ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Δεν υπήρχε επαρκής νομοθεσία για εκποιήσεις»

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: «Δεν υπήρχε επαρκής νομοθεσία για εκποιήσεις»

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση στον Συνεργατισμό κατέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης (11/9) ο Δώρος Κακκουλλή.

Η αδυναμία εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων στα πέντε χρόνια, περίοδο που περιέλαβε η PIMCO στις παραδοχές της για να υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), το είδος του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού με τα πολλά οικιστικά δάνεια, αλλά και οι δημόσιες συζητήσεις και υποσχέσεις ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις, ήταν μεταξύ άλλων οι αιτίες για αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών του Συνεργατισμού πέραν των υπολογισμών της PIMCO, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην Α’ Λειτουργού της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Ελέγχου Συνεργατικών Εταιρειών αλλά και η πρώην Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώ Προκοπίου.

Καταρχήν δεν υπήρχε επαρκής νομοθεσία για εκποιήσεις, ενώ μετά που έγινε η νομοθεσία αυτή δεν δούλεψε ικανοποιητικά για να φέρει έστω και λίγα αποτελέσματα, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η κ. Προκοπίου.

Πρόσθεσε ότι μετά άρχισε δημόσια συζήτηση για το θέμα και διάφορες υποσχέσεις με αποτέλεσμα παρά πολύ να σταματήσουν να πληρώνουν τα δάνεια τους με την ελπίδα, όπως είπε, ότι κάποια στιγμή θα τους τα χαρίσουν».

Αναφορικά με ελλείψεις που είχε να αντιμετωπίσει ο Συνεργατισμός, η κ. Προκοπίου είπε ότι δεν υπήρχε μηχανισμός να παρακολουθεί τις καθυστερήσεις των δανείων και να προσπαθεί να εισπράξει αυτές τις καθυστερήσεις.

Εκφράζοντας προσωπική άποψη, ο κ. Κακουλλή είπε ότι ο κύριος λόγος που χρειάστηκαν περισσότερα κεφάλαια ήταν η αδυναμία εκποιήσεων λόγω του νομοθετικού πλαισίου.

Οι παραδοχές ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται εκποιήσεις στα πέντε χρόνια, ενώ σχεδόν δεν έγινε καμιά εκποίηση γιατί ήταν πολύ δύσκολο, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει πώς η PIMCO κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορούσαν να γίνουν εκποιήσεις στα πέντε χρόνια, ο κ. Κακουλλής είπε ότι έλαβαν υπόψη πρόνοια του μνημονίου που προέβλεπε αλλαγή του νομικού πλαισίου για να επιτρέπονται εκποιήσεις σε λιγότερο από πέντε χρόνια, για περίοδο 30 μηνών.

Μας εμπιστεύτηκαν ότι θα εφαρμόζαμε το μνημόνιο, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top