβάθμισης της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης της Πάφου, μέσω της απόφασης που έλαβαν ο Δήμαρχος και οι Αρχές της πόλης για τη σύσταση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού προαγωγής του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.

Την ίδια στιγμή, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμβάλλουν τα μέγιστα ανέφερε, στις δράσεις που αναπτύσσει από πλευρά της η Κυβέρνηση, για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, με στόχο να καταστεί ελκυστικός τουριστικός ποιοτικός προορισμός.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι, πέραν της χορηγίας ύψους 150 χιλιάδων ευρώ από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της σταθερής οικονομικής στήριξης των εκδηλώσεων του φεστιβάλ από τον ΚΟΤ, η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην ανάδειξη της ποιοτικής δημιουργίας, της καλαισθησίας, της παιδείας και της ταυτότητας του τόπου.

Ακολούθως ανέφερε πως η ενεργότερη εμπλοκή και αξιοποίηση Κύπριων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ, είναι -όπως είπε-  χαρακτηριστική των αρίστων πολιτιστικών σχέσεων που διατηρούμε με άλλες χώρες και των προοπτικών συνέχισης και ενίσχυσης ανάλογων συνδιοργανώσεων με σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Είναι την ίδια στιγμή επιβεβαιωτική, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, του εξελισσόμενου Κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού και των δυνατοτήτων του, γεγονός που ανταποκρίνεται πλήρως στους ιδρυτικούς στόχους της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival για τη διοργάνωση στο εγγύς μέλλον μιας αμιγώς κυπριακής οπερατικής παραγωγής, την οποία ευχήθηκε σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως συμπληρώνοντας αισίως είκοσι χρόνια επιτυχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί και καταξιωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στη μακρόχρονη δημιουργική του πορεία και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση, η Πάφος και το Μεσαιωνικό της Κάστρο είχαν, σημείωσε, την τιμή να υποδεχθούν υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο, μίας εκ των πλέον εκλεπτυσμένων μορφών τέχνης και έκφρασης.

Πρόσθεσε επίσης πως η εναρκτήρια εκδήλωση της οπερατικής παραγωγής που παρουσιάζει φέτος το Pafos Aphrodite Festival, αποτελεί υπερθέαμα, το οποίο πέραν πάσης αμφιβολίας, θα ανταμείψει απόλυτα τις χιλιάδες των φίλων της κλασικής μουσικής που θα βρεθούν στην Πάφο για τις παραστάσεις.

Εξάλλου στον χαιρετισμό του ο  Πρόεδρος  του Δ.Σ. της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus, Φαίδωνα Φαίδωνος, στην έναρξη του 20ού "Pafos Aphrodite Festival" ανέφερε πως εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, σ’ αυτόν τον εμβληματικό χώρο, το λυρικό δράμα ως κορυφαία έκφραση της τέχνης προσφέρει στους μύστες και τους φίλους του αξέχαστες στιγμές.

Καρπός μιας πρωτοποριακής για τα δεδομένα της Κύπρου του 1998 σύμπραξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του εμποροβιομηχανικού τομέα της Επαρχίας Πάφου, το "Pafos Aphrodite Festival" αποτελεί - όπως είπε- απτή και έγκυρη απόδειξη ότι μια μικρή αλλά με μεγάλο πολιτισμικό εκτόπισμα πόλη μπορεί να κτίσει και να καθιερώσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό με φήμη και κύρος που να υπερβαίνουν τα όρια της χώρας στην οποία ανήκει.

Απόψε συνέχισε, δεν γιορτάζουν μόνο οι οργανωτές του Φεστιβάλ ή η Πάφος ή η Κύπρος, αλλά γιορτάζει  ο Πολιτισμός, που στις ταραγμένες μέρες μας αναδεικνύεται ολοένα και πιο έντονα ως η μόνη ενοποιός δύναμη αλληλοκατανόησης, προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και ομάδων με διαφορετικά φυλετικά, θρησκευτικά και εθνικά χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως η επιβίωση, η καθιέρωση και η άνθιση του θεσμού του "Pafos Aphrodite Festival"  οφείλει πολλά και στη διαχρονική στήριξη του Κράτους από το 1998 μέχρι σήμερα. Αποφασιστική για τη σύσταση του θεσμού ήταν συνέχισε, η συμβολή του αειμνήστου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του πρώην Υπουργού Νίκου Ρολάνδη, χωρίς ωστόσο – όπως ανέφερε-  να παραγνωρίζει την υποστήριξη άλλων προσώπων στην εικοσαετή αυτή διαδρομή.

Στα 20 χρόνια της πορείας του, το Φεστιβάλ προσφέρει, σημείωσε, ένα ευδιάκριτο πρότυπο για την αντιμετώπιση από το Κράτος πρωτοβουλιών και εγχειρημάτων υψηλής στάθμης στο χώρο του πολιτισμού. Όποιος έχει όραμα και εργάζεται σοβαρά και μεθοδικά, σε περιβάλλον διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης, για την υλοποίησή του, δικαιούται να διεκδικεί και να έχει την αρωγή του Κράτους, συμπλήρωσε.

Ο κ. Φαίδωνος δεσμεύτηκε επίσης πως σ’  αυτή τη θέση αρχής, ο Δήμος Πάφου, ως ο ιδιοκτήτης του φορέα οργάνωσης και διαχείρισης του Φεστιβάλ, θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένος.

Απευθυνόμενος στον ΠτΔ, ο Δήμαρχος Πάφου επεσήμανε την αποφασιστική στήριξη της Κυβέρνησης και του Προέδρου προσωπικά στο θεσμό του "Pafos Aphrodite Festival" , αλλά και στο μεγαλύτερο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ η Κύπρος στον τομέα του πολιτισμού, δηλαδή το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Επεσήμανε ακόμη ότι κάθε συνεργασία κρατών σε διμερές ή άλλο επίπεδο χρειάζεται το ισχυρό υπόβαθρο του πολιτισμού για να είναι βιώσιμη και επωφελής για τους λαούς των συνεργαζομένων.

Αναφερόμενος στη φετινή εορταστική διοργάνωση του Φεστιβάλ είπε πως ένα από τα αριστουργήματα του Gioachino Rossini, "O Κουρέας της Σεβίλλης", ίσως η δημοφιλέστερη κωμική όπερα όλων των εποχών και σίγουρα μια από τις πιο απολαυστικές, ανεβαίνει στη σκηνή του 20ού "Pafos Aphrodite Festival" ως προϊόν συμπαραγωγής δύο ιταλικών λυρικών οργανισμών με αναγνωρίσιμο στίγμα, του C.I.A.L.M. – Teatro Lirico Italiano και του Teatro Ventidio Basso Ascoli Picenο.

Τη συνεργασία αυτή συνέχισε, εμπλουτίζει η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, που φέτος καταγράφει την έκτη συνεχή παρουσία της στο Φεστιβάλ.

Οι παραστάσεις που ξεκίνησαν απόψε θα είναι τριήμερες και θα συνεχιστούν 1 και 2  Σεπτεμβρίου. Και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

Στην έναρξη του φεστιβάλ του "Pafos Aphrodite Festival" παρέστη, μεταξύ άλλων, και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Θεμάτων Αποδήμων της Αιγύπτου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top