Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: «Ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο είναι οι Τ/κ»

Ακιντζί: «Ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο είναι οι Τ/κ»

Μόνο η τ/κ πλευρά συμπεριφέρεται δραστήρια για την λύση, αναπτύσσει προτάσεις και ανησυχεί για τον χρόνο που χάνεται κι αυτό επειδή «είναι η πλευρά που είναι ο μεγαλύτερος όμηρος του στάτους κβο», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν τίθεται θέμα για μια λύση που δεν θα περιέχει το εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της ομοσπονδιακής λύσης, την πολιτική ισότητα. Σημείωσε δε ότι ως λύση μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών που θα είναι το αποτέλεσμα της μη επιβολής της μιας επί της άλλης.

 

Κυπριακό

Το 2018 δεν είναι μια αποδοτική χρονιά για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτή τη χρονιά συναντήθηκε δύο φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο, είπε, συναντήθηκε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ ενώ έχει δει τρεις φορές την ειδική του απεσταλμένη, Τζειν Χολ Λουτ, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, συνέχισε, αφορά το να μπορέσει να προκύψει ένα πλαίσιο για τους ‘όρους αναφοράς’ που θα είναι αποδεκτό από όλους.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η λύση θα επιτευχθεί εντός του πλαισίου των ΗΕ και μέσω διαπραγματεύσεων. «Κανείς δεν ισχυρίζεται τίποτα έξω από αυτό. Δεν είναι εφικτό και να είσαι εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ και να αποκλείεις τις παραμέτρους του ΟΗΕ που δημιουργήθηκαν εδώ και χρόνια».

Αν σήμερα μπορούμε να επιμένουμε στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό έχει περάσει και καταγραφεί στις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε. Δεδομένου ότι η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, η απάντηση στο ερώτημα τί θα διαπραγματευτούμε παραμένει ανοικτή, συνέχισε.

Όπως είπε, λύση μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των μερών που θα είναι το αποτέλεσμα της μη επιβολής της μιας στην άλλη.

«Υπάρχει κάποιος από εμάς που θα πει ναι σε ένα ενιαίο κράτος όπου οι Τ/κ θα είναι μειονότητα; Ακόμη και να το ρωτούμε αυτό είναι παράλογο. Το δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Η ε/κ πλευρά ή ένα τρίτο μέρος δέχεται δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη ή μια συνομοσπονδία που θα προέρχεται από αυτά ή την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών εντός της ΕΕ;» διερωτήθηκε.

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, προβλέπουν την αναγνώριση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος και όσο και αν αυτό ακούγεται ωραίο – όπως είπε – διερωτήθηκε εάν μια τέτοια εξέλιξη είναι ρεαλιστικό να την αναμένουμε.

Όταν ο ίδιος, είπε, δεν μπορεί ως «πρόεδρος» να πάει ούτε στο Αζερμπαϊτζάν ή το Καζακιστάν, οι τ/κ ομάδες δεν μπορούν να παίξουν φιλικούς αγώνες με τις τουρκικές, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αναμένεται (η αναγνώριση του ψευδοκράτους).  «Όταν αυτά τα θέτετε στο τραπέζι, αυτό που θα σας περιμένει είμαι μια μεγαλύτερη απομόνωση. Θα είστε υποψήφιος για να περάσετε στην ιστορία ως ο μόνος υπεύθυνος για το αδιέξοδο» είπε.

«Ως εκ τούτου, είναι αναμφισβήτητο ότι θα συνεχίσω τις προσπάθειές μου προς την κατεύθυνση να οδηγήσω αυτή τη διαδικασία σε ένα αποτέλεσμα, ει δυνατόν, παραμένοντας δεσμευμένοι στις παραμέτρους του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συμφωνίες. Αν η ε/κ πλευρά συνεχίσει να επιμένει ότι δεν μοιράζεται τη δύναμη και τους φυσικούς πόρους με τους Τ/κ, θα αναλάβει επίσης την ευθύνη του μόνιμου διαχωρισμού στην Κύπρο» είπε.

Ο κ. Ακιντζίε επανέλαβε τη θέση του ότι είναι έτοιμος να συζητήσει μια αποκεντρωμένη δομή εξουσίας λέγοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις στο πλαίσιο των εξουσιών που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση. Δεν τίθεται θέμα, είπε για μια λύση που θα εξαλείφει την πολιτική ισότητα, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομοσπονδιακή λύση, παρά τις υφιστάμενες συμφωνίες για το θέμα αυτό και τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

 

Θετικό βήμα το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου

Ο Μουσταά Ακιντζί χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου το 2018, κάνοντας μνεία στην βούληση που επέδειξε η τ/κ πλευρά σε αυτό το θέμα από την αρχή.

Αν και ορισμένοι κύκλοι από εμάς δεν το πίστευαν αυτό και ισχυρίστηκαν ότι τα οδοφράγματα δεν θα άνοιγαν εξαιτίας της έλλειψης θέλησης, είδαμε ότι εκείνοι που εφάρμοζαν τις τακτικές καθυστέρησης ήταν στην άλλη κοινότητα, είπε. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το άνοιγμα αυτών των οδοφραγμάτων θα είναι ωφέλιμο και για τις δύο πλευρές και τον κόσμο που μένει στις εκεί περιοχές.

 

Απολογισμός 2018 και αρχές του Ατατούρκ για την τ/κ κοινότητα

Στον απολογισμό του για το 2018 ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι ήταν μια χρονιά δύσκολη με πολέμους, εντάσεις, συγκρούσεις, πολιτικές κρίσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές που στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην Συρία, την Υεμένη και την Παλαιστίνη. Εκτός από πολέμους με όπλα, είπε, σημειώθηκαν και εμπορικοί πόλεμοι, σημειώνοντας ότι τις οικονομικές δυσκολίες ένιωσαν φέτος και οι Τ/κ.

Για τα γεγονότα του 2018 στην κοινότητά του ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην μητέρα που σκότωσε με τα χέρια της τον 7χρονο γιο της, την επίθεση εναντίον μιας εφημερίδας – εννοώντας την Αφρίκα – και το επεισόδιο με την σημαία που ανυψώθηκε από κάποιους στην οροφή της «βουλής» ενώ σε εξέλιξη ήταν η ορκωμοσία των νέων «βουλευτών». Σημείωσε τέλος τον χαμό των 4 νεαρών που παρασύρθηκαν αρχές του Δεκέμβρη από τις πλημμύρες.

Αναφερόμενος στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι μια κοινότητα ανεκτική, που δείχνει σεβασμό στην διαφορετική άποψη, δεν βλέπει την βία ως μέσον πολιτικής, παραπέμποντας στην αρχή του Ατατούρκ «ειρήνη στην χώρα, ειρήνη στον κόσμο» την οποία – τόνισε – οι Τ/κ ενστερνίζονται. «Μαζί με την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό είναι ένα λαός που φροντίζει και για την δική του εσωτερική ειρήνη. Παράλληλα είναι μια κοινότητα (οι Τ/κ) που αγκάλιασε την αρχή της εκκοσμίκευσης του Ατατούρκ και κατάφερε να μείνει μακριά από τα θρησκευτικά κράτη. Αυτές τις αξίες τους πρέπει να στηρίξουν οι Τ/κ. Όλοι πρέπει να σεβαστούν αυτά τα χαρακτηριστικά των Τ/κ» είπε.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε στην τ/κ κοινότητα, την ε/κ αλλά και τις άλλες κοινότητες στην Κύπρο, καθώς και σε όλον τον κόσμο «η νέα χρονιά να είναι αυτή στην οποία θα γίνουν βήματα για να πάει μπροστά η ανθρωπότητα σ’ ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία». Εύχομαι σε όλους, είπε, πάνω απ’ όλα υγεία, ευημερία και ευτυχία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εξώδικο με…SMS για τις παραβάσεις – Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; - Έτσι θα πληρώνει ο πολίτης

Ενοικιάζεις το ακίνητο σου: Η τριπλή φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια, οι εκπτώσεις και τα πρόστιμα - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχει τελικά ο τέλειος σύντροφος και η τέλεια σχέση; Τα βήματα πριν το πρώτο ραντεβού

Τροχαίο στη Λεμεσό: Οδηγός παρέσυρε πεζό – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Έβαλαν φωτιά σε μπαλκονόπορτα σπιτιού στο Στρόβολο - Την έσβησε η ιδιοκτήτρια – Εμπρησμό εξετάζει η ΑστυνομίαΠτΔ: Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της οικονομίας από Moody's - Σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Κύπρος

ΠτΔ: Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της οικονομίας από Moody's - Σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια η Κύπρος

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για τη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και της επαναφοράς του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα, από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top