ΕΛΛΑΔΑ

Το «ΟΧΙ» εμπνέει τον αγώνα απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, είπε ο Π. Παυλόπουλος

Το «ΟΧΙ» εμπνέει τον αγώνα απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού, είπε ο Π. Παυλόπουλος

Την επικαιρότητα των μηνυμάτων της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη λήξη της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

«Το μεγάλο "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένει διδακτικά επίκαιρο και πρέπει να εμπνέει και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία έχει αποδείξει με αδιάψευστα τεκμήρια ότι η στάση του ελληνικού λαού την 28η Οκτωβρίου 1940 σηματοδότησε την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

«Και είναι αυτή ακριβώς η διδακτική επικαιρότητα του “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πρέπει να μας εμπνέει, πέραν των άλλων, και στον αγώνα για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, απέναντι στα άκρως επικίνδυνα μορφώματα του ρατσιστικού λαϊκισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, τα θεμέλιά του και την παγκόσμιας εμβέλειας αποστολή του», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τον οποίο παρακολούθησαν από κοινού την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η παρουσία του Ιταλού Προέδρου επιβεβαιώνει τον κοινό αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

«[…] Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν. Πλην όμως, πάντα διδασκόμενοι από την πικρή εμπειρία του φασισμού και της εγκληματικής συνεργασίας του με το ναζισμό, δηλώνουμε αποφασισμένοι ν΄ αγωνισθούμε εναντίον όλων των μορφωμάτων που προανέφερα, και τα οποία "νοσταλγούν" τον φασισμό και τον ναζισμό, για να υπερασπισθούμε, απέναντί τους, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μην βιώσουμε, ποτέ ξανά, τους εφιάλτες του παρελθόντος», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Στην παρέλαση παρευρέθη και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει: "Στη Θεσσαλονίκη για τη μεγάλη επέτειο της εθνικής εποποιίας του 1940 που δίδαξε στον κόσμο ότι "οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες" στέλνοντας το μήνυμα ότι όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος είναι πιο δυνατός από ποτέ. Χρόνια Πολλά!"

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι «78 χρόνια μετά το μεγάλο “Όχι” του λαού μας αναλαμβάνουμε τον ιστορικό ρόλο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Να αγωνιστούμε και σήμερα για να μην δούμε, ποτέ ξανά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».

Το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρύσες Χανίων, όπου παρευρέθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ».

«Τα νέα παιδιά τα οποία παρέλασαν σήμερα, με το χαμόγελό τους, με την αυτοπεποίθηση τους, με την αισιοδοξία τους μας έδωσαν και το μέτρο της δικιάς μας ευθύνης, το οποίο δεν είναι άλλο, από το να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η δικιά μας γενιά θα πρέπει να πει με το δικό της τρόπο το δικό της “ΟΧΙ”. Το οποίο είναι ένα ΟΧΙ στον λαϊκισμό, ένα ΟΧΙ στο διχασμό, ένα ΟΧΙ στη μισαλλοδοξία, ένα ΟΧΙ στη διχόνοια».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top