ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: «Καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα»

Φωτίου: «Καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα»

Σήμερα που η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την τουρκική επιβουλή και την κλιμακούμενη αλαζονεία της Άγκυρας, έχουμε διπλό καθήκον να περιφρουρήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία μας με στόχο την εξεύρεση μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης,  η οποία να είναι μεν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της χωρίς επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα και χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, ο κ. Φωτίου είπε ότι σε κάθε περίπτωση, μια μορφή λύσης που θα αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και σε κάθε έννοια δημοκρατίας, θα είναι με πάσα βεβαιότητα  θνησιγενής και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από την ηγεσία ούτε από το λαό μας.

 "Σε αυτή μας την προσπάθεια, σε αυτό τον αγώνα μας, πολύτιμο στήριγμα μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα οι όπου γης Έλληνες.  Οι παλμοί της καρδιάς μας χτυπούν το ίδιο.  Ίδιοι και οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας. Πολύτιμη, ασφαλώς, στο ίδιο πλαίσιο είναι και η αρραγής συνεργασία μας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, με τις κοινές συνεργασίες μας με τα κράτη της περιοχής και τις μεγάλες προοπτικές του ισχυρού ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται και από άλλες χώρες" είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η 28η Οκτωβρίου με το πανανθρώπινο παράδειγμα και τα διδάγματα που έδωσε το έθνος με την ηρωική αντίσταση του, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην τουρκική επιβουλή και να διεκδικούμε την ελευθερία και την επανένωση της Κύπρου μας, όπως είναι και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, σε αυτούς που θυσιάστηκαν για μας, αλλά και απέναντι στις νεότερες γενιές του Ελληνισμού.

"Η σημερινή επέτειος δεν είναι μόνο μια υπέροχη ελληνική στιγμή, αλλά ημέρα με παγκόσμια ακτινοβολία και πανανθρώπινη απήχηση. Η ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος συγκλονίζει τις ψυχές όλων  μας. Το Σαράντα αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού και έναν αποφασιστικό σταθμό για την επιβίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη" είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα διδάγματα της περιόδου είναι πολλαπλά: Το «όχι» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Είναι σταθμός με βαθύ νόημα γιατί θα συμβολίζει αιώνια την πάλη του δικαίου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει πάντα μια ζωντανή δύναμη  και ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους που θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νουν και να τιμούμε. Το διαχρονικό μήνυμα είναι ότι λαοί χωρίς ελευθερία, όπως και χωρίς μνήμη, είναι άνθρωποι χωρίς μέλλον. Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης, είναι για τον Ελληνισμό καθολική υποχρέωση και καθήκον" κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top