ΔΙΕΘΝΗ

Σε ετοιμότητα για κατάληξη επί των όρων του Brexit οι Βρετανοί υπουργοί

Σε ετοιμότητα για κατάληξη επί των όρων του Brexit οι Βρετανοί υπουργοί

Σε ετοιμότητα για ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο ενδεχομένως και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας έθεσε τους υπουργούς της η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη των μελών της κυβέρνησης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μοναδικό θέμα στην ατζέντα των υπουργών ήταν η συμφωνία με την ΕΕ για τους όρους αποχώρησης του Brexit.

Το εμπόδιο που έχει απομείνει να ξεπεραστεί, όπως προέκυψε κατά το υπουργικό συμβούλιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί στο μέλλον το Ηνωμένο Βασίλειο να απεμπλακεί από το λεγόμενο ‘backstop’. Πρόκειται για την ασφαλιστική δικλείδα που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε περίπτωση που δεν προκύψει συνολική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το backstop που φέρεται να προκρίνεται πλέον και από τις δύο πλευρές είναι η παραμονή ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, μέχρι να προκύψει συνολική συμφωνία που να καλύπτει και το θέμα των συνόρων στη νήσο της Ιρλανδίας.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το Λονδίνο θέλει αυτό το backstop να είναι προσωρινό, ενώ η ΕΕ δεν δέχεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία ρητή ημερομηνία λήξης.

Η κα Μέι ανέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ να βρει μία νομική διατύπωση που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών.

Η πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε σύμφωνους τους υπουργούς της ως προς την ανάγκη εύρεσης λύσης έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από τα Χριστούγεννα.

Σημαντικό κρίνεται ότι ακόμα και οι υπέρμαχοι του πιο σκληρού Brexit μεταξύ των υπουργών εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν τις προτάσεις που θα υποβάλει ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς να απειλήσουν με παραίτηση όπως ανέμεναν κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές.

Παρόλα αυτά, επισήμως η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ακόμα χρόνος και ότι η πρωθυπουργός δε θα αποδεχθεί μία συμφωνία που θα έχει μεγάλο κόστος για τη βρετανική πλευρά. Το πρωθυπουργικό γραφείο απέρριψε εξάλλου ως αβάσιμο ένα έγγραφο που διέρρευσε στα ΜΜΕ με το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές. Το έγγραφο αυτό τοποθετούσε χρονικά την κρίσιμη ψηφοφορία στις 27 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ από την Μπρατισλάβα όπου βρέθηκε χθες και σε συνέντευξή του σε βελγικό μέσο ξεκαθάρισε ότι «ακόμα δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top