ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμβάνει αποφάσεις η ΕΔΕΚ για το πως θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές

Λαμβάνει αποφάσεις η ΕΔΕΚ για το πως θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές

ωρίς σχεδιασμό και ανοργάνωτη η διαδικασία για ΓεΣΥ, λέει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Την ανησυχία του ότι ο τομέας της δημόσιας υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο από τους χειρισμούς των αρμοδίων στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κάνοντας λόγο για μια ανοργάνωτη διαδικασία, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συγκροτημένο τρόπο εφαρμογής.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής για τις Ευρωεκλογές, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως "είναι πια πασιφανές, με τα όσα το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο από πλευράς του Υπουργού Υγείας , όσο και εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ότι επικρατεί πια πλήρη σύγχυση σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας".

Όπως ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, τη στιγμή που η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση κατέθεσε και το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την έναρξη του ΓεΣΥ την αυτονόμηση των νοσοκομείων "σήμερα, δυστυχώς, ακούμε τον Υπουργό να μας δηλώνει ότι αυτό είναι δυο παράλληλες διαδικασίες και ότι η αυτονόμηση των νοσοκομείων θα είναι ανοικτού τέλους".

Την ώρα που η έναρξη του ΓεΣΥ προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούνιο, συνέχισε, "θα πρέπει να πω ότι οι ανησυχίες μας κορυφώνονται γιατί πολύ φοβόμαστε ότι, μέσα από αυτήν την ανοργάνωτη διαδικασία, χωρίς σχεδιασμό και κυρίως χωρίς συγκροτημένο τρόπο εφαρμογής, θα τεθεί τελικά σε κίνδυνο ο τομέας της δημόσιας υγείας".

Κάλεσε τον καθένα να αντιληφθεί "το τρομακτικό κόστος στην κυπριακή κοινωνία και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν περίθαλψη με άλλους τρόπους", σε περίπτωση μιας μελλοντικής κατάρρευσης του τομέα της υγείας.

"Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά πάνω στην οποίαν θα πρέπει να στηριχθεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ και ο ιδιωτικός τομέας έχει το δικό του παραγωγικό ρόλο και συμπληρωματικά και παραπληρωματικά του δημόσιου τομέα, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες αυτό που επιθυμούν, υψηλού επιπέδου περίθαλψη", συμπλήρωσε.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο από τις δηλώσεις των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, όσο και της τουρκικής κυβέρνησης, είναι φανερή η πρόθεση μετακίνησης της βάσης και της διαδικασίας, όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού, προς μια κατεύθυνση που να ευνοεί περισσότερο την προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών.

Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε, που θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ως ΕΔΕΚ ότι θα πρέπει ο ΠτΔ να αξιοποιήσει την νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από την πλευρά των Η.Ε και της εκπροσώπου του ΓΓ, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία καθώς και η βάση των συνομιλιών, να κινηθούν προς μια κατεύθυνση που να είναι πιο θετική για τη δική μας πλευρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ.Σιζόπουλο "η κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι θωρακισμένη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Η.Ε και κυρίως την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή".

Δηλαδή, εξήγησε, η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων και η δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων Ε/κ και Τ/κ σε συνθήκες ασφάλειας στις εστίες τους.

Αφού κλείσει αυτό το κεφάλαιο με σύγκλιση, υπέδειξε, "τότε μπορούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για το πώς θα διαμορφώσουμε το πολιτειακό σύστημα της πατρίδας μας, σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, για να έχουν κι αυτοί τη δική τους αποτελεσματική συμμετοχή, αλλά όχι κατ` ανάγκη την αριθμητική εξίσωση σε όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους".

Ευρωεκλογές

Σε σχέση με τους σχεδιασμούς της ΕΔΕΚ για τις Ευρωεκλογές, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει όλα τα δεδομένα που τίθενται ενώπιον της και εφόσον ληφθεί τελική απόφαση, αυτή θα δημοσιοποιηθεί μέσω σχετικής ανακοίνωσης.

Υπενθυμίζοντας ότι στις 21 Οκτωβρίου η ΚΕ του κόμματος έδωσε παράταση στις διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως κατά το διάστημα αυτό υπήρξε κάποια διαβούλευση, κυρίως με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και την "Αλληλεγγύη".

"Έχουν δημιουργηθεί ή έχουν σχηματιστεί κάποιες καινούργιες ενδεχομένως προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν ενώπιον των μελών της ΚΕ για να ληφθούν τελικές, ενδεχομένως, αποφάσεις", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top