ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓεΣΥ: Αντιφατική εξήγηση Πολύζου για τις 3.000 που ζήτησε να μην φορολογούνται – Ανήσυχος ο Συλλούρης

ΓεΣΥ: Αντιφατική εξήγηση Πολύζου για τις 3.000 που ζήτησε να μην φορολογούνται – Ανήσυχος ο Συλλούρης

Σε σοβαρή αντίφαση υπέπεσε ο νεοδιορισθέντας Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νικόλαος Πολύζος, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη (06/12).

Του Φάνη Μακρίδη

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο κ. Πολύζος κλήθηκε να τοποθετηθεί σε σχέση με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της ιστοσελίδας μας ThemaOnline στις 14 και 16 Νοεμβρίου, κι έδωσε αντιφατική απάντηση. Στα εν λόγω ρεπορτάζ μας αποκαλύπτονταν έγγραφα που παρουσίαζαν τον τελευταίο να ζητά όπως οι 3.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως από ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Κύπρου «δηλώνονται ως ‘έξοδα φιλοξενίας’ (business entertainment & hospitality expenses), τα οποία έως 17.000 ή 1% του τζίρου της εταιρείας να μην φορολογούνται…». Επίσης είχαμε φέρει στο φως της δημοσιότητας (1) e-mail του αναπληρωτή διευθυντή του νοσηλευτηρίου προς το λογιστήριο μέσω του οποίου έδιδε εντολή να δηλωθούν τα εν λόγω χρήματα με τον τρόπο που εισηγείτο ο κ. Πολύζος και (2) επιταγή που τελικά εκδόθηκε βάσει των πιο πάνω οδηγιών.

Ο κ. Μιχαηλίδης, λοιπόν, ανέφερε ότι όταν ο Πολύζος ερωτήθηκε προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα πιο πάνω, απάντησε πως δεν είχε εκτελεστικό ρόλο στο υπό αναφορά ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ότι λάμβανε χρήματα όχι ως αμοιβή, αλλά ως έξοδα φιλοξενίας. «Κι όμως», πρόσθεσε ο Γενικός Ελεγκτής, «ο κ. Πολύζος στο βιογραφικό που υπέβαλε για να διεκδικήσει τη θέση του διευθυντή του ΟΚΥπΥ δήλωσε πως ήταν μέλος του Δ.Σ. του εν λόγω νοσηλευτηρίου αλλά και Διευθύνων Σύμβουλός του, ενώ κατά τ΄ άλλα είπε ότι δεν είχε εκτελεστικό ρόλο».

Να σημειωθεί πως στις 14 Νοεμβρίου το ThemaOnline είχε δώσει το βήμα στον κ. Πολύζο, ωστόσο, ο τελευταίος είχε περιοριστεί σε γενικές τοποθετήσεις, δείχνοντας βέβαια πλήρη γνώση των όσων του καταλογίζονταν και των όσων του αναφέραμε. Του είχαμε πει ότι μπορεί να κρατήσει τον τηλεφωνικό μας αριθμό και πως θα είμαστε στη διάθεσή του αν θελήσει να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο (το ίδιο ισχύει και τώρα).

Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πέμπτη (06/12) και σύμφωνα με τα ανέφεραν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου οι Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, Χριστίνα Γιαννάκη και Χρίστος Πατσαλίδης, αντίστοιχα, οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στο Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ, η σχετική απόφαση για παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα λήφθηκε στη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού το βράδυ της Τετάρτης (05/12).

Πάντως, στις τοποθετήσεις τους η κα Γιαννάκη και ο κ. Πατσαλίδης, τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο γύρω από την πρόσληψη του κ. Πολύζου, κάνοντας αναφορά στη διαφύλαξη των συμφερόντων του κράτους.

Η στάση του Συλλούρη
Εντύπωση προκάλεσε η στάση του πρόεδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Δεν είναι μόνο η αιφνίδια απόφασή του να προεδρεύσει ο ίδιος της συνεδρίας της επιτροπής Ελέγχου (στη θέση του Ζαχαρία Κουλία), αλλά και η συνειδητή προσπάθειά του να… καταπνίξει κάθε φωνή που έκανε λόγο για «ενδεχόμενο φοροδιαφυγής του Νικόλαου Πολύζου». Από την αρχή της συνεδρίας διαφώνησε με τον τρόπο που ενεγράφη το θέμα, κάτι που είχε γίνει στη βάση του δημοσιεύματος μας με αντικείμενο τις απολαβές του κ. Πολύζου από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Σε άλλο σημείο και ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τοποθετείτο για την ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, πάλι έφερε ενστάσεις. Παρόλο που ο Γενικός Ελεγκτής πολύ ήπια του επεσήμανε ότι με βάση το δημοσίευμα ενεγράφη το θέμα, ζήτησε «να διαγραφεί από τα πρακτικά οτιδήποτε έχει σχέση με το διαδίκτυο», χωρίς να αιτιολογήσει την αναφορά του.

Υπήρξε ακόμη και περίπτωση που ζητούσε από την κα Γιαννάκη να απαντήσει μονολεκτικά σε σχετικό ερώτημά του, ενώ η ίδια του επισήμανε ότι είναι αδύνατο να αποκριθεί με μια μόνο φράση.

Μεταγενέστερα, ο πρόεδρος της Βουλής επιστράτευσε νέο επιχείρημα λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της επιτροπής Ελέγχου να εξετάσει τέτοιας φύσεως ζητήματα, ενώ όταν η κα Γιαννάκη και ο κ. Πατσαλίδης ανέφεραν ότι το Δ.Σ. του ΟΚΥπΥ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, άρχισε να το επικαλείται αυτό για να μην γίνει άλλη συζήτηση.

Η εμφανής έγνοια του κ. Συλλούρη, πάντως, δεν αιτιολογείτο καθώς όλοι όσοι μίλησαν για το θέμα τοποθετούνταν υπεύθυνα, χωρίς να χρησιμοποιούν αυθαίρετα εκφράσεις.

Σίγουρα, πάντως, η επιμονή του σχολιάστηκε εντόνως στο περιθώριο της συνεδρίας.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάμφθηκαν οι τεχνοκράτες, οι οποίοι επέμεναν να επισημαίνουν πόσο σοβαρή υπόθεση είναι αυτή του Πολύζου και ο τρόπος αμοιβής του από ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του λαού από το 1960 και εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να διαλυθούν σκιές όπως η ενδεχόμενη υπόθεση φοροδιαφυγής του Νικόλαου Πολύζου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top