Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η άνοιξη του 2013 έφερε άστεγους το 2018

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Η άνοιξη του 2013 έφερε άστεγους το 2018

Το 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχόταν άνοιξη και το 2018, η Κύπρος έχει άστεγους, τα ενοίκια αυξήθηκαν μέχρι και 50%, το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο παραμένει στα συρτάρια, για τη στέγαση των προσφύγων το 2018 απορροφήθηκε μόνο το 56% των κονδυλιών, ενώ τα κονδύλια για την ύπαιθρο πετσοκόβονται συνεχώς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, μιλώντας κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2019.
 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διατύπωσε τη θέση ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 συνεχίζει να στηρίζει ένα κοινωνικό μοντέλο που χαρακτηρίζεται από άδικη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και απορρύθμιση της εργασίας, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας που οδηγεί σε χειρότερες εργασιακές συνθήκες∙ σε μειώσεις μισθών, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα∙ στη μετατροπή μόνιμων θέσεων σε θέσεις μερικής και προσωρινής εργασίας.
 
Η ψήφιση ή η καταψήφιση του Προϋπολογισμού δεν σημαίνει απλώς στήριξη ή αποδοκιμασία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού, είπε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις, εντός και εκτός Βουλής να πάρουν ξεκάθαρη θέση, χωρίς υποκρισίες, σοφιστείες και υπεκφυγές απέναντι στη διεύρυνση της φτώχειας, την αύξηση των ανισοτήτων, τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, την ανισοκατανομή του πλούτου, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ επιμένουν να στηρίζουν ένα οικονομικό μοντέλο που γεννά φούσκες, προσθέτοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και τους ημικρατικούς οργανισμούς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του λιμανιού της Λεμεσού,πρόσθεσε.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στον Συνεργατισμό, είπε πως η διάλυσή του, δεν προέκυψε, αλλά μεθοδεύτηκε, με μια εγκληματική συμφωνία, που τον παρέδωσε με κρατική επιδότηση στην Ελληνική Τράπεζα και φόρτωσε τα δισεκατομμύρια της ζημιάς στην κοινωνία.
 
«Μας έλεγαν ότι ο επαγγελματισμός αντικατάστησε τον ερασιτεχνισμό και επιλέγονται οι ικανότεροι, οι άριστοι των αρίστων», συνέχισε προσθέτοντας ότι «εννοούσαν τους φίλους, κουμπάρους και συμμαθητές του Υπουργού Οικονομικών».
 
Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι καμιά μεταρρύθμιση από αυτές που εξήγγειλε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού δεν προχωρεί, επειδή στερείται οράματος και περιέχει μόνο ιδεοληψίες και εμμονές, τις οποίες προσπαθεί να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου, με αυταρχισμό και αλαζονεία.
 
Σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ,  ανέφερε ότι κάποιοι αγωνίζονται παρασκηνιακά και άλλοι στο προσκήνιο για να αλλάξει η φιλοσοφία του και να το οδηγήσουν σε πολυασφαλιστικό σχέδιο.
 
Ακολούθως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ζει «σε ιδεατό κόσμο» και «πρέπει να ξυπνήσει», προσθέτοντας πως μόνο μειδίαμα προκαλεί αυτή η δήλωση αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού ζώντας σε μόνιμη σιέστα, ονειρεύεται ότι πέτυχε ένα success story.
 
Για τα ενεργειακά, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σχεδιασμό ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, διατυπώνοντας τη θέση πως ό,τι έγινε επί διακυβέρνησης Χριστόφια ξηλώθηκε και από τότε μέχρι σήμερα οι Κυβερνώντες περιορίζονται σε μεγάλα λόγια και μηδέν έργα.
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι βιώνουμε καθημερινά μικρές ανθρώπινες τραγωδίες για τα παιδιά με αναπηρία, λόγω της άρνησης των κυβερνώντων να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν την Ειδική Εκπαίδευση και διερωτήθηκε πότε οι προβολείς από τα φαντασμαγορικά γκαλά στους κήπους του Προεδρικού και τις φιλανθρωπικές κοσμικές φιέστες θα φωτίσουν αυτές τις καθημερινές τραγωδίες με την ελπίδα να συγκινηθούν οι κυβερνώντες;
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι στον τομέα της διαφθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού διαπρέπει.
 
Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση συγκρούστηκε έντονα και με τους δύο θεσμούς, οι οποίοι προώθησαν διάφορες υποθέσεις για διερεύνηση, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή.
 
Ανέφερε πως ένα από τα σκάνδαλα που θα θυμάται ο τόπος για δεκαετίες είναι ο διορισμός του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης, διόρισε γιατί έπρεπε να ξοφλήσει ένα προεκλογικό γραμμάτιο.
Αναφέρθηκε σε εκροές καταθέσεων πριν το κούρεμα από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου και σε οικόπεδο-φιλέτο με ευνοϊκότατους όρους στην οικογένεια του Προέδρου από τον Αρχιεπίσκοπο, σε οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων και της πώλησης διαβατηρίων με σκανδαλώδη τρόπο.
 
Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε σχέδια για επενδύσεις στη γενέτειρα του Προέδρου, όλως τυχαίως σε τεμάχια που συμπτωματικά ανήκουν στην οικογένεια του Προέδρου, την υπόθεση συμβολαίου της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, σε διαρροές στις εξετάσεις διορισίμων, σε αναξιοκρατία και βόλεμα ημετέρων από τις αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες μέχρι τον Συνεργατισμό. Πολεοδομικές παρεκκλίσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες. 

Έκανε επίσης λόγο για προαγωγές σε αστυνομικούς που εκκρεμούν εναντίον τους πειθαρχικές και ποινικές έρευνες, προσθέτοντας πως η ίδια η αστυνομία ενημέρωσε ύποπτους ότι τους αναζητεί η Interpol.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δ. Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας και πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις.
 
Είπε πως είναι γεγονός ότι η κύρια ευθύνη για τη συνέχιση της ντε φάκτο διχοτόμησης βαραίνει την Τουρκία, με τις αδιάλλακτες θέσεις που στηρίζει, την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της, χωρίς αυτό να απαλλάσσει τον κ. Αναστασιάδη για τους λανθασμένους και πρόχειρους χειρισμούς που έγιναν.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είμαστε εναντίον από θέση αρχής. "Διερωτόμαστε όμως γιατί την έθεσε τώρα ο κ. Αναστασιάδης, αφού είχε κάθε ευχέρεια να θέσει ζητήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Πλαισίου Γκουτέρες".
 
Είπε ακόμα ότι ανησυχούμε γι΄αυτή τη μυστικοπάθεια διότι υπάρχουν αρμοδιότητες που αν μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες τότε δεν θα μιλάμε για ομοσπονδία αλλά για συνομοσπονδία ή, το λιγότερο, για έντονα συνομοσπονδιακά στοιχεία, όπως τα θέματα της άμυνας και αμυντικής πολιτικής, ενιαίας οικονομίας, ΑΟΖ και μετανάστευσης.
 
Επαναλαμβάνουμε ότι από πολλές πλευρές ακούγεται έντονα η φημολογία ότι ο κ. Αναστασιάδης κινείται προς άλλες κατευθύνσεις, συνέχισε προσθέτοντας ότι οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη και όλη η σύγχυση που προκάλεσαν, έκαναν πολύ πιο γκρίζα τη λύση του Κυπριακού.
 
Είπε ακόμα πως εκεί που είχαμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μπροστά μας, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τώρα απαιτείται να συμφωνηθούν όροι αναφοράς.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, ούτε σε λύση που κάποιοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ως ομοσπονδία, αλλά θα έχει άλλο περιεχόμενο.
 
«Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε το όραμα του Ραούφ Ντενκτάς πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο συνιστά πολιτικό έγκλημα. Προδοσία», ανέφερε.
 
«Ως ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για απελευθέρωση και επανένωση της κοινής μας πατρίδας», είπε ο κ. Κυπριανού αναφέροντας ότι «ο μόνος εφικτός τρόπος για να πετύχουμε είναι η εμμονή στη συμφωνημένη βάση. Στη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Λύση βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως είπε, να παρουσιάσει το ΑΚΕΛ ότι συμφωνεί με την όποια λύση και παρέπεμψε στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε πως η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελεί καθαρή άμυνα στην αδυναμία του να απαντήσει στην ουσία της κριτικής.
 
«Κατηγορεί εμάς ως οπαδούς της όποιας λύσης ο μοναδικός Πρόεδρος που φλέρταρε ανοιχτά με την ιδέα της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών. Κατηγορεί εμάς αυτός που κάποτε διαμαρτυρόταν ο ίδιος γιατί τάχα άλλοι δημιουργούσαν περιρρέουσα σε βάρος του», συνέχισε.
 
«Εμείς τις ίδιες θέσεις που είχαμε πριν δύο χρόνια τις έχουμε και σήμερα», είπε ο κ. Κυπριανού αναφέροντας ότι «επιμένουν ωστόσο να επικαλούνται την ενότητα, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι την τορπιλίζει με τη στάση του».
 
«Ενότητα σημαίνει ομοθυμία γύρω από κοινές αρχές και στόχους και συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτές τις αρχές, τους στόχους και τις θέσεις είναι που εγκατέλειψε ο κ. Αναστασιάδης πλήττοντας την ενότητα», ανέφερε περαιτέρω και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η Ιστορία πάντα κάνει ταμείο και όλοι θα κριθούμε στο τέλος».
.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Βροχή» οι εκποιήσεις τον Οκτώβριο – Στο «σφυρί» 713 ακίνητα αξίας 75 εκατ. ευρώ – Ανάμεσά τους εστιατόριο και μηχανοστάσιο

Αλλάζει καθοριστικά ο τρόπος παράδοσης πακέτων από σήμερα - Οι τέσσερις επιλογές που προσφέρονται - Έρχεται και σύστημα για παράπονα

Βροχερό σκηνικό με καταιγίδες και χαλάζι - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση -Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Απεργούν σήμερα οι οδηγοί ταξί - Αυτά είναι τα αιτήματά τους

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Θέλουμε λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών»Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Θέλουν αυτόματη αποδέσμευση θέσεων Προαγωγής στο Δημόσιο οι Βουλευτές – Επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου

Μετά την απόσυρση από την παρούσα Κυβέρνηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετοίμασε η προηγούμενη Κυβέρνηση και κατέθεσε στη Βουλή για κατάργηση του Νόμου που απαγορεύει την πλήρωση θέσεων στο Δημόσιο χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτές επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόταση νόμου με την οποία επιδιώκεται η αυτόματη αποδέσμευση και πλήρωση θέσεων Προαγωγής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top