ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Γαλανός: «Κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης»

Αλ. Γαλανός: «Κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης»

Αν υπάρξει κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου «δημιουργούνται γέφυρες και δημιουργείται κουλτούρα για να προχωρήσουμε στο θέμα της λύσης του Κυπριακού», δήλωσε την Τετάρτη 03/10 ο Δήμαρχος Αμμοχώστους Αλέξης Γαλανός, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας «θα μας φέρει πιο κοντά στην επιστροφή στην πόλη μας».

Ο κ. Γαλανός μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ενόψει της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου Αμμοχώστου που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 8. 30 το βράδυ στη Δερύνεια με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Γαλανός κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς αλλά και όλους τους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν στο Συναπάντημα Αμμοχωστιάνων το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αδελφοποίηση με τον Δήμο Μεσολογγίου και προβολή αποσπάσματος της Αμμοχώστου με drone.

 «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν" διότι φέτος είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά. Χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση τους στην προσπάθεια να γίνει κάτι για την πόλη μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η παρουσία των συμπολιτών μας στην εκδήλωση είναι πιο πολύτιμη από τις αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Είπε ότι περιμένουμε με πολλή αγωνία να ακούσουμε τί έχει να μας πει ο Πρόεδρος για το Κυπριακό και για το τι μπορεί να γίνει για την Βασιλεύουσα, τη μεγαλύτερη προσφυγική πόλη την Αμμόχωστο. « Ήδη έρχονται κάποια μηνύματα, όχι πολύ αισιόδοξα», συμπλήρωσε. 

Η Αμμόχωστος, πρόσθεσε, «δεν είναι ένα απλό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν είναι ένα από μέρος του εδαφικού η Αμμόχωστος. Η Αμμόχωστος είναι ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο αφορά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δυστυχώς υποβαθμίστηκε κατά καιρούς το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε προβάλει και μπορούσε να ήταν μια σημαία για ολόκληρο το Κυπριακό διότι η Αμμόχωστος κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα και είναι εδώ που είναι ξεκάθαρα εκτεθειμένη η Τουρκία».

Ο κ. Γαλανός χαρακτήρισε ολέθριο το σύνθημα περί Αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού «που μόνο κακό έκαμε και όχι μόνο, διαίρεσε τον λαό μας αλλά και εξυπηρέτησε τα τουρκικά σχέδια».

Είναι η ώρα, είπε, να επαναφέρουμε έντονα την πρόταση της εισόδου ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Αμμόχωστο που θα εκπονήσουν μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης και κάλεσε την ηγεσία του τόπου να θέσει θέμα Αμμοχώστου και εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Έχουμε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είπε, ότι αν θέλουμε μπορεί να τεθεί θέμα Αμμοχώστου για συζήτηση, προσθέτοντας ότι αν υπάρξει κινητικότητα στο θέμα της Αμμοχώστου «δημιουργούνται γέφυρες και δημιουργείται κουλτούρα για να προχωρήσουμε στο θέμα της λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Γαλανός είπε ότι υπάρχει ανησυχία ανάμεσα στον κόσμο και θα είναι τραγικό, όπως ανέφερε, αν αφήσουμε να εποικηθεί η Αμμόχωστος, κάτι που η Τουρκία δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να πράξει ένεκα διεθνών πιέσεων. 

Είπε επίσης ότι ο προσφυγικός κόσμος κρατά ψηλά τη σημαία του αγώνα γιατί είναι αυτός που υποφέρει κάνοντας λόγο για ένα κόσμο δύο ταχυτήτων. Όπως εξήγησε, από τη μια υπάρχει μια Κύπρος που ακμάζει και από την άλλη ο προσφυγικός κόσμος χάνεται.

Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος της Δερύνειας, ο κ. Γαλανός εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου προς την Κυβέρνηση η οποία δεσμεύτηκε όπως είπε σε αυτό το θέμα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά», είπε προσθέτοντας ότι το μόνο εμπόδιο αυτή τη στιγμή στη διάνοιξη του οδοφράγματος είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς να διατηρήσει το οδόφραγμα της ως έχει.  Είπε ακόμη ότι για την τουρκική πλευρά το οδόφραγμα έχει και κατασκοπευτικό ρόλο και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν ανοίγει, ανέφερε.

 «Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα μας φέρει πιο κοντά στην επιστροφή στην πόλη μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι κίνητρο το άνοιγμα του οδοφράγματος και όχι αντικίνητρο», είπε.

 «Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι φίλοι και όλοι να σκεφτόμαστε ότι οι επιχειρήσεις, οι πολλές δουλειές,  το πολύ εμπόριο να μην βοηθά σαν κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Όπως έχουν όμως τα πράγματα, θα είμαστε πάρα πολύ εκτεθειμένοι, η δική μας πλευρά, αν δεν προχωρήσουμε". Εμείς στεκόμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, παρά τις πιθανές επιφυλάξεις, στο άνοιγμα του οδοφράγματος, κατέληξε.  

Ο Δήμος Αμμοχώστου θα διαθέσει δωρεάν λεωφορεία από Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα για την μεταφορά όσων επιθυμούν να παραστούν στην αντικατοχική του εκδήλωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top