ΕΛΛΑΔΑ

Independent: Το Brexit αναζωπυρώνει τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Independent: Το Brexit αναζωπυρώνει τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην ΕΕ προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα», επισημαίνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Independent ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ.

«Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», προσθέτει.

«Ωστόσο έπειτα από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον Τζέρεμι Ράιτ, τον υπουργό Πολιτισμού, αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», υπογραμμίζει.

«Η χρονική στιγμή που επελέγη για την επιστολή αυτή της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη σημασία", τονίζει, εξηγώντας ότι "η δεινοπαθούσα στρατηγική της Τερέζα Μέι για να επιτύχει το Brexit θα απαιτήσει εν τέλει την συναίνεση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ξεχωριστοί διπλωματικοί γύροι με κάθε χώρα. Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία --απόλυτα κατανοητό-- να διερευνήσει για πιθανά ανταλλάγματα, στα οποία ελπίζει να περιληφθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

«Όπως δείχνει η πρόσφατη αυτή εισαγωγή που έκανε η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, μια μέρα το κοινοβούλιο μπορεί να κληθεί να πάρει μια απόφαση στην υπόθεση των Μαρμάρων και ίσως αυτή η μέρα να είναι σύντομα", προσθέτει και συμπληρώνει ότι "ίσως ο λυπηρός λόγος για τον οποίο ακόμη και αναλογιζόμαστε να δώσουμε περιεχόμενα του Βρετανικού Μουσείου στην σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι ότι τόσοι λίγοι Βρετανοί καταλαβαίνουν ή νοιάζονται τι είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα».

Οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους "θα πρέπει να είναι λογική και υπεύθυνη", καταλήγει ο καθηγητής Σέλγουντ, σημειώνοντας ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στο Συντηρητικό Κόμμα και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν σε ένα φτηνό χαρτί στην χαοτική παρτίδα πόκερ του Brexit.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top